PrijemTražiRegistruj sePristupi

Share | 
 

 SARAN - LOV I DEO

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
dudo
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Broj poruka : 76
Datum upisa : 20.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Jagodina

PočaljiNaslov: SARAN - LOV I DEO   Pon Feb 28, 2011 2:39 pm

Opis i građa:

Šaran je najznačajnija riba ravničarskih reka kako sa sportskog, tako i sa gastronomskog, a i privrednog aspekta. Od svih riba najčešce se nalazi na našim trpezama (ribnjački šaran - golać). Ribnjački šaran je selekcionisan da ima što veći prirast uz obilje hrane. Profil index* divljaka menja se između 3,5 do 4,5, telo mu prikrivaju velike krljušti, cikloidnog tipa. Najčešće imaju 32 do 38 krljušti duž bočne linije, od gore je braon, sa strane zlatno žut, a stomak mu je svetlo žute boje. Imaju ispred podrepnog i leđnog peraja po jednu veliku bodlju, čije su zadnje ivice nazubljene. Imaju meke zrake bez pravih bodlji. Nedostatak zuba u vilicama nadoknađuju jaki ždrelni zubi. Žaranima nedostaje masno peraje. Iako šaran sazreva već kod užine od 30 cm, on može da dostigne dužinu do 1m i težinu do 28 kg. Šaran ima četiri brka, po dva sa svake strane usta. Profil index* ribnjačkog šarana je 2 do 2,5.
Navike, stanište, rasprostranjenost:

Poreklom je sa područja između Crnog mora i Kaspijskog mora i Kazahstana. Odatle je prenet u skoro sve umerene vode sveta Bira obično kanale, jezera, pa i mirnije reke, pa ga stoga u Dunavu ređe nalazimo. Postoji i tzv. Češki šaran, koji takođe spada u ribnjačke šarane. On ima krljušti, ali se mnogo razlikuje po obliku od pravog divljaka. Zdepast je i ima izrazito strma leđa. Pravi dunavski oklagijaš je riba vretenastog oblika i naseljava gotovo sve nizijske reke. Iz Evrope je preseljen u Severnu Ameriku i Australiju. Često ga zovu i "dunavski lisac", jer dugo ispituje mamac, pa ga je teško uloviti.
Razmnožavanje:

Mresti se od aprila do maja, kada izbacije od 200000 do 700000 jajašaca koja se razviju za 8 dana.
Mamci i pribor za lov:

U povoljnim uslovima postiže velike težine, ali mu borbenost nije u srazmeri. Zakačen na udicu, brzo se predaje. Uboden na udicu, pronaći će i najmanji zapon da obmota najlon oko njega, a onda zbogom. Na kamenitim delovima reke držaće se dna da bi najlon prerezao na kamen ili školjku. Njegovo telo je gomila mišića (ne predaje se do poslednjeg časa). Kao svoje stanište, od koga se ređe udaljava, obično bira potopljene panjeve i stabla koja su duže vreme u vodi. Ovakva drva su načeta crvima, koji su mu, pored školjki i puževa, glavna hrana. Najčešce mesto za lov se pronalazi posmatranjem površine Dunava. Tako se uočavaju karakteristični klobuci koje šaran pravi pri hranjenju. Kada se utvrdi da se radi o potopljenom deblu, na najlon se vezuje samo olovo, pa se pretragom po dnu određuje dubina i položaj potopljenog drveta. Na ovakvim mestima je obično pogodno koristiti jedan do dva stapa. Riba se uglavnom kreće uz krajeve stabla. Ako ne odredimo tačan položaj stabla i pojedinih grana, sigurno ćemo mnogo više kačiti i kidati najlona i udica, a drmanjem štapa šaran će se rasplašiti.

Štapovi

Za ovakav način ribolova potrebni su izuzetno snažni štapovi, jer je ribu neophodno što pre izdići od dna i potopljenog debla. U suprotnom, šaran će se uplesti u granje, što je unapred izgubljena bitka. Dvodelne "germine" su još uvek nezamenljive, a nemali broj ribolovaca još uvek koristi snažne bambuse. Dugacak štap se više savija, sto je neophodno izbeći, a i pogodan je za lov iz čamca. Na mestima gde su potopljeni panjevi, voda je uglavnom vrlo jaka, pa je potrebno i teže olovo. Idealan štap je duzine 240cm, bacačke tezine 70-150 ili 100-200 grama. Štapovi od karbona, odnosno mešavine karbona i fibera, takode se mogu koristiti.

Najloni

Pošto se ovde ne preporučuje zamaranje dok se riba ne odvoji od stabla, najloni tanji od 0,45mm ne dolaze u obzir. Znači nikako istegljivi, jer se ribi ne sme dati prostora da se negde zavuče. Ipak ne treba ni preterivati, deblji najlon je vidljiviji, a povećava otpor vode, pa je samim tim potrebno stavljati i teže olovo. Šaran je izuzetno oprezna riba i ako oseti prevelik otpor, nece se prevariti. Nikako ne stavljati predveze. Jedna udica direktno vezana (bez putila), graničnik obično od ventil-gumice (najjednostavnija i najjeftinija varijanta) i klizajuće olovo. U zavisnosti od dubine i brzine vode, stavlja se olovo težine 70-120 grama. Kad se lovi šaran nikad ne treba stavljati dve udice zato što se jedna udica uvek uplete u granje.

Mašinice

Pošto ovde popuštanja nema, većina ribolovaca steže kočnicu do kraja, jer ako šaran krene svojim putem, već je pod stablom. Mnogi ribolovci koriste stari način ribarenja na namotače. Možda ce mnogi na ovo odmahnuti glavom, ali ovakav nacin ima svoje prednosti. Mašinice koje se preporučuju za ovaj vid pecanja su Quick 330 i 440, Kardinal 57, 155 i 77, Mitchel 300, 306, 410 takođe i nezaobilazni Shakespear-ov Prezident i Ambideks. Kao što vidite, izuzetno jake mašinice velike snage, uglavnom sa pužnim prenosom.

Udice

Šaran ima veoma meka usta, koja se u borbi lako rascepe, a riba se oslobađa. Oblik šaranske udice vec je uglavnom poznat. To su kratke i široke udice, malo zakrivljene, radi lakšeg kačenja. Vrh običan ili kriv (papagajke), materijal čelik, a u novije doba karbonke laserski ili hemijski oštrene. One su izvanredne za ribolov na kanalima i jezerima, gde nema zapona i gde se riba može do beskraja zamarati. Međutim, u panjevima te udice slobodno zaboravite. Isključivo Mustadove čelicne kovanice dolaze u obzir. Najpre zbog mnogo veće snage, a potom što su znatno deblje od karbonskih pa teže proseku šaranove usne. Preporučljivi brojevi u lovu su 1/0, 2/0, 3/0. Ako stavljate manju udicu, znaci 1/0, i riba savije štap, a vi je u kontri ne zakačite odmah, stavljate veću. Taj šaran ima usta da u njih može stati pesnica i mora se što pre izdići od dna pa je potrebna debela udica velike snage.

Prihrana

Prihranjuje se u manjim količinama sa probarenim kukuruzom. Male količine hrane služe samo zato da se šarani naviknu na tu hranu i da je uzimaju bez podozrenja. Riba u panjevima ima dovoljno hrane za razvoj, jer kad bi čekala nasu prihranu slabo bi napredovala. Kukuruz za prihranu mora biti tvrd, jer se u suprotnom nakupi mnogo bele ribe i rakova. Na takav se kukuruz i peca. Obično se prihranjuje uzvodno 7-10 m od mesta pecanja.

Mamci

Šaran se može loviti na durboka, zelenu glistu, običnu glistu, crviće, noklu (valjak), hlebnu ružu, gnječen hleb, kukuruz (stari i mladi), školjku, rečnog puža, rovca ribicu, baren krompir, pa čak i na tvister. Najbolji mamac od svih je nokla koja se pravi na sledeći način: 2/3 kukuruznog i 1/3 pšeničnog brašna zamesiti u hladnoj vodi (po želji obojiti i dodati mirise). U lonac staviti vodu da provri. Od smeše se odmah prave nokle veličine oraha. Nokle se ubacuju u kipuću vodu i mešaju se varjačom da se ne zalepe za dno. Kada nokle isplivaju na površinu vade se i stavljaju pod tekuću hladnu vodu. Ovako napravljena nokla kada se baci o pod mora da odskoči bar jedan metar. Dobro pripremljena na udici stoji 2-3 sata, a voda i bela riba teško je skidaju. Školjke i puževi se pripremaju tako sto se očišćeni ostavljaju na jakom suncu da se isuše. Tada postaju kao guma, pa ih bela riba teže skida. Kuvanjem takođe postaju tvrde, ali se zbog neprijatnog mirisa preporučuje da se to radi napolju. Od glista u obzir dolazi isključivo zelena ritska, jer sve ostale odmah napadne bela riba. Šaran će najbolje gristi pred porast vode, u blagom porastu i opadanju.

Literatura:

1. Aleksandar Ardeljan, S udicom na reci, Prometej Novi Sad, Vojnoizdavački zavod Beograd, 2000

Linkovi

* Slika preuzeta sa poljskog sajta © "Riblje Oko"

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Dorel
Redovni Clan
Redovni Clan
avatar

Broj poruka : 168
Datum upisa : 03.03.2011
Godina : 40
Lokacija : Uzdin

PočaljiNaslov: Re: SARAN - LOV I DEO   Sub Mar 05, 2011 6:33 pm

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
petar
Neznanac
Neznanac
avatar

Broj poruka : 15
Datum upisa : 03.03.2011
Godina : 39
Lokacija : Sombor

PočaljiNaslov: Re: SARAN - LOV I DEO   Ned Mar 20, 2011 3:30 pm

pozdrav svim sarandzijama i amurdzijama na "divljim" vodama.
da li se spremate za ovu sezonu,,dolazi lepo vreme ,trebalo bi poceti polako da se prihranjuje mesto.
ja pecam na Velikom backom Kanalu i posto je poprilicno muljevito dno , pri prvim hranjenjima mesta pored starog kukuruza stavljam i secerac i psenicu i konoplju, da dodju i bodorke,deverike i babuske da rasciste od mulja mesto hranjenja i kasnije cim primetim prisustvo amura hranim samo sa kukuruzom i nesto malo konoplje.
kazem prisustvom amura,posto je kod nas saran dosta deficitaran Sad . poribljavalo se sa njim prosle dve godina , nije da ga nema ali je jos uvek sitan. a nazalost nisu ubacili ni jedan primerak amura, kazu korov riba. a kad odes na kanal trave ko na fudbalskom terenu.
pecam iskljucivo na stari kukuruz, ali cu ove godine cim se pojavi prokleti rak , preci na gumeni kukuruz. prosle godine su neki pecali na njega i lepo su prolazili u ulovu,bilo je cak i lepog sarana i sto je najvaznije nije im rak dirao zrna.

napisite i vi svoj nacim prihrane i pecanja , reklo od utorka lepo,sto znaci da bi se vec moglo poceti prihranjivati mesto. a za 10 dana ako nastavi biti lepo vec i poceti pecati. pa da pocnemo sa postavljanjem ulova, namerno nisam rekao trofeja, posto je na takvim vodama svaka riba trofej.
BISTRO svima
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Joja
Neznanac
Neznanac
avatar

Broj poruka : 32
Datum upisa : 19.02.2011

PočaljiNaslov: Re: SARAN - LOV I DEO   Pon Mar 28, 2011 9:37 am

Jos je voda hladna.Prve babuske su vec pocele da se javljaju ali tek sporadicno.Jedno dve nedelje lepog vremena i sezona krece u punom jeku.Ipak je ovo bila duga i hladna zima.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
petar
Neznanac
Neznanac
avatar

Broj poruka : 15
Datum upisa : 03.03.2011
Godina : 39
Lokacija : Sombor

PočaljiNaslov: Re: SARAN - LOV I DEO   Pon Mar 28, 2011 3:30 pm

kod nas na kanalu ko je vec poceo sa primamljivanjem mesta,pocele su se sporadicno javljati babuske oko 700-800kg komad.
sto rece jos je ladno....al sad rekose od utorka pocinje lepo vreme,i moglo bi se ici primamljivati i pecati.
mada ni polovinom aprila nije kasno,,ako je mesto "razradjeno' doce riba brzo.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 44
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: SARAN - LOV I DEO   Pon Apr 04, 2011 3:43 pm

http://www.youtube.com/watch?v=0HVQ91P8It8&feature=related
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
petar
Neznanac
Neznanac
avatar

Broj poruka : 15
Datum upisa : 03.03.2011
Godina : 39
Lokacija : Sombor

PočaljiNaslov: Re: SARAN - LOV I DEO   Sub Apr 23, 2011 9:03 pm

bio danas na pecanju,,probao po prvi put ove godine na amura ,al nista. bela se jos mresti,ni od nje nista bar jos 10-15 dana.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: SARAN - LOV I DEO   

Nazad na vrh Ići dole
 
SARAN - LOV I DEO
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Jela od šarana
» Šaran

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Lov :: Ribolov-
Skoči na: