PrijemTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 KOZICA PAPAGAJ

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: KOZICA PAPAGAJ   Pon Feb 14, 2011 4:44 pm

KOZICA ( Cyanoramphus novaezelandie ) nastanjena je na svim ostrvima Novog Zelanda, gde ga možemo sresti i u šumama kao i na savanama zapravo na svim terenima . Nažalost u prirodi je sve manje ovih divnih ptica pa je stavjena pod zaštitu jer joj preti istrbljenje u prirodi !
U prirodi ga je malo ali na sreću kod odgajivača je uobičajna vrsta i ima ih u velikom broju . Prirodna boja joj je tamno zelena sa crvenom kapom , polovi su po boji isti ali po izgledu samih ptica lako možemo da razlikujemo polove naime glava i kljun su kod ženke mnogo manje pa se zapravo već u gnezdu sa malo iskustva možemo razlikovati mužijake i ženkice.
Hrane se svim i svačim ali glavna hrana su im semenje ( proso, svetlo seme, zob, suncokret ) i naravno svakako voće. Po naravi su izuzetno radoznale ptice pa bilo šta im ponudimo oni će to odmah da probaju pa mnogi ih koriste kod većih papagaja ako žele da njih nauče nečemu novom puste među njih kozice i oni će već u sledećem trenutku probati neku novinu ( novu hranu , automatsku pojilicu....) pa tako i ostale ptice će da od njih da nauče i prihvate novitete. Velika mana im je što mnogo hrane pobacaju iz hranilice , iako imaju punu hranilicu oni kao da uvek nešto traže i izbace sve iz hranilice!!
Izuzetno su otporne na niske temperature zapravo bolje podnose zimu nego leto!! , možemo ih držati napolju i zimi makoliko hladno bilo i da im u -10 date svežu vodu oni će da se okupaju i ništa im smetati neće!!! Što se tiče veličine kaveza u kojim držimo kozice ni u ovom segmentu nisu zahtevne , za jedan par dovoljan je kavez od 0.5 m3 ali naravno da što veće to se bolje osećaju.
Polno su zrele već sa 5-6 meseci , a lako se i razmnožavaju , obavezno ih držimo po paru u toku razmnožavanja !! ( Ja sam probao i u koloniji da ih gajim pored malih svađa nije bilo većih problema ali rezultati odgoja su bili poražavajući , dominantni mužijak i njegova ženka su radili i odhranjvali mlade a ostali ih posmatrali ) Ženka nosi od 5-8 belih jaja , vreme inkubacije je 20 dana, mladi gnezdo napuštaju sa 35 dana a roditelji ih još hrane oko 10 dana , odnosno samo mužijak jer pretežno ženka već ponovo leži na novom leglu, mladi se još vraćaju u gnezdo i često sa izmetom uprljaju jaja , pa je zato dobro postaviti dva gnezda ( vel. 30x20x20 sa otvorom 6 cm) pa će ženka nova jaja sneti u drugo gnezdo!! U sezoni razmnožavanja i prilikom podizanja mladih obavezno je davati proklijalo semenje i kuvano jaja + šargarapa i slično!!
Kozica je idealni kućni ljubimac jer je jako radoznao i mnogo lako se pripitomjava ali reči i slično nikad neće naučiti ( barem po mojim saznanjima )
Životni vek joj je oko 8 godina , dužina 26 cm, dimenzija prstena joj je 4.5 cm .
Kod odgajivača možemo sresti u žutoj i cimetnoj boji pored prirodne zelene boje a ima i šarenih ptica.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: CRVENOČELI PAPAGAJ   Pon Feb 14, 2011 4:46 pm

CRVENOČELI PAPAGAJ - Kozica Cyanoramphus Novaezelandiae

Pored njegovog srodnika ''Žutočelog papagaja''(Cyanoramphus Novaezelandiae) ovo je najpopularniji i najrasprostranjeniji papagaj na Novom Zelandu.Veoma je naklonjena, pitoma, radoznala i miroljubiva ptica. Mužjak i ženka su istih boja-fluoroscentno zelene sa crvenim čelom i crvenom linijom koja se proteže od čela do oka i malo iza oka. Razlika u polovima, a to mogu da uoče iskusni avikulturisti, je u veličini i obliku glave i u širini crnog kljuna u korenu ispod voštanice, jer je sve ovo kod mužjaka neznatno veće. Oba pola se oglašavaju slično meketanju jareta, pa im je kod nas,među odgajivačima, odomaćen naziv ''kozica'', premda je to veoma simpatično i nimalo bučno. Dostiže veličinu od oko 27cm.

Crvenočeli papagaj uspešno odgaja svoje mlade, koji se lako pripitomljavaju. Papagaj, kao kućni ljubimac, može takođe da se čuva i pojedinačno, a onda postaje prava ''napast'' (u pozitivnom smislu) u privrženosti vlasniku, jer veoma brzo po puštanju iz kaveza počinje da otkopčava dugmad, da odrešuje pertle na cipelama, da jede iz ruke, iz tanjira, itd. Naravno, uslov je kupiti mladu pticu, što važi i za sve druge vrste papagaja, ali u pogledu privrženosti crvenočeli papagaj je sigurno među prvima.Veliki deo vremena provodi na zemlji ili podu, pa kad su u pitanju budući odgajivači u volijeri nije potrebno puno stajalica. Njegova snažna stopala omogućavaju mu da se popne uz žicu volijere ili kaveza visoko bez korišćenja krila. Kada nabavlja hranu na zemlji u prirodi koristi noge da bi kopao i čeprkao, slično kokošci.


Ovaj papagaj obožava čeprkanje, pa i pored toga svo voće i povrće ne kljuca, nego jede držeći komad u nozi. Iako je novozelandska ptica, veoma dobro je aklimatizovana da podnosi kako vrućine, tako i hladne evropske zime. Gnezdi se u kućicama veličine 20x30cm u osnovi i visine do 35cm sa otvorom od 7cm u prečniku. Ženka nosi 4-9 jaja na kojima leži od 19-21 dan. Mladi provode oko 5 nedelja u gnezdu od izleganja, pri čemu ih hrani ženka koja je predhodno, sa polusvarenom hranom, nahranjena od mužjaka. Mlade ptice po izleganju iz gnezda ostaju uz roditelje još 2-3 nedelje posle čega se odvajaju. Sparuju se posle 5 meseci kada i postaju polno zreli.

Crvenočeli papagaj uspešno odgaja svoje mlade, koji se lako pripitomljavaju. Papagaj, kao kućni ljubimac, može takođe da se čuva i pojedinačno, a onda postaje prava ''napast'' (u pozitivnom smislu) u privrženosti vlasniku, jer veoma brzo po puštanju iz kaveza počinje da otkopčava dugmad, da odrešuje pertle na cipelama, da jede iz ruke, iz tanjira, itd. Naravno, uslov je kupiti mladu pticu, što važi i za sve druge vrste papagaja, ali u pogledu privrženosti crvenočeli papagaj je sigurno među prvima.Veliki deo vremena provodi na zemlji ili podu, pa kad su u pitanju budući odgajivači u volijeri nije potrebno puno stajalica. Njegova snažna stopala omogućavaju mu da se popne uz žicu volijere ili kaveza visoko bez korišćenja krila. Kada nabavlja hranu na zemlji u prirodi koristi noge da bi kopao i čeprkao, slično kokošci. Ovaj papagaj obožava čeprkanje, pa i pored toga svo voće i povrće ne kljuca, nego jede držeći komad u nozi. Iako je novozelandska ptica, veoma dobro je aklimatizovana da podnosi kako vrućine, tako i hladne evropske zime. Gnezdi se u kućicama veličine 20x30cm u osnovi i visine do 35cm sa otvorom od 7cm u prečniku. Ženka nosi 4-9 jaja na kojima leži od 19-21 dan. Mladi provode oko 5 nedelja u gnezdu od izleganja, pri čemu ih hrani ženka koja je predhodno, sa polusvarenom hranom, nahranjena od mužjaka. Mlade ptice po izleganju iz gnezda ostaju uz roditelje još 2-3 nedelje posle čega se odvajaju. Sparuju se posle 5 meseci kada i postaju polno zreli.
Crvenočeli papagaj konzumira hranu slično i ostalim vrstama srednjih papagaja, a to je seme prosa, ovsa, suncokreta, kanarinsko seme, konoplju, sirak, bar-proso, a naravno neminovna je i jabuka, šargarepa, spanać koje veoma spretno jede držeći ih u nozi. Kupus ne treba davati nikada ni jednoj vrsti papagaja, iako bi ga pojeli, jer od njega dobijaju proliv, pa čak i dizenteriju, koja može da bude kobna po život ptice. Kao i kod drugih vrsta papagaja poželjno je mladima davati miks mekane hrane sačinjena od jajeta, keksa i nemlevenog plavog maka ili dvopeka namočenog u mleko.


S'obzirom da najveći deo vremena provodi na zemlji ili podu odakle i konzumiraju čeprkajući hranu, često oboljevanju od crevnih parazita, te im blagovremeno treba dati neki od antiparazitnih, crevnih preparata pri čemu je najbolje konsultovati nekog odgajivača,jer je to uslovljeno i sa starošću ptice, a vek im je optimalno oko 30 godina. Naravno,kao kućni ljubimci, ovi papagaji veoma retko oboljevaju od crevnih parazita, samim tim što hranu konzumiraju u čistim kavezima, a ne na zemlji, što je slučaj u prirodi.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: KOZICA PAPAGAJ   Pet Mar 11, 2011 3:48 pm


Kozica-kakariki

Kozice nastanjuju prostore Novog Zelanda .Ime su dobile po zvuku koji ispustaju-jako lici na meketanje koze.Postoje dve vrste kozica crvenocela I zutocela.Na nasim prostorima je zastupljena samo crvenocela kozica.Kozice su tamno zelene boje sa crvenim celom I pegicom pored oka.Velicine su kao pevajuci papagaji samo sto imaju manji rep.Jedini su papagaji koji koriste noge za trazenje hrane I cesto cete ih zateci na dnu kaveza kako ceprkaju kao kokoske .Vole jako da se kupaju pa im u kavez treba postaviti posudicu sa vodom,prosto uzivaju u kupanju I u stanju su I po dva tri puta dnevno da se okupaju.Samo u letnjem periodu nemojte da vas iznenadi ako im opadne malo perija I vidi se koza.To se desava zato sto se cesto kupaju,udju u kucicu I perije im se potpari I otpadne,zato im u letnjem periodu treba davati da se kupaju jednom nedeljno,to se radi tako sto im vodu sipate u malu posudu gde ne mogu da se kupaju a posudu za kupanje iznesete iz kaveza.Veoma su znatizeljne I svaki deo kaveza ce pretraziti.Zbog te znatizelje su veoma pitome prema coveku pa su dobri ljubimci.Veoma su spretni letaci i u dosta slucajeva skacu saednog mesta na drugo


Razliku izmedju muzjaka I zenke je malo teze odrediti.Muzjak ima malo masivniji kljun I celo I pegice su mu malo vece nego kod zenke.Kod ove vrste ima par varijacija normal,lutino I sarena koja nastaje ukrstanjem lutino I normal kozice.

Mogu se drzati u zajednici sa pticama slicne velicine.

Za lezenje im je potrebna kucica kao za ninfe I ostale ptice slicne velicine.U kucicu treba da se stavi piljevina koju ce oni u vecini slucajeva izbaciti i ostaviti samo minimum koji im je potreban.Jako su dobri roditelji I u podizanju mladih ucestvuju podjednako I muzjak I zenka.Ima slucajeva da su u isto vreme podizali I po dva legal u istovremeno u dve kucice.Za vreme lezenja potrebno im je davati mesavinu rendanog jajeta,jabuke,sargarep I prezle.Mutacije se takodje mogu uparivati

Hrane se hranom za ninfe,a pozeljno im je davati zelenis,bar,sipinu kost...
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: KOZICA PAPAGAJ   

Nazad na vrh Ići dole
 
KOZICA PAPAGAJ
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Fratar (Diplodus vulgaris)
» Papige
» Tatjana Kozica

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Ostale Zivotinje :: Ptice :: Papagaji, Kanarinci i Zebe-
Skoči na: