PrijemTražiRegistruj sePristupi

Share | 
 

 LIPOKROMSKI KANARINCI

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator


Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 44
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: LIPOKROMSKI KANARINCI   Pet Mar 11, 2011 6:04 pmipokromski kanarinci

Lipokromski kanarinci posjeduju samo tzv. "masnu" (lipokromsku) obojenost, dok ne posjeduju melaninsku obojenost. Podperje je kod lipokromskih kanarinaca bijele boje.

Kod lipokromskih kanarinaca susrećemo tri osnovne boje: bijelu (koja je u stvari odsutnost i lipokromske obojenosti), žutu i crvenu.

Kod bijelih kanarinaca razlikujemo dominantno bijele i recesivno bijele kanarince. Kod dominantno bijelih, za razliku od recesivnih, susrećemo prisutnost lipokromske obojenosti na vanjskim letnim perima, i ona može biti u žutoj ili crvenij boji.

Kod žutih i crvenih kanarinaca susrećemo tri načina obojenosti ptice. To su intenzivna, neintenzivna i mozaična. Za mozaičnu obojenost karakterističan je i spolni dimorfizam (različit izgled mužjaka i ženke).

Kod žutih i crvenih lipokromskih kanarinaca boje javlja se pastelna mutacija koja daje svjetliju obojenost ptice, i ona se javlja u sva tri intenziteta obojenost.

Kod lipokromskih kanarinaca u sve tri boje javlja se crvenooka mutacija. Kod pojave ove mutacije uobičajeno je da bijele mutirane kanarince nazivamo albino, žute lutino, a crvene rubino.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
neso.s
Pocetnik
Pocetnik


Broj poruka : 90
Datum upisa : 03.03.2011
Godina : 19
Lokacija : Bosanska Gradiska

PočaljiNaslov: Re: LIPOKROMSKI KANARINCI   Pet Mar 11, 2011 6:08 pm

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator


Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 44
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: LIPOKROMSKI KANARINCI   Pet Mar 11, 2011 6:09 pm

Nadalje, kod lipokromskih ptica imamo i lipokrom pastel mutaciju koja na rasvjetljuje osnovnu lipokromsku boju pa normalna žuta postaje rasvijetljena pastelno žuta, dok crvena postaje skoro roza. Ova se mutacija javlja kod normalnih i mozaičnih lipokromskih kanarinaca, jedino je kod mozaična vizuelno efektnija kod crvenih nego kod žutih.

Pored mutacija u boji perja, kod kanarinaca se može pojaviti i mutacija u boji očiju koja daje crvenooke kanarince. Crvenooki kanarinci u bijeloj seriji se nazivaju albino, u žutoj lutino, dok su u crvenoj rubino.

Ukoliko se vratimo na početak razmatranja i popgledamo domestificiranog kanarinca koji ima sve boje kao i divlji kanarinac, dobit ćemo klasičnog melaninskog ili crnosmeđeg kanarinca u žutoj seriji - tzv. zelenog kanarinca. Ukoliko umjesto žute boje imamo bijelu lipokromsku boju tada govorimo o plavom kanarincu, a ako imamo cfrvenu boju tada govorimo o bakrenom kanarincu. Mozaični faktor se javlja i ovdje, kod žute i crvene serije, s time da je puno popularnija u crvenoj seriji. Lipokrom pastelna mutacija je također moguća, ali nije toliko efektna, pa se rijeđe sreće.

Pored mutacija na lipokromskim bojama (žuta i crvena), moguće su i mutacije na melaninskim bojama (crna i smeđa) i one ili djelomično prikrivaju ili u potpunosti potiskuju melaninske boje. Tako kod klasičnih melaninskih kanarinaca imamo ahatnu, smeđu i izabelnu mutaciju. Nadalje se pastelna mutacija može javiti i na melaninskim bojama u crnosmeđoj, ahat, smeđoj i izabela seriji. Tu se moža još javiti i opalna mutacija u sve četiri malaninske serije. Pored mutacija u boji perja, i kod melaninskih kanarinaca se mogu pojaviti mutacije u boji očiju - satenska i ino mutacija u sve četiri melaninske serije.

Kombinirajući sve mutacije na melaninskim bojama (crnoj i smeđoj) sa lipokromskim serijama (crvena, žuta i bijela) i sa njihovim mutacijama, u konačnici imamo preko 200 vrsta kanarinaca boje.

Lipokromski žuti
Lipokromski crveni
Lipokromski bijeli
Lipokromski mozaik crveni mužjak
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
neso.s
Pocetnik
Pocetnik


Broj poruka : 90
Datum upisa : 03.03.2011
Godina : 19
Lokacija : Bosanska Gradiska

PočaljiNaslov: Re: LIPOKROMSKI KANARINCI   Pet Mar 11, 2011 6:15 pm

Lipokromski mozaik crveni su mi najljepsi...
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: LIPOKROMSKI KANARINCI   

Nazad na vrh Ići dole
 
LIPOKROMSKI KANARINCI
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Ostale Zivotinje :: Ptice :: Kanarinci-
Skoči na: