PrijemTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 LIPOKROMSKI KANARINCI

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: LIPOKROMSKI KANARINCI   Pet Mar 11, 2011 6:04 pmipokromski kanarinci

Lipokromski kanarinci posjeduju samo tzv. "masnu" (lipokromsku) obojenost, dok ne posjeduju melaninsku obojenost. Podperje je kod lipokromskih kanarinaca bijele boje.

Kod lipokromskih kanarinaca susrećemo tri osnovne boje: bijelu (koja je u stvari odsutnost i lipokromske obojenosti), žutu i crvenu.

Kod bijelih kanarinaca razlikujemo dominantno bijele i recesivno bijele kanarince. Kod dominantno bijelih, za razliku od recesivnih, susrećemo prisutnost lipokromske obojenosti na vanjskim letnim perima, i ona može biti u žutoj ili crvenij boji.

Kod žutih i crvenih kanarinaca susrećemo tri načina obojenosti ptice. To su intenzivna, neintenzivna i mozaična. Za mozaičnu obojenost karakterističan je i spolni dimorfizam (različit izgled mužjaka i ženke).

Kod žutih i crvenih lipokromskih kanarinaca boje javlja se pastelna mutacija koja daje svjetliju obojenost ptice, i ona se javlja u sva tri intenziteta obojenost.

Kod lipokromskih kanarinaca u sve tri boje javlja se crvenooka mutacija. Kod pojave ove mutacije uobičajeno je da bijele mutirane kanarince nazivamo albino, žute lutino, a crvene rubino.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
neso.s
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Broj poruka : 90
Datum upisa : 03.03.2011
Godina : 21
Lokacija : Bosanska Gradiska

PočaljiNaslov: Re: LIPOKROMSKI KANARINCI   Pet Mar 11, 2011 6:08 pm

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: LIPOKROMSKI KANARINCI   Pet Mar 11, 2011 6:09 pm

Nadalje, kod lipokromskih ptica imamo i lipokrom pastel mutaciju koja na rasvjetljuje osnovnu lipokromsku boju pa normalna žuta postaje rasvijetljena pastelno žuta, dok crvena postaje skoro roza. Ova se mutacija javlja kod normalnih i mozaičnih lipokromskih kanarinaca, jedino je kod mozaična vizuelno efektnija kod crvenih nego kod žutih.

Pored mutacija u boji perja, kod kanarinaca se može pojaviti i mutacija u boji očiju koja daje crvenooke kanarince. Crvenooki kanarinci u bijeloj seriji se nazivaju albino, u žutoj lutino, dok su u crvenoj rubino.

Ukoliko se vratimo na početak razmatranja i popgledamo domestificiranog kanarinca koji ima sve boje kao i divlji kanarinac, dobit ćemo klasičnog melaninskog ili crnosmeđeg kanarinca u žutoj seriji - tzv. zelenog kanarinca. Ukoliko umjesto žute boje imamo bijelu lipokromsku boju tada govorimo o plavom kanarincu, a ako imamo cfrvenu boju tada govorimo o bakrenom kanarincu. Mozaični faktor se javlja i ovdje, kod žute i crvene serije, s time da je puno popularnija u crvenoj seriji. Lipokrom pastelna mutacija je također moguća, ali nije toliko efektna, pa se rijeđe sreće.

Pored mutacija na lipokromskim bojama (žuta i crvena), moguće su i mutacije na melaninskim bojama (crna i smeđa) i one ili djelomično prikrivaju ili u potpunosti potiskuju melaninske boje. Tako kod klasičnih melaninskih kanarinaca imamo ahatnu, smeđu i izabelnu mutaciju. Nadalje se pastelna mutacija može javiti i na melaninskim bojama u crnosmeđoj, ahat, smeđoj i izabela seriji. Tu se moža još javiti i opalna mutacija u sve četiri malaninske serije. Pored mutacija u boji perja, i kod melaninskih kanarinaca se mogu pojaviti mutacije u boji očiju - satenska i ino mutacija u sve četiri melaninske serije.

Kombinirajući sve mutacije na melaninskim bojama (crnoj i smeđoj) sa lipokromskim serijama (crvena, žuta i bijela) i sa njihovim mutacijama, u konačnici imamo preko 200 vrsta kanarinaca boje.

Lipokromski žuti
Lipokromski crveni
Lipokromski bijeli
Lipokromski mozaik crveni mužjak
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
neso.s
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Broj poruka : 90
Datum upisa : 03.03.2011
Godina : 21
Lokacija : Bosanska Gradiska

PočaljiNaslov: Re: LIPOKROMSKI KANARINCI   Pet Mar 11, 2011 6:15 pm

Lipokromski mozaik crveni su mi najljepsi...
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: LIPOKROMSKI KANARINCI   

Nazad na vrh Ići dole
 
LIPOKROMSKI KANARINCI
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Ostale Zivotinje :: Ptice :: Kanarinci-
Skoči na: