PrijemTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 ENGLESKI POENTER I DEO

Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: ENGLESKI POENTER I DEO   Ned Feb 06, 2011 9:36 am

ENGLESKI POENTER
od sawa taj Čet Sep 10, 2009 11:14 pm

POENTERZadivljujuće elegantan i lep, uvek napetih mišića i spreman na eksplozivni pokret, taj vredan, poslušan,
odan i neumoran pas.

Poenter (eng. Pointer), najkraće rečeno, jeste - engleski kratkodlaki ptičar.

Nastao ukrštanjem engleskog lisičara, italijanskog kratkodlakog ptičara, hrta, setera, buldoga i bulterijera, on je "koktel" rasa koji je dao odlične rezultate, mada savremeni poenter postoji tek nekih 140 godina.

Kako mu ime potiče od engleske reči to point, što znači - uperiti, poznata je njegova osobina da satima stoji nad divljači, a da mu se ni jedan mišić ne pomeri, upravo onako kao da pozira nekom slikaru ili vajaru.

Zbog te njegove sklonosti da neumorno markira divljač poznata je i anegdota o jednon neiskusnom lovcu koji je krenuo u lov sa poenterom. Posle lova lovac je ostao bez svog psa, pa se požalio prijatelju da mu je pas pobegao. No, sutradan su istog poentera drugi lovci našli kako stoji nepo¬mično nad divljači kao - napeta strela.

Poenter je atletski građen pas sa dugim mišićima, snažan i okretan. Predivna glava izražava inteligenci¬ju ali i odvažnost. Iako je glava umereno široka, gubica je dugačka sa karakterističnim konkavnom nosnom pečurkom i oštro izraženim čeonim prelazom.

Gubica je četvrtasta, puna i snažna, sa gornjim usnama koje su obilne ali ne vise. Čeljust je makazasta. Uši su srednje dužine i viseće priljubljene uz glavu. Oči su smeđe ili boje lešnika, to jest u skladu su sa bojom dlake i izgledaju malo ukoso postavljene zbog širine glave. Na glavi je još osobena potiljačna kvrga¬ koja je prilično izražena.

KRALJ POLJA

Vrat poentera je dug, mišićav i suv; širi se prema grudnom košu i postupno prelazi u snažan greben.

Leđa su mu kratka, čvrsta i ravna i nastavljaju se u ravne sapi i ravan rep. Grudni koš je vrlo dubok i umereno širok, a stomak jače usukan. Lopatice su dugačke sa velikom mogućnošću pokretanja po prostranom grudnom košu.

Noge su mu umereno dugačke, čvrstih kostiju. Podlaktice su dugačke i ravne, a šape su male, jajolike, zatvorene i čvrste.

Zadnje noge su širokog raskoraka koji mu daje stabilnost i pokretljivost.

Dlaka je fina, kratka, tvrda, ali ne i gruba; lepo je raspoređena, sjajna i bez resa.

Poenter je najčešće dvobojan i javlja se u više kombi¬nacija i to u: belo-žutoj, belo¬narandžastoj , belo-crnoj, beloj i boji džigerice, a dozvoljena je jed¬nobojnost i trobojnost.

Nosna pečurka tog gospodara vetra, kako ga nazivaju Italijani (Signore del vento), a Englezi kraljem polja (King of field), jer je specijalista za jarebice, mora da bude iste boje kao i tamne mrlje koje ima na sebi.

Visina engleskog poentera je od 62,5 do 67,5 za mužjake, a za ženke od 60 do 65 centimetara u grebenu. Težina poentera je od 20 do 30 kilograma.

TRENING U GALOPU

Da bi vaš poenter bio u formi u toku lova treba mu davati dnevno 350-400 grama sirovog ili kuvanog mesa uz dodatak pirinča ili drugog povrća. Kada nije "uposlen" količinu hrane treba smanjiti da se ne bi ugojio.

- Zahtevi koji su postavljeni pred poentera su jednostavni, mali po broju, ali zato moraju biti savršeni i podređeni idealu urođenih osobi¬na. Poenter mora galopirati, stilski samoincijativno ali ne anarhično, nego sa koncepcijom prilagađenoj konfiguraciji terena, vegetaciji, meteorološkim uslovima, broju i vrsti divljači. Pronalaženje divljači i marka moraju biti prirodni deo prethodnog galopa, znači zaustav¬ljanje i prelazak u nepokretno stanje trenutno, bez prethodne pripre¬me, kao da je "gromom pogođen". Potezanje na divljač mora biti oštro, brzo i drsko "kao da će svakog momenta jurnuti u divljač i poplašiti je". Na poletenju divljači poenter mora ostati nepokretan u onom položaju u kom se zatekao. Sekundiranje je obaveza za sve bri¬tanske ptičare. Trening počinje sa osam meseci starosti i pas se obavezno vodi na povodniku do terena - pisao je nedavno dr Mladen Mladenović, naš ugledni kinološki sudija koji objašnjava i sledeće:

- Vodič ide uvek uz vetar, a psa šalje levo i desno na bočni vetar. Pas se pušta sa povodnika tako što prvo kažiprstom i palcem prihvati¬mo ogrlicu, otkačimo povodnik, zadržimo psa nekoliko trenutaka (vreme za koncentraciju), pa ga tek onda puštamo i to svakog sledećeg treninga u drugu stranu. Trening traje 15 minuta, a poželjno je i češće menjati terene koji u početku treba da budu manji, čisti i bez prepreka.

U prva tri meseca treninga, objašnajava iskusni stručnjak za lovačke pse, tereni treba da budu i bez divljači; psa tada treba podsti¬cati da trči što slobodnije i brže i ne prekidati ga pištaljkom. U prvim susretirna sa jarebicama, tvrdi dr Mladenović, mlad poenter prosto ih pregazi, poplaši i juri za njima.

I tu nastaje dilema - šta činiti?

Jednostavno - ništa! Te pse ne treba učiti markiranju, onome što je njima u krvi već pet-šest stotina godina!

Strah da poenter neće markirati ako ga mi ne naučimo zato je besmislen. Moramo da sačekamo samo neko vreme koje je potrebno psu da u njemu sazri instinkt, a kada se to dogodi, veli stručnjak i poznavalac te rase - mlad poenter ulaće u marku bez straha, bez kompleksa, onako kako to u opisu i izgleda.

Naravno, sa daljom obukom i doteriva¬njem (mirnoća na po¬letanje divljači) ne treba žuriti osim ako je vodič iskusan i poznaje suštinu stvari. Sa tako delimično obučenim psom treba se takmičiti na Field Trails-u u klasi mladi Englezi (limit 30 meseci) bez straha da ćemo doživeti neuspeh.

Mlad poenter koji brzo i stilski galopira, stilski markira jarebice (iako odjuri za njima) dobija CQN (potvrda urođenih osobina što, na nezvaničnoj kinološkoj berzi, vredi koliko i odlična ocena kod drugih pasa).

- Takmičeći se sa takvim psom i u razgovorima sa profesionalnim vodičima između utakmica, lakše i bezbolnije ćete naučiti mnoge stvari nego da sedite kod kuće ili u kafani sa lokalnim kinolozima ili čitajući kinološke knjige pune raznih saveta i besmislenih radnji - tvrdi dr Mladenović.

Dakle, uzmite svog mladog poentera na povodac i krenite u polja s njim. U prirodu, tamo gde i pripada, gde će zbilja biti - gospo¬dar vetra.

______________________

Kratkodlaki markirant
Poenter je jedini u grupi engleskih ptičara koji ima kratku dlaku. Naziv engleski poenter može izgledati pleonastički, ali kada se zna da Englezi sve kratkodlake ptičare, bilo svoje, bilo tuđe nazivaju poenterom, onda su stvari jasnije.

Ovaj pas ne sme da aportira odstreljenu jarebicu već posle hica mora ostati nepokretan, dostojanstven i napet kao strela. Za tu "jednostavnu" radnju engleski lordovi su mu dodeli, još davno, pomoćnika retrivera koji je, umesto njega, donosio plen do lovca.

Ustvari, poenter stiče kondiciju, trenira i obučava se u galopu. Taj inteligentan pas živahne prirode, privržen gospo¬daru i plemenite naravi ne trpi statičnu, ličnu li onu "kućnu" dresuru. Njegov posao je da u lovu markira (označi i lovcu i pokaže) divljać i u tome je on, jedinstvena je ocena i lovaca i kinologa, zaista- sjajan!

______________________
Standard
POENTER [FCI No. 1]
Originalni naziv rase: ENGLISH POINTER
Zemlja porekla: ENGLESKA
Sekcija: 2
Podsekcija: 21

Opšti izgled: Simetričan i korektno građen, načelno postavljeno kontura čini spoj harmoničnih, tečnih linija u zamahu snažna, ipak gipka pojava.

Karakteristika: Aristokrata, živahan, izaziva utisak snage, izdržljivosti i brzine.

Narav: Prijateljska i uravnotežena.

Glava i lobanja: Srednje široka lobanja u proporciji sa dužinom njuške. Jasno izražen stop i izražena potiljna kost. Nosna pečurka i očni kapci tamni, kod pasa limun boje i belih prihvatljiva je nešto svetlija. Dobro otvorene nozdrve koje su meke i vlažne. Njuška blago konkavna, pri čemu se početak njuške nalazi u visini nozdrva, koje čine "prćast nos". Blago udubljenje ispod očiju, kosti obraza nisu upadljive. Meke dobro razvijene usne.

Oči: Rastojanje do potiljne kosti jednako je rastojanju očiju od vrha nosne pečurke. One su sjajne sa prijateljskim izrazom. Boja je odgovarajuća boji dlake, ili braon lešnik ili braon. One nisu niti buljave niti upale i ne gledaju ispod nosa.

Uši: Koža usne školjke tanka. Prilično visoko uzađene i prisno priležu uz glavu. Srednje duge, na donjem kraju blago špicaste.

Čeljust: Snažne vilice sa perfektnim pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka naležu preko donjih sekutića i zubi stoje vertikalno u vilici.

Vrat: Dug, mišićav i blago savijen, jasno odvojen od plećki, bez slobodne kože.

Prednje noge: Plećke duge, kose i dobro unazad postavljene. Široke grudi. Niska grudna kost koja leži u visini lakta. Prednje noge su ravne i čvrste, sa dobrim ovalnim kostima, posmatrano od pozadi su snažne i sigurne. Prednje noge i koleno leže u istoj ravni, pri čemu je koleno blago na unutra. Došaplje dugo, elastično blago nagnuto.

Telo: Dobro zasvođena rebra koja se pružaju daleko unazad ka snažno mišićavim i blago zasvođenim slabinama koje se postepeno izravnavaju. Slabine kratke. Kosti kukova daleko jedna od druge i unapred postavljene, ipak ne iznad linije leđa.

Zadnje noge: Veoma mišićave. Dobro uglovan koleni zglob. Dobra širina butine i potkolenice. Skočni zglob nisko postavljen.

Šape: Ovalne, čvrste. Šape odozdo dobro napunjene.

Rep: Srednje dužine, debeo u korenu, sužava se ka vrhu, dobro prekriven gustom dlakom. Nošen u liniji leđa, bez da se pri tome savija na gore. U kretanju rep treba da se pomera sa jedne na dragu stranu.

Kretanje: Tečno i osvaja puno prostora. Puno potiska, laktovi se ne pomeraju niti unutra niti napolje. Niukom slučaju stepujuće.

Dlaka: Fina, kratka, čvrsta i ravnomerno raspoređena. Raste ravna i polegla sa izraženim sjajem.

Boja: Uobičajene su boje limuna i bela, oranž i bela, kožno braon i bela i crno i bela. Takođe jednobojna i trobojna.

Veličina: Poželjna visina za mužjake je 63-69 cm, ženke 61-66 cm.

N. B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testista potpuno spuštena u skrotum.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Milan J
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 7
Datum upisa : 19.02.2011
Godina : 48

PočaljiNaslov: engleski pornter   Pon Feb 21, 2011 11:51 pmNadam se da zadovoljava prestavnika svoje rase!
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
banenedic
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 13
Datum upisa : 22.02.2011
Godina : 44
Lokacija : Beograd

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Uto Feb 22, 2011 9:13 pm

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
banenedic
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 13
Datum upisa : 22.02.2011
Godina : 44
Lokacija : Beograd

PočaljiNaslov: akcija   Sre Feb 23, 2011 3:06 pm

nešto slabo ovde pišete? ajmo malo akcijeNazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Sre Feb 23, 2011 3:08 pm

sto ih je lepo videti tako sve troje mora da je jarebica.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
banenedic
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 13
Datum upisa : 22.02.2011
Godina : 44
Lokacija : Beograd

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Sre Feb 23, 2011 3:11 pm

da bi još malo podigli zainteresovanost na temi evo i mog stava pa ajmo neki komentar:

Volim kad mi pas u lovu radi siroko,sa velikom voljom i inicijativom,lepo ide stilski i pokriva veliki teren!Ja setam i uzivam u njegovom radu I ambientu koji mi priroda pruža.U jednom trenutku pas prima miris,pocinje "ples" (svojstven rasi sa kojom lovi te) i na kraju tacka na i,marka,prelepa slika,prilazim polako (pa neka je rastojanje do psa i 100m),on spontano povlaci za divljaci ako mu se ista izvlaci (opet u stilu rase).dolazimo do njega,namestamo se za pucanje i pocinje realizacija...odstrel,aport....E to je za mene lov i uzivanje u lovu a ne kad se kuci vratim sav krvav od trnja i divljih kupina,iskasapljen kao iz rata.....da tako moram da lovim,odmah bi prestao da budem lovac.Takodje neizmerno uzivam u predstavi dobrog psa na mladoj psenici u prolece,dok predstavlja svu raskos,znanje,kvalitet pokusavajuci da pronadje parove jarebica,iste markira.....
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
banenedic
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 13
Datum upisa : 22.02.2011
Godina : 44
Lokacija : Beograd

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Sre Feb 23, 2011 3:14 pm

srpskelegende : ova fotka je napravljena letos u lovu na prepelice

P.S diskovi su stigli-hvala
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
banenedic
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 13
Datum upisa : 22.02.2011
Godina : 44
Lokacija : Beograd

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Sre Feb 23, 2011 3:18 pmEdit: obratite paznju na velicinu slike, slika ne sme biti veca od formata 640x480
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
banenedic
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 13
Datum upisa : 22.02.2011
Godina : 44
Lokacija : Beograd

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Sre Feb 23, 2011 11:05 pm

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
banenedic
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 13
Datum upisa : 22.02.2011
Godina : 44
Lokacija : Beograd

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Čet Feb 24, 2011 6:46 am

edit Arrow greška se potkrala nenamerno
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
banenedic
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 13
Datum upisa : 22.02.2011
Godina : 44
Lokacija : Beograd

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Sub Feb 26, 2011 5:41 pm

malo interesantnif fotki sa treninga


Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
banenedic
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 13
Datum upisa : 22.02.2011
Godina : 44
Lokacija : Beograd

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Sub Feb 26, 2011 5:43 pmNazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
kondorovlet
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 38
Datum upisa : 27.02.2011

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Ned Feb 27, 2011 9:00 pm

odlicni kerovi
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
kondorovlet
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 38
Datum upisa : 27.02.2011

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Ned Feb 27, 2011 9:16 pmPoslednji izmenio kondorovlet dana Pon Feb 28, 2011 11:43 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
uros valjevo
Neznanac
Neznanac
avatar

Broj poruka : 19
Datum upisa : 27.02.2011
Lokacija : Valjevo

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Ned Feb 27, 2011 10:21 pm

Lepi Poenteri,svaka cast kolega!!! Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
banenedic
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 13
Datum upisa : 22.02.2011
Godina : 44
Lokacija : Beograd

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Ned Feb 27, 2011 11:31 pm

hvala . drago mi je da vam se sviđa. evo jš malo nekih fotki i da podignemo one uspavane

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
vuckovic
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 3
Datum upisa : 28.02.2011

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Pon Feb 28, 2011 5:59 pm

pozdrav za sve na novom forumu
Milan J Arrow od kojih pasa potice tvoj pas crni sa slike?
i koliko je bio star na slici?
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
kondorovlet
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 38
Datum upisa : 27.02.2011

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Pon Feb 28, 2011 11:46 pmNazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
kondorovlet
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 38
Datum upisa : 27.02.2011

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Pon Feb 28, 2011 11:48 pmNazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
kondorovlet
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 38
Datum upisa : 27.02.2011

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Uto Mar 01, 2011 4:40 pm

ovu zenku poentera sam nabavijo cisto za lov jako je lose drzana i nije uopste pustana van boksa prvi put smo je mi izveli nakon 6 mjeseci,ako moze komentar
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Milan J
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 7
Datum upisa : 19.02.2011
Godina : 48

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Sre Mar 02, 2011 4:17 pm

vuckovic ::
pozdrav za sve na novom forumu
Milan J Arrow od kojih pasa potice tvoj pas crni sa slike?
i koliko je bio star na slici?


Odgaivačnica "Od Rose" Smoljinac.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
banenedic
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 13
Datum upisa : 22.02.2011
Godina : 44
Lokacija : Beograd

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Sre Mar 02, 2011 4:53 pm

kondorovlet Arrow iskreno nadam se da će biti puno bolji lovac nego što ima eksterijerjer mu ovo drugo nije jača strana
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
vuckovic
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 3
Datum upisa : 28.02.2011

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Čet Mar 03, 2011 2:50 pm

Milan J Arrow hteo si napisati od Dose?
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
vuckovic
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 3
Datum upisa : 28.02.2011

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Čet Mar 03, 2011 2:52 pm

Milan J Arrow koliko ti je star pas?
lovis li sa njim?
da li si zadovoljan radom psa?
Otac mu je predpostavljam Leo od Dose a majka?
pozdrav
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Milan J
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 7
Datum upisa : 19.02.2011
Godina : 48

PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   Čet Mar 03, 2011 10:39 pm

Da Od Dose.. Very Happy I sve kako si napisao.....nisam neki poznavaoc ptičara ali treba da dobijem od Druga štene od konbinacije ove linije i nekog Vukasovog Cara,pa me interesuje valjali..?? da i ja zalovim sa ptičarima. Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: ENGLESKI POENTER I DEO   

Nazad na vrh Ići dole
 
ENGLESKI POENTER I DEO
Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
 Similar topics
-
» Engleski starinski kostimi
» Joseph Mallord William Turner
» Zaplesimo
» Pluskvamperfekat iliti davno prošlo vreme u domu
» Inkluzija - još jedna reforma u školstvu

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Kinologija :: FCI grupe :: FCI VII-
Skoči na: