PrijemTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 LOV NA SRNU I DEO

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: LOV NA SRNU I DEO   Sre Feb 16, 2011 9:34 am

Srna je najbrojnija i najrasprostranjenija krupna divljac Evrope. Ima je od Skandinavije go Grcke i od Spanije do Urala. Kod nas je zastupljena u Vojvodini i centralnij Srbiji.
Srna je skladna i vitka zivorinja, visine do 75cm, tezine 15-30 kg. Dlaka je leti plameno-crvenkasta a zimi mrko siva.
Glavna razlka izmedju mizjaka i zenke je rogovlje, koje nose muzjaci. Rast rogovlja pocinje u jesen prve godine zivota i to direktno iz ceone kosti bez ruze ili venca.
Zenke polnu zrelost dostizu u 2 a muzjaci u 3 godini zivota.
Srna se leti pari od polovine jula do polovine avgusta, a ako nije parena ili oplodjena pari se od oktobra do novembra.
Srne su biljojedi-preziveri. glavna hrana su im trave i zeljaste biljke.
Srndac-muzjak se lovi u periodu od 1. maja do 30.septembra a zenka i lane od 1. oktobra do 31. januara. Love se lovackim puskama sa olucenim cevima. Najmanji propisani kalibar je 5.6x41 mm sa zrnom najmanje tezine 3.5g.
Lovi se u glavnom sa ceke, a nekada i iz zapreznih kola.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: LOV NA SRNU I DEO   Čet Apr 21, 2011 2:03 pm

Srneća divljač (za mužjaka je u narodu uobičajen naziv srndać, srnjak, rjeđe jarac, ženku srna ili šuka a za mlado lane) naseljava šire područje Evrope i Azije. Staništa ove prelijepe divljači su rubni dijelovi mješovitih šuma uz široke livade. Srneća divljač je vrlo adaptivna te se u nekim dijelovima može vidjeti i sasvim blizu naselja i uz granice puteva. Nažalost, u našim lovištima je ovo gotovo izumrla vrsta, stradala najviše tokom agresije na BiH a dobrim dijelom je migrirala u mirnija područja. U LUG "Srndać" Visoko već duže vremena stoji privremene zabrane lova srneće divljači.

Odrasli primjerci dostižu težinu i do 30 kg. Krzno se prilagođava vremenskim uvjetima te varira od ljetne boje žućkasto-crvene dok zimi krzno srneće divljači dobija sivo-smeđu boju. Na zadnjici srneća divljač ima bijelu fleku, tzv. ogledalo. Tek rođena lanad imaju na krznu pjege koja ih još više kamufliraju u prirodi. Mužjak ima rogove koji su sačinjeni od koštane materije a koje odbacuje u jesen Nakon čega počinju rasti novi. U proljeće srndać češe svoje novonarasle rogove koji su u to vrijeme pokriveni kožicom sa dlakama-bastom, istovremeno označavajući svoj teren. U toku zime, srneća divljač se skuplja u stada a u martu se stada razdvajaju. Kao preživari, srneća divljač je apsolutni vegeterijanac. Hrana se sastoji iz trave, listova, šumskih izdanaka, plodova livada i šume. Čula mirisa i sluha su izvanredna, dok je čulo vida slabije. Srne su daltonisti i ne registruju treću dimenziju prostora dok odlično reaguju na pokret.

Trag srneće divljači
dužina 4 cm, širina 2,5 cm

U toku perioda parenja koji je u julu do početka augusta, mogu se čuti tipični zvukovi srndaća u potrazi za ženkom. Oplođena srna nosi plod 9 i pol mjeseci od čega je plod u stanju mirovanja 4 i pol mjeseca. Srna rađa (teli) najčešće dva, rijeđe jedno ili troje lanadi u maju/junu. Tek rođena lanad imaju težinu oko 1 kg a srna ih posjećuje samo zbog dojenja, kako ne bi privukla grabežljivce svojim tragom do skloništa. Lanad u to vrijeme najviše vremena provode ležeći na zemlji kako bi ostala zaštićena od pogleda grabežljivaca. Tek rođena lanad nemaju vlastiti miris. Zbog tog je i pogrešno nađenu lanad dirati, jer ih srna nakon čovječijeg dodira odbacuje. Srneća divljač može dostići starost do 15 godina. U tom periodu, zubalo je toliko istrošeno da se srne ne mogu prehranjivati.

Srneća divljač ima dosta prirodnih neprijatelja kao što su vukovi, medvjedi i neke ptice grabežljivice. Neprijatelji lanadi su i lisica i divlje svinje. Osim ovog dosta srneće divljači, posebno mladih, stradava prilikom obrade poljoprivrednih površina a odrasli stradavaju u saobraćaju. Posebni neprijatelji srneće divljači su i psi lutalice koji ih nemilosrdno proganjaju, često sa fatalnim posljedicama.

Srndać se najčešće lovi dočekom na livadama na koje pred večer ili u rano jutro dolazi na pašu. Lovimo ga također i šuljanjem za pogodna vremena. U vrijeme parenja tj. koncem jula i početkom avgusta lovi se srndać vabljenjem oponašajući zov srne.
Prema Zakonu o lovstvu za odstrjel srne koriste se puške sa izolučenim cijevima. Prema podzakonskim aktima za odstrjel srne najmanja dopuštena kinetička energija zrna na 100 m je 1000 J (džula) a najmanja težina zrna iznosi 3,2 grama. Najveća dopuštena daljina gađanja iznosi 150 m.


Ovako bi izgledao srneći trag.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: LOV NA SRNU I DEO   Sre Nov 02, 2011 6:06 pmnadaleko cuveni ,,perikash,, redak i jedinstven.
Eskluzivno donosimo i predstavljamo vam fotografije srndaća kakvog verujemo niste nikada imali prilike videti. Srndać je snimljen u Novom Bečeju gde ga je i odstrelio strani turista.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: LOV NA SRNU I DEO   

Nazad na vrh Ići dole
 
LOV NA SRNU I DEO
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Lov :: Lov-
Skoči na: