PrijemTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 TIP OVACA ZA PROIZVOGNjU KRZNA

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 46
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: TIP OVACA ZA PROIZVOGNjU KRZNA   Pet Feb 11, 2011 10:37 pm


Karakul ovca
Karakul ovca rasprostranjena je u srednjoj i jugozapadnoj Aziji. Osim azijskog dela, karakul se gaji na području bivšeg Sovjetskog Saveza, u Ukrajini i Severnom Kavkazu.
Ovce ove rase imaju usku i dugačku glavu. Uši su oborene (klempave), obrasle finom kratkom dlakom crne boje. Ovce su šute, a ovnovi imaju dobro razvijene rogove.
Vrat je dosta dugačak i tanak. Trup je dugačak i uzan. Visina grebena ovaca je oko 65, a ovnova 75 cm. Noge su dugačke i jake. Rep je vrlo širok u osnovi, sastavljen od 15-20 pršljenova. Idući od korena repa prema vrhu, rep je naglo sužava i završava se tankim repićem koji ima oblik latinskog slova S, što je posledica srastanja pršljenova. S gornje strane rep je pokriven vunom, a sa donje je ogoljena beličasta koža. U toku sezone, kada je obilata ishrana, u repu se nagomilava nekoliko kilograma (i do 8 kg) loja koji služi kao rezervna hrana u oskudnom periodu ishrane. Ova osobina karakul rasu svrstava u masnorepe ovce.
Krzno je glavni proizvod ove rase ovaca. Karakul rasa ovaca daje najkvalietnije krzno. Kvalitet krzna se ceni na osnovu broja uvojaka, sjaja pramenova i veličine kožice. Najbolji kvalitet kožice dobija se od jagnjadi koja se kolju sa 1 do 3 dana starosti, jer se posle tog vremena uvojci počinju polako odvijati, tako da su posle nekoliko meseci potpuno odvijeni.
Proizvodnja mesa je druga po značaju karakteristika ove rase ovaca. U zavisnosti od uslova ishrane, masa tela odraslih ovaca se kreće između 45 i 70 kg, a ovnova 60-90 kg. Jagnjad, sa lošim osobinama uvojaka, koja se zbog toga ne žrtvuju u prvim danima života, sa tri meseca uzrasta, u normalnim uslovima ishrane i držanja, prosečno imaju između 20 i 23 kg. Kvalitet mesa karakula sličan je kvalitetu naših pramenki, s tom razlikom što su mišići sastavljeni od nešto grubljih vlakana i što su utovljena grla jačeg mirisa, s obzirom da je karakul masnorepa ovca.
Telo ovaca je pokriveno grubom vunom, tamne boje, koja sa starošću sedi. Glava, uši i noge su obrasli crnom sjajnom dlakom. Runo je otvoreno, sastavljeno od šiljastih pramenova. Godišnji nastrig neprane vune odraslih ovaca, u dobrim uslovima ishrane i držanja, je 3-3,5, a ovnova 3,5-4 kg, s randmanom 55-58%.
U toku laktacije, koja u proseku traje 110-120 dana, ovce karakul rase proizvedu 70-80 litara mleka.
Karakul spada u kasnostasne i primitivne rase ovaca. Mlada grla prvi put ulaze u priplod sa starošću od 16-18 meseci. plodnost karakul ovce je 110-115%.
Zbog izuzetno cenjenog kvaliteta krzna, karakul ovca je dosta izvožena van granica njene postojbine.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
TIP OVACA ZA PROIZVOGNjU KRZNA
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Privreda :: Stocarstvo :: Ovacrstvo-
Skoči na: