PrijemTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 GUSKE SVE O NjIMA I DEO

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 46
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: GUSKE SVE O NjIMA I DEO   Ned Feb 13, 2011 6:06 pm


Guske su sezonske , prilično slabe nosilje i obično pronose krajem januara i početkom februara. Domaća guska snese svega 10 do 15 jaja, odnosno onoliko koliko je potrebno za nasad, a plemenite rase nešto više.
Italijanska bela i kineska guska, koje su kod nas najrasprostranjenije plemenite pasmine, snesu 50 do 65 jaja godišnje. Ovo je brojčano znatno manje nego kod kokošaka (mada jedno gušće jaje prosečno teži oko 150 gr), pa je svako uvećanje broja snesetih jaja vrlo značajno. Zato, a i zbog bolje oplodjenosti u vreme nošenja treba obratiti pažnju na negu i ishranu priplodnih gusaka.
NEOPHODNE PRIPREME
Važno je da guske i gusan budu sastavljeni bar mesec dana pre očekivanog pronošenja,jer gusan neće da gazi guske koje nije upoznao. Najbolja oplodjenost jaja postiže se kada se u dvorištu gaji samo jedna porodica, odnosno jedan gusan i od tri do pet gusaka.
Guske su relativno otporne na niske temperature, dobro podnose i mrazeve od 20 stepeni ispod nule, ali je optimalna temperatura za nosilje izmedju 13 i 18 C. U periodu nošenja treba im obezbediti svetlosni dan u trajanju od oko 10 sati. Što se jačine osvetljenja tiče , računa se da je jedna sijalica od 40w dovoljna za osvetljenje oko 10 kvakratnih metara podne površine živinarnika.
SADRŽAJAN OBROK
U fazi nošenja jaja,potree gusaka za kvalitetnom hranom su najveće. Obično se ishrana u to vreme bazira na korišćenju industrijskih krmnih smeša (koncetrata). Jedna guska,zavisno od težine,pojede od 2580 do 330 grama koncetrata dnevno.
Može se koristiti i svojeručno napravljena smeša za ishranu, od zrna žitarice (zrno ili pretrupa) u količini od oko 60 odsto, uljanih sačmi (oko 15 odsto), ribljeg brašna (4 odsto), uz obavezan dodatak mineralnih hraniva (stočna kreda,dikalcijum-fosfat). Deo žitarica može da se zameni krompirom. U ovom periodu, pošto nema sveže treave koja je osnova hraniva gusaka, treba im davati i repu, šargarepu,naklijavo zrnjevlje,brašno od sena i kukuruznu silažu.
Sveže čista voda mora im biti stalno na raspolaganju. Bez obzira na hladno vreme guske vole da peru perje, pa im treba obezbediti i vodu za kupanje. Uostalom , pored vode guske se radije pare.
Dobrim uslovima gajenja i ishranom može se od gusaka izvući maksimum njihovog proizvodnog potencijala, naročito se ima u vidu da je i dva ili tri jajeta više -uspeh.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 46
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: GUSKE SVE O NjIMA I DEO   Pon Feb 28, 2011 11:25 am

Guske nisu zahtjevna živina u pogledu uslova gajenja, gdje se, prije svega, misli na ishranu i smještaj. Jedu baš sve i svoje prehrambene potrebe mogu da zadovolje onim što nađu u prirodi. Najčešće se gaji u područjima gdje ima rijeka, bara, močvara i drugih vodenih površina. U uslovima Republike Srpske to su područja Posavine, Semberije i još neki krajevi. Međutim, u našim selima sve su malobrojnija jata gusaka. Guščiji proizvodi su veoma traženi, kako na domaćem tako i na stranom tržištu, pa je prava šteta da je njihov uzgoj pao „na niske grane“. Najveći proizvođač guščijeg mesa u svijetu je Kina sa preko 1,3 kg mesa po stanovniku. Kod nas nema pouzdanih podataka o obimu proizvodnje ove vrste mesa.

Guske u ravnici
- Guske se gaje radi kvalitetnog mesa, zatim perja, masti, jetre i jaja.
Sve rase i tipovi gusaka se primarno koriste za pojedine vrste tova (proizvodnja mesa). Hibridni guščići vrlo brzo rastu, sa 63 dana dostižu masu od četiri do četiri i po kilograma, a za kilogram prirasta utroše između pet i sedam kilograma zelene mase. Guščije meso spada u kvalitetnije meso. Klanični radman obrađenih i ohlađenih trupova je manji nego kod kokošaka, ali je udio jestivih iznutrica daleko veći. Trupovi gusaka sadrže relativno visok sadržaj masti (preko sedam odsto) – piše Svetlana Vasić, dipl. inž, u „Poljoprivrednom listu“.
Odgajivanje guščića koji su se izlegli krajem zime i početkom proljeća (krajem januara do polovine marta) teže je nego onih koji su se izlegli po završetku sezone leženja (krajem maja). Pošto su guščići veoma osjetljivi, mora se voditi računa o njihovom smještaju. Stručnjaci preporučuju da se u jednom objektu smjeste guščići iste starosti i da su iz istog matičnog zapata. U protivnom, moguća je pojava bolesti.
Svetlana Vasić naglašava da se pri gajenju jednodnevnih guščića mora voditi računa o sljedećem:


Kvalitetno meso, perje, jaja, mast...
Moraju im se obezbijediti najbolji uslovi ambijenta, što znači da do starosti od četiri do pet nedjelja moraju imati kontrolisanu mikroklimu, da su zaštićeni od hladnoće i prevelike toplote. Do starosti od pet nedjelja moraju biti zaštićeni od direktnog djelovanja jakog sunca, a do uzrasta od osam nedjelja i od padavina, jer tek u tom periodu potpuno operjaju.

Pošto guščići veoma brzo rastu mora im se obezbijediti dovoljan smještajni prostor. Pravilno hranjeni i odgajani guščići koji su izleženi sa 100 grama za četiri nedjelje dostižu masu od dva kilograma, a u starosti do 10 nedjelja čak četiri kilograma.

U ranom uzrastu, posebno do četiri nedjelje starosti, neophodno je da im se obezbijedi potpun mir, jer su veoma osjetljivi na veća uznemiravanja.
Tačno je da guske mogu sebi da obezbijede u prirodi hranu za preživljavanje. Ali, guščići se moraju hraniti redovno s tim da se vodi računa da hrana ima dovoljno proteina (oko 20 odsto). U kobinaciji sa dobrom pašom u hrani guske će brzo napredovati ako im se u hrani daje pšenica, sirak, mekinje, riblje brašno, mesni obroci, lucerka, mlijeko u prahu, a treba im dati i malo soli.
Kljun i jezik kod gusaka su dobar „alat“ za pašu. Kljun ima oštre nazupčene ivice koje lako odvajaju travu od ostalih biljaka. Na vrhu jezika su čvrste, dlakave izrasline koje su postavljene u pravcu grla tako da lako dopremaju hranu u grlo. Guske odgrizaju travu veoma nisko tako da nađu sebi hranu i kada je zemlja skoro potpuno gola.
Mlade guske rano počinju sa ispašom pa ukoliko je paša dobra i obimna, može im se smanjiti količina spremljene hrane. Dobro je praktikovati rotacionu ispašu sa žičanim kavezima koji se pomjeraju. Na taj način se trava zbog obilja izmeta brzo oporavljam a kavezi ostaju higijenski čisti. Ukoliko nema uslova za dobru ispašu, guske treba hraniti isječenom zelenom hranom.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
GUSKE SVE O NjIMA I DEO
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Ostale Zivotinje :: Ukrasne patke, guske i curke-
Skoči na: