PrijemTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 SMESTAJ SOKOLOVA I OPREMA ZA SOKOLARENJE

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: SMESTAJ SOKOLOVA I OPREMA ZA SOKOLARENJE   Sub Mar 12, 2011 2:04 pm

SMJEŠTAJ SOKOLARSKIH PTICA I OPREMA ZA SOKOLARENJESmještaj sokolarskih ptica :

Kada smo se odlučili za nabavku sokolarske ptice prvo što joj moramo osigurati jest smještaj . Veličina smještaja ( volijere ili boksa ) ovisi prije svega o vrsti i veličini same ptice kao i o našim planovima , što znači da u boksu sokolarsku pticu možemo držati u toku cijele godine i to vezanu za stalak mada je puno bolje ako se ima prostora i mogućnosti ptici obezbjediti volijeru za držanje kao i za mitarenje u kojoj će ona biti slobodna ( ne vezana ) sa dosta sunca i sa posudom u kojoj će biti voda za kupanje , a ako planiramo uzgoj onda treba obezbjediti uzgojnu volijeru . Materijal za izradu nastamba za ptice treba da bude prirodni ( što manje željeza i betona ) najbolje od drveta ( daske , razne vrste šperploča ) , krov od crijepa , salonita itd. . , a da je na podu sloj šljunka ( promjera 1-2 cm bez sitnoga ili zemlje ) debeo 10 – ak cm.Boks se radi tako da je zatvoren sa tri strane ( leđa i bokovi ) , a prednja strana se radi od rešetaka ( mreže ) tako da ptica može kontrolirati prednju stranu i kompletno je pokriven . Veličina boksa ( otprilike 2 X 2 m ) treba da bude takva da kada se ptica baci sa stajalice koja se nalazi na sredini boksa na bilo koju stranu ne dodirne zid boksa jer bi u protivnom vrlo lako mogla oštetiti letna pera ili rep . Kao što sam već ranije rekao u boksu pticu držimo vezanu s tim da je povremeno iznosimo van na sunce da bi se kupala jer ptice grabljivice veoma vole vodu i treba im obezbjediti kupanje što je češće moguće. Dobar dio sokolara koje poznajem svoje ptice drži u boksu pogotovu u početnoj fazi treninga kada je ptica još plašljiva i u volijeri bi je bio problem uhvatiti pa je kasnije prebaci u volijeru ili ako ima samo volijeru onda pticu jednostavno veže u volijeru prvih par dana treninga .Volijera je najbolje što našoj ptici možemo obezbjediti i savjetovao bih svakoga tko može da ne radi boks nego volijeru iz razloga što je ptica u volijeri slobodna , sama bira sunčana ili sjenovita mjesta , dali će biti na kiši ili će se skloniti , voda joj je stalno na raspolaganju i kupa se po želji što je jako važno pogotovo u vrijeme mitarenja . Volijera se radi tako da se jedan dio natkrije ( otprilike 1/3 do 1/2 volijere ) , a ostali dio se pokrije mrežom , a zidovi se rade sa tri strane kao i kod boksa samo se na prednjoj strani radi prozor od rešetaka kroz koji ptica može kontrolirati prednju stranu . U volijeri se ptica može držati kroz cijelu godinu . Veličina volijere se kreće od 2,4 X 1,2 m za kopca , do 2,4 X 1,8 m za jastreba , škanjca , sivog i stepskog sokola , harrisovog jastreba , a visina treba da bude 2 – 2,2 m . Uzgojne volijere su više 6 X 2–3 m i visina 3 – 3,5 m , a one su zatvorene sa svih strana i vidi se samo nebo sa tim da je i kod njih jedan dio gdje se nalazi gnijezdo natkriven .Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: SMESTAJ SOKOLOVA I OPREMA ZA SOKOLARENJE   Sub Mar 12, 2011 2:05 pm

Sokolarska oprema :Sokolarska oprema je nešto bez čega je nemoguće bavljenje sokolarstvom i danas u svijetu postoji veliki broj proizvođača izuzetno kvalitetne i dosta povoljne opreme . Sokolarska oprema se dijeli na opremu za sokolara i opremu za pticu , a tradicionalno se izrađuje od kože. Kroz bavljenje sokolarstvom i vam će trebati kože za izradu opreme za pticu , a kvaliteta kože koja se koristi u sokolarstvu se ne gleda po debljini nego po gustoći same kože jer koža koja se lako probija iglom i šije nije dobra za sokolarstvo .Ovdje ćemo reći samo po par osnovnih stvari o svakom dijelu osnovne opreme , a one koje zanima više informacija o opremi mogu naći u knjigama o sokolarstvu ili internetu .


Sokolarska rukavica :

Ono što sam prije rekao o kvaliteti kože ovdje dolazi do punog izražaja i ako je koža loše kvalitete lako se može dogoditi da ptica kandžom probije rukavicu što baš i nije ugodan osjećaj . Najbolja koža za izradu sokolarskih rukavica jest jelenska koža i ono što je isto jako bitno jest da je koža štavljena sa obje strane i što mekša . Danas na tržištu ima jako puno proizvođača sokolarskih rukavica i to pretežno od goveđe kože koje su odlične kvalitete i koje i sam koristim .Ima više vrsta dužina sokolarskih rukavica i to kratke , srednje i duge i koje ćemo uzeti ovisi o vrsti ptice koju letimo ( kratke – kobac , vjetruša , srednje – jastreb , sivi sokol , harrisov jastreb i duge – orao ) .Tradicionalno sokolarska ptica se nosi na lijevoj ruci ( rukavici ) , dok ljevaci pticu nose na desnoj ruci .

Sokolarska torba :

Sve sokolarske potrepštine , nož ,mamac , kanap za trening , hranu za pticu , ulov i još mnogo čega nosimo u sokolarskoj torbi i ona je uz rukavicu osnovni dio opreme koji mora da ima svaki sokolar i ona se radi od kože mada danas imamo torbe od goroteksa i sl. . koje su puno otpornije i lakše za održavanje . Sokolarska torba se nosi preko lijevog ramena .

Telemetrija :Telemetrija ili goniometar je uređaj koji treba da locira odletjelu pticu , a sastoji se iz dva dijela i to : prijemnik ( resiver) koji se nalazi kod sokolara i predajnik ( transmiter ) koji se nalazi pričvršćen na ptici . Odašiljač se ptici pričvršćuje na razne načine i to : oko vrata ,. oko noge , na rep ili na leđa . Odašiljač na odletjeloj ptici emituje signal kojeg sokolar pomoću prijemnika registrira i određuje smjer iz kojeg dolazi i krećući se u tom smjeru pronalazi pticu . Moderno sokolarenje je nezamislivo bez telemetrije pogotovo sa sokolovima .

Oprema za pticu :
Vezice :

Prvo što moramo napraviti sa našom pticom jest da joj stavimo vezice i one se rade od kože , a najbolja koža za vezice jest klokanova jer klokan nema znojne pore i ta koža ne upija vodu i ne kruti se . Vezica imamo dvije vrste i to : tradicionalne vezice koje se sastoje iz jednog dijela i korištene su u prošlosti , a danas se malo ili nikako ne koriste i Aylmeri vezice koje se danas koriste u sokolarstvu , a one se sastoje iz dva dijela : prvi dio se ptici oko noge pričvršćuje sa šupljom nitnom , a drugi dio je vezica koja se provlači kroz tu nitnu i ona se slobodno vrti u nitni dok na drugom kraju imaju prorezi koji se provlače kroz vrtilicu i sa ovim vezicama se ptica veže za stalak i trenira . dok je druga vrsta bez proreza i ona služi za letenje .

Vrtilice :Kad smo završili sa Aylmerijem i provukli vezice sa prorezom na red dolazi vrtilica , a njena je zadaća da spriječi upetljavanje vezica i da se pomoću nje i kanapa ptica veže za stalak . Najbolje je uzeti originalne vrtilice jer je to stvar koja traje godinama ali dok se ne nabave originalne dobro će poslužiti i one koje imamo na kopčama za pse . Ono na što treba obratiti pažnju kod nabavke jest veličina inače se prodaju kao male , srednje i velike .

Zvonca :Od sve sokolarske opreme zvonca su ta koja najviše asociraju na sokolarenje i neizostavni su dio opreme za pticu .Zvonca pri najmanjem pomaku ptice daju zvuk i pomoću njih se ptica najlakše locira bez obzira bila ona u krošnji drveta ili je u žbunju ulovila plijen. Na pticu se pričvršćuju na dva načina i to montaža na nogu ili u rep , a prodaju se u tri veličine : mala , srednja i velika . Za početak se mogu upotrijebiti i ona koja koriste ribolovci mada su originalna puno bolja jer imaju neusporedivo bolji zvuk .

Kanap :

U sokolarstvu se koristi dosta kanapa . Najbolji kanap je onaj koji se može nabaviti u prodavaonicama ribolovne opreme debljine 3-5 mm , a koristi kod treniranja ptice ( dužine 10 , 15 , 20 m ) ili za vezanje ptice za stalak .

Stalak :

Na stalku sokolarska ptica provede veliki dio svoga života i iz toga razloga se trebamo potruditi da taj stalak bude ptici što udobniji , a to postižemo tako da ga obložimo nekim materijalom na kome će se ptica ugodno osjećati . Najbolje je stalak obmotati konopcem ili obložiti astroturfom ( umjetna trava ) . Stalci su stubni ( za sokolove ) i lučni ( za jastrebove ) i na njima se nalazi alka promjera 10 cm za koju vežemo pticu , a može ih izraditi svaki imalo dobar majstor . Za jastreba je stalak visok 40 , a širok 60 cm .

Vabilica :

Kao i većina opreme u sokolarstvu i vabilica se izrađuje od kože i lov sa pticom grabljivicom je skoro nemoguć bez vabilice . Izrađuje se tako da što više liči na prirodni plijen ( vrana , fazan , zec itd. ) i služi nam za treniranje ( vježbanje napada ) ali i dozivanje ptice grabljivice ( pogotovo sokolova ) Vrtnju vabilice treba uvježbati prije nego se počne raditi sa pticom i ptica puno draže dolazi kod poziva na vabilicu nego na rukavicu , a ovo se pogotovu odnosi na ptice sa kojima se lovi .

Kapica :Ona nam služi da blokiramo vid koji je najjače oružje ptica grabljivica i samim time smirimo pticu . Kod vježbanja sokolova kapica je obavezna dok se kod jastrebova koristi vrlo malo ili nimalo . I kapica imamo više vrsta i veličina tako da kod nabavke trebamo na to obratiti pažnju .

Vaga :

Izuzetno bitna ako ne i najbitnija stvar u sokolarstvu jest vaga . Od momenta kad krenemo raditi sa pticom ništa se ne radi bez vage . Prilikom svakog hranjenja važemo hranu , ujutro i prije svakog treninga važemo pticu da vidimo sa određenom količinom hrane koliko dobiva odnosno gubi na težini i to radimo dok ne nađemo količinu hrane koja pticu drži na letnoj težini , a letna težina nije ništa drugo do težina na kojoj ptica dobro reagira na divljač i pozive sokolara . Obična digitalna kuhinjska vaga ( do 5 kg ) na koju se montira T stajalica je odlična vaga za sokolarstvo . Vaganje hrane je naročito važno za početnike dok ne stekne osjećaj za količinu mada poznajem više starih sokolara koji i nakon svih ovih godina bavljenja sokolarstvom još uvijek važu hranu .
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: SMESTAJ SOKOLOVA I OPREMA ZA SOKOLARENJE   Sub Mar 12, 2011 2:08 pm

Telemetrija :


Vrtilice :


Zvonca :


Kapica :
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: КАКО ПОСТАТИ СОКОЛАР?   Sub Mar 12, 2011 2:09 pm

КАКО ПОСТАТИ СОКОЛАР?


Бити велики заљубљеник у птице грабљивице, природу и бескрајно небеско плаветнило, не значи да ћете моментално постати соколар. Последња етапа уласка у овај чаробни свет јесте полагање соколарског испита. Колико траје инкубација појединих врста птица грабљивица из реда соколова? Каква је разлика у лету између сокола и јастреба? То су само нека од стотинак питања на која ће те одговарати као кандидати на Соколарски испиту.

Да би се дошло до стажирања потребно је учланити се у Соколарски клуб где ће вам доделити ментора, то јест искусног соколара, који ће пратити ваш рад и помагати Вам у упознавању са птицама грабљивицама и упутити Вас у соколарство као уметност или спорт.

Свако ко након стажирања и положеног испита покаже да поседује знање, заслужује да постане соколар. Тек тада особа може да држи птице грабљивице и лови с њима.Соколарање има дугу традицију међу народима који живе у Србији. Још славни Немањићи у богата ловишта нису одлазили без помоћи ових аристократских птица, које вековима изазивају дивљење и страхопоштовање. У Србији постоје две врсте, од којих једна, степски соко, обитава у равници, а у планинским пределима царује сиви соко.

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Draganche
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 25
Datum upisa : 24.02.2011
Godina : 39
Lokacija : Cuprija,Srbija

PočaljiNaslov: Re: SMESTAJ SOKOLOVA I OPREMA ZA SOKOLARENJE   Sub Mar 12, 2011 3:40 pm

Preporucujem da ovu temu,kao i ove o pticama grabljivicama,premestite tamo gde su teme o lovu,moglo bi pod sokolarenjem,jer su to sve teme koje spadaju u lov sa pticama grabljivicama i jako su zanimljive i obicnim lovcima.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: SMESTAJ SOKOLOVA I OPREMA ZA SOKOLARENJE   Sub Mar 12, 2011 3:45 pm

TO CE BITI PREBACENO
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: SMESTAJ SOKOLOVA I OPREMA ZA SOKOLARENJE   Sub Mar 12, 2011 4:17 pm


RAD SA SOKOLARSKOM PTICOM


Već za vrijeme socijalizacije dok smo pticu nosili na rukavici lagano smo počeli da joj smanjujemo količinu hrane iz razloga da bi je doveli na težinu na kojoj će reagirati na pozive sokolara ili sokolarskim rječnikom rečeno spustili je na letnu težinu . Ptica na letnoj težini treba odmah i bez oklijevanja da skoči na rukavicu i uzme hranu koju joj ponudi sokolar !
Za vrijeme treninga koji slijede ptica je vezana kanapom za stajalicu , komadi mesa koji joj se nude moraju biti mali iz razloga da se ptica ne bi brzo najela jer je onda je trening završen i bilo bi dobro da se prilikom svakog treninga uz sokolara nalazi i pas ptičar ( ako ga ima ) jer će on u kasnijem sokolarskom lovu biti od ogromne pomoći .

Dolet na ruku :
Sad kada imamo pticu koja skače na ponuđenu rukavicu i uzima hranu sa nje vrijeme je da krenemo sa doletom na ruku .U prvoj fazi treninga doleta na ruku jako je bitno da se ptica nalazi u poznatom okruženju , što znači da sa treningom počinjemo na mjestu gdje ptica provodi najviše vremena ( park ispred kuće , vrt itd. ) i bilo bi poželjno ako smo u mogućnosti da ptici osiguramo stajalicu koja se nalazi na većoj visini ( 1 – 1,50m ) . Priđemo ptici koja je na stajalici i ponudimo joj komadić mesa na rukavici , kako je rukavica blizu ispred nje ona će odmah skočiti i uzeti meso . Pticu vratimo na stajalicu i ponovo joj ponudimo komadić mesa ali sada oko pola metara od nje . Ona će pokušati na sve moguće načine da dođe do mesa , ali da ne preskače na rukavicu . U toj fazi sokolar mora da bude strpljiv jer će ptica kada uvidi da ne postoji drugi način osim skoka na rukavicu da dođe do hrane na kraju i preskočiti , a kada jednom preskoči drugi skok će biti puno brži . Jako je bitno da se ne povećava udaljenost nego da se ptica trenira na ovoj udaljenosti dok se ne dovede u stanje da desetak puta preskoči ali istog momenta kada smo joj ponudili hranu i tek onda joj ponuditi hranu na udaljenosti od jednog metra . Sada će morati da raširi krila da bi došla do rukavice i hrane što će ona nakon određenog vremena i učiniti . Poslije desetak preleta na metar probati joj ponuditi hranu na dva , tri , pet metara i to bi bila udaljenost koju kroz narednih 5 – 7 dana treba maksimalno utvrditi u ptici poznatom okruženju , što znači da na udaljenosti od pet metara na samo pomicanje ruke ptica kreće i leti na rukavicu po hranu . U ovom periodu je bitno znati da je uvijek bolje da ptica istog momenta doleti na metar nego na pet nakon ubjeđivanja .
Sada kad smo završili « kućni « dio obuke i ptica ovih pet metara leti bez razmišljanja vrijeme je da razmišljamo o odlasku u teren , a to bi bila neka pokošena livada da se kanap ne bi zapetljao i da nema okolo drveća na koje bi ptica mogla odletjeti sa kanapom i tu se između grana zapetljati što onda predstavlja dodatne šokove za pticu . Za rad u terenu dobro bi bilo napraviti od obične letve « T « stajalicu visoku 1 metar sa prečkom za stajanje ptice od tridesetak cm i još će nam trebati tridesetak metara kanapa i kolac koji ćemo zabiti u zemlju i za njega vezati kanap .
Kada smo stigli u teren i zabili « T « stajalicu u zemlju onda na 5 metara udaljenosti od nje zabijemo kolac i za njega vežemo jedan kraj kanapa , a za drugi vežemo pticu i stavimo je na stajalicu i ptica je spremna za rad . Poslije desetak minuta kada se ptica smirila ponudimo joj hranu na udaljenosti od par metara ako je kućni dio treninga kvalitetno odrađen ona će odmah doletjeti na ruku i nakon toga prilikom svakog sljedećeg poziva povećati udaljenost dok se ne dođe do deset metara i na toj udaljenosti završiti trening taj dan . Sljedećih dana treba povećavati udaljenost dok se ne dođe do 40 – 50 metara i kada ptica na toj udaljenosti dolijeće odmah po ponuđenu hranu na rukavici ona je spremna da joj ponudimo mamac .

Dolet na mamac :
Mamac je ustvari imitacija plijena koji planiramo da lovimo , vezan na par metara kanapa i na čijem drugom kraju je vezana ručka napravljena od komada drveta , a na mamcu se nalazi komadić hrane kao nagrada nakon doleta . Pošto ptica u prvom momentu ne zna šta je mamac onda ga jednostavno bacimo ispred nje i kada ona vidi hranu na njemu odmah će skočiti i uzeti hranu sa njega da bi ga nakon takvih par ponavljanja ponudili ali ovaj put na udaljenosti od par metara , pa onda desetak i više metara . Mamac se prezentira ptici na način da se uzme za kanap , zavrti vertikalno i baci ispred sebe par metara . Ptica puno draže dolazi na mamac nego na ruku tako da kod treninga uvijek treba prije raditi dolet na ruku , a tek onda dolet na mamac . Kada ptica bez razmišljanja momentalno dolijeće sa udaljenosti od 40 – 50 metara i na ruku i na mamac ona je spremna za slobodni let .

Slobodni let :
Prvi slobodni let za dosta sokolara predstavlja traumu tako da ga odgađaju bez potrebe , ali ipak da bi bili sigurni pored mamca u sokolarskoj torbi uvijek treba imati i živog goluba kome niti jedna ptica ne može da odoli .
Za slobodni let treba odabrati dan bez vjetra , pticu staviti na stajalicu sa koje je trenirala svakodnevno ali je ne treba vezati kanapom pustiti je da se smiri i pozvati je sa 20 – 30 metara par puta i onda je kada doleti baciti u suprotnom smjeru od stajalice i ona će odletjeti na prvo drvo . Pustimo je desetak minuta da se smiri i onda je pozovemo na rukavicu . Ako je dotadašnji trening kvalitetno odrađen ptica će bez problema doletjeti na ruku , ali treba znati da se sada ptica nalazi u drugačijem okruženju i da joj treba više vremena da se usredoči na hranu koju joj nudimo na rukavici i da doleti . Ako ni poslije više poziva ptica ne reagira na pozive onda joj ponudimo mamac na koji bi trebalo da sleti odmah , a ako ne ni nakon više poziva onda nam ne preostaje ništa drugo osim goluba kojeg vežemo za noge i bacimo prema ptici na kojeg će ona reagirati odmah . Slobodni let treba prakticirati svakodnevno , a ako ne onda što je češće jer kroz slobodni let ptica stječe neophodnu kondiciju koja će je uz pravilnu ishranu dovesti u stanje lovne kondicije , odnosno u psiho-fizičko stanje koje je neophodno za ulov plijena .
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: SMESTAJ SOKOLOVA I OPREMA ZA SOKOLARENJE   Sub Mar 12, 2011 4:17 pm

Lov u visokom letu

Za ovu vrstu lova sokolari se sluze pticama koje lete izuzetnom lakocom.Koriste se za visinsko nadlijetanje i pikiranje plijena na koji velikom brzinom nasrcu i hvataju ga.Sivi,kraski i sokol lastavicar su najpogodniji za ovu vrstu lova.Nedostatak je sto su na zemlji nesposobni uhvatiti bilo kakvu divljac.


Lov u niskom letu


Za lov u niskom letu se koristi jastreb kokosar.Lako lete u visini tla i tako hvataju zeca i kunica.Zenka jastreba je sposobna uhvatiti svu sitnu divljac a najbolje se pokazuju medju liscem i granjem.


Pripitomljavanje i krv

Ptice grabljivice se ne dresiraju vec pripitomljavaju.To se ne moze samo tako opisati ali konkretno se sastoji u poticanju ptice da lovi cak i plijen veci od nje same.Nakon sto plijen uhvati treba im dozvoliti da se najedu istog kako se ne bi osjecale uskraceno a mozemo joj se i udvarati:davati nasjeckano meso.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: SMESTAJ SOKOLOVA I OPREMA ZA SOKOLARENJE   Sub Mar 12, 2011 4:46 pm


SOKOLARSKA TORBA

OVO JE SOKOLARSKA TORBA,SAŠIO SAM SI JU OD PLATNA RANJENIČKIH NOSILA JNA.
NA NJU PRIŠIO KLJUNOVE ULOVLJENIH VRANA I SVRAKA,DA BI UKOLIKO MI PRIĐU LOVCI ILI LOVOČUVARI VIDE KOLIKO JE JASTREB UČINKOVIT U LOVU NA ŠTETOČINE,PA NEBI IMALI TOLIKO OŠTAR NEPRIJATELJSKI STAV PREMA NAMA JASTREBARIMA!
NA TORBI VISE REZERVNE VEZICE,VRTILICE,TU JE VRTILICA I BOCA SA VODOM,KOJA DOBRO DOĐE DA SI OPEREŠ KRVAVE RUKE.
UGLAVNOM JE U NJOJ SVA OPREMA,TA TORBA JE NEKOLIKO TORBI U JEDNOJ,U NJU SE STAVI PLIJEN A OGROMNOG JE KAPACITETA,U NJU STANU 3 FAZANI I 2 ZECA!


PREDNJA STRANA JE ZA OPREMU,A ZADNJA ZA LOVINU I KADA SE NEŠTO ULOVI.
ZA TORBU SE MOŽE PRIVEZATI PTICA,A U NJOJ NOSIM I LAGAN STALAK ZA PTICU KOJI SE UBODE U ZEMLJU I TU PRIVEŽE JASTREB.TORBA IMA U SEBI PRETINAC OD GUME KOJI JE ZA KOMADIĆE SVJEŽEG MESA ILI JEDNODNEVNE PILIĆE,-NAGRADU I HRANU ZA PTICU.
TAJ DŽEP SE DA SKINUTI DA SE OPERE I OČISTI OD SOKOVA MESA NAKON SVAKOG KORIŠTENJA VRUČOM VODOM.
INAĆE SE ZASMRDI I NASTANU OTROVNI SPOJEVI TRULEŽI KOJI MOGU KONTAMINIRATI SVIJEŽE MESO I UBITI NAM PTICU!

ZA VJETRUŠU ILI KOPCA NAN NE TREBA TAKO VELIKA TORBA,KORISTI SE MANJA KOJA SE MOŽE PRIČVRSTITI ZA POJAS...
GOTOVO DA I NEMA SOKOLARA KOJI NE KORISTI VABILICU,SA NJOM DRESIRAMO I TRENIRAMO NAŠU PTICU.
A NA TERENU SLUŽI ZA DOZIVANJE PTICE K SEBI,ONA MOŽE TAJ NAŠ ZNAK OPAZITI I NA NEKOLIKO KILOMETARA!
NA VABILICI JE PRIĆVRŠČEN KOMAD MESA,-NAGRADA!
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Admin
Admin
Admin


Broj poruka : 77
Datum upisa : 04.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: SMESTAJ SOKOLOVA I OPREMA ZA SOKOLARENJE   Ned Mar 13, 2011 8:33 am


MLADI SMEĐI JASTREB PROMATRA STARIJEG SIVOG KAKO UBIJA PLIJEN


NORVEŠKI "GERFALK"-STARI MUŽJAK

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://kp-forum.all-up.com
Admin
Admin
Admin


Broj poruka : 77
Datum upisa : 04.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: SMESTAJ SOKOLOVA I OPREMA ZA SOKOLARENJE   Ned Mar 13, 2011 8:35 am

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://kp-forum.all-up.com
Admin
Admin
Admin


Broj poruka : 77
Datum upisa : 04.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: SMESTAJ SOKOLOVA I OPREMA ZA SOKOLARENJE   Ned Mar 13, 2011 8:37 am

KORISNE INFORMACIJE O KOPCIMA I JASTREBOVIMA

-ČIM VIŠE SE LOVI PTICOM TOLIKO ONA BUDE BOLJA!
-SA KOPCEM JE MOGUĆE ULOVITI DNEVNO ČAK 6-8 VRABACA!
-AKO ŽELIMO IMATI LOVNOG KOPCA NEKOLIKO GODINA,ONDA GA PRVE GODINE NE TREBA PREVIŠE FORSIRATI U LOVU.
-NAKON SVAKOG OBROKA KADA SE PTICA ZASITI,MORA IMATI UZ SEBE VELIKU POSUDU SA VODOM U KOJOJ SI MOŽE NAMAKATI NOGE I OKUPATI SE!
PRANJEM NOGU SKINE KRV SA NJIH I IZBJEGNE INFEKCIJU SITNIH RANA.
-PREPORUČUJE SE DA SE LOVI ISTODOBNO TEŠKI I LAK PLIJEN,TAKO NAM PTICA MISLI DA JE I LAK PLIJEN TEŽAK PA NE POMISLI NA BIJEG SA LAKOM LOVINOM,JER JE NAVIKNUTA DA OSTANE NA ZEMLJI.
-PTICE TREBA VJEŽBATI U ŠIKARI GDJE UĆE MANEVRE IZBJEGAVANJA PREPREKA,A KADA LOVIMO PLIJEN KOJI PTICI NIJE UKUSAN TREBA NAKON HVATANJA PODMETNUTI UKUSNO MESO POPUT GOLUBOVOG DA NAM TO NAŠA PTICA NE PRIMJETI!
-KOBAC JE DOBAR ZA LOV NA ŠOJKU,SVRAKU I GRLICU.
-PRETEŠKA PTICA SE GLASUJE U LOVU,ZNAĆI NE PRIKRIVA SEBE U TERENU,TAJ DAN SE MOŽEMO VRATITI DOMA,OSTAVITI PTICU BEZ HRANE I DRUGI DAN POĆI U LOV.
-ISTO TAKO KAO ŠTO NAM PTICA SVE BOLJE LOVI,TOLIKO I SVE BOLJE NAUĆI NAŠE NAVIKE I SLABOSTI!
-KONDICIJSKI TRENING NIJE LET PTICE U HORIZONTALI NEGO VERTIKALAN LET JOJ GRADI MIŠIČNO TKIVO.
EFIKASNIJE JE KADA STANEMO TIK DO PTICE KOJA JE NA ZEMLJI I DIGNEMO RUKAVICU IZNAD NAŠE GLAVE,NEGO DA NAM PTICA DOLETI IZ 200m UDALJENOSTI!
PRVO DOBIJE PTICA KOD SVAKOG DOLETA KOMADIĆ MESA,ZATIM SAMO PONEKAD(ONA NIKADA NE SMIJE ZNATI KADA TO BUDE)TAKO MOŽE U JEDNOME TRENINGU OBAVITI ZA POLA SATA 200-300 LETOVA!
-TE PTICE SU ŠPRINTERI,ALI TEK NAKON PEDESET METARA POSTIGNU SVOJU NAJVEĆU BRZINU!
-PAR KOBACA IMA TERITORIJ OD 10-20 KVADRATNIH KILOMETARA,RAZMAK IZMEĐU GNIJEZDA SUSJEDA OD VLASTITOG MOŽE BITI OD 500m U GUSTOJ BOROVOJ ŠUMI DO 8km U NEPOVOLJNOM TERENU.
-MAKAR JE KOBAC NAKON GODINU DANA SPOLNO ZREO NE GNIJEZDE SE SVE PTICE TE GODINE.JAJA SE SNESU IZMEĐU 23.4.-21.5.
GOTOVO SVA GNIJEZDA SU NA CRNOGORICI.
-15-20m OD GNIJEZDA IMA MUŽJAK KOPCA SVOJE MJESTO GDJE OČERUPA PLIJEN I TU PREPUŠTA ŽENKI KOJA GA ODNESE U GNIJEZDO MLADIMA.
ISTO JE I KOD JASTREBA,ALI JE RAZMAK IZMEĐU MJESTA ČERUPANJA I GNIJEZDA UDALJEN OKO 80m.
-MUŽJAK ODREDI TEREN GDJE BUDE GNIJEZDO U NJEGOVOME TERITORIJU,ALI ŽENKA IZABERE MJESTO GDJE ĆE SE SAGRADITI GNIJEZDO ZA TJEDAN-DVA U ZADNJEM DJELU 3.MJESECA.
-UKOLIKO NAM SE PTICA PREKASNO POČNE MITARITI ILI NEŠTO NIJE KAKO TREBA,MOŽE SE AKTIVIRATI MITARENJE AKO JU NAHRANIMO SA ŠTITNJAČOM SVINJE!
-NE NABAVLJAMO SI PTICU AKO NEMAMO POVOLJAN LOVNI TEREN ZA NJU!
AKO NEMAMO ŠUME I ŠIKARE NAM TREBA SOKOL A NE JASTREB ILI KOBAC!
-KOBAC JE NAJTEŽA PTICA ZA DRESURU,I NIJE ZA POČETNIKE.JASTREB MOŽE BITI NEKOME PRVA PTICA,ON OPRAŠTA NEKE NAŠE GREŠKE.
ALI ONO ŠTO ČE NAM JASTREB OPROSTITI,NEĆE ORAO NIKADA,I SVAKA GREŠKA NAS MOŽE TEŠKO RANITI!
-KOD NAS SE UBIJAJU TE PTICE U LOVIŠTU I LOVCI PRIMAJU BODOVE ZA NJIH MAKAR JE TO PROTUZAKONITO.
A U ENGLESKOJ OD 1966 BUDE LOVAC KAŽNJEN SA MJESEC DANA ZATVORA AKO UBIJE KOPCA!
U PREDKRŠČANSKO DOBA KADA SU KOBAC I JASTREB SMATRANI SVETIM PTICAMA BI SE NJIHOVO UBOJSTVO KAŽNJAVALKO SMRĆU!!!
-KOBAC ZNA U LOVU IMITIRATI I LET DRUGIH VRSTA PTICA DA ZAVARAVA PLIJEN!
-NAJBOLJE VRIJEME ZA UZIMANJE MLADE PTICE IZ GNIJEZDA JE KADA POČNU STAJATI NA NOGAMA,SA NEKIH 2 TJEDNA STAROSTI.
JOŠ IMAJU PAPERJE,A DUGA PERA SU IM IZRASLA NA NEKIH 5cm.
VEČ SU SUMLJIČAVE I NERVOZNE,ALI SNAŽNE I NE OBOLJEVAJU TAKO LAKO OD RAHITISA KAO MLAĐE PTICE.
-IMPRINTIRANE PTICE IMAJU 3 VELIKE GREŠKE.1.LOŠE PONAŠANJE JER ČOVJEKA NE POŠTIVAJU 2.AGRESIVNI SU 3.-POGOTOVO PREMA SOKOLARU,I STALNO SE DERU JER MOLJAKAJU HRANU!
ALI TAKVU PTICU JE GOTOVO NEMOGUĆE IZGUBITI!
-ZA POČETNIKE JE NAJBOLJE UZETI SI MLADU ŽENKU U PAPERJU,ZATIM MLADU PTICU KOJA JE SPREMNA DA IZLETI IZ GNIJEZDA,I NA KRAJU DIVLJI MLADI ULOVLJENI JASTREB U ZAMCI KOJI JE VEĆ LOVIO SAMOSTALNO NEKO VRIJEME.
-KOJU VEĆ GOD PTICU PRIBAVILI,TREBA SE ZADOVOLJITI SAMO SA JEDNOM I SVU ENERGIJU,PAŽNJU I VRIJEME POSVETITI SAMO NJOJ!
-KADA SE UZIMAJU PTICE IZ GNIJEZDA NE GLEDAMO PO NJIHOVOJ VELIČINI KOJE JE ŽENKA NEGO MJERIMO PROMJER NJIHOVIH NOGU!
TO JE JEDINI SIGURNI POKAZATELJ!
-ZNAMO LI GDJE SU SE PTICE GNIJEZDILE LANJSKE GODINE,PRONAČI ČEMO NOVO GNIJEZDO OKO 50m UDALJENO OD STAROG.
AKO SU OBADVIJE PTICE ŽIVE I OPET ZAJEDNO...
-PTICE MORAMO DRŽATI UVIJEK U HLADU JER SU OSJETLJIVE NA SUNČANI UDAR!
-NIKADA NE SMIJEMO PTICI GRUBO OTRGNUTI NJEN PLIJEN!
-NIJE TOLIKO VAŽNO NA KOJU NAM UDALJENOST PTICA DOLETI NEGO SA KOJOM VOLJOM DOLAZI K NAMA!
-NIKADA NE PUŠTAJ PTICU DA SLOBODNO LETI A DA NEMAŠ SA SOBOM REZERVNO MESO I VABILICU!
-NE LOVI SE KADA PUŠE BURA ILI PADA KIŠA ILI SNIJEG,A KAMOLI KADA JE GUSTA MAGLA!
-KOBAC UGINE U ZIMI AKO JE JEDAN DAN BEZ HRANE!A JASTREB MOŽE I 3 DANA OSTATI GLADAN.

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://kp-forum.all-up.com
Admin
Admin
Admin


Broj poruka : 77
Datum upisa : 04.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: SMESTAJ SOKOLOVA I OPREMA ZA SOKOLARENJE   Ned Mar 13, 2011 8:37 am

UPUTE ZA "PRVU POMOĆ! KOD PRONAĐENIH GRABLJIVICA

1. MLADA PTICA

MLADE SOVE,SAME SKAĆU IZ GNIJEZDA JOŠ U PAPERJU I RASPRŠE SE PO VISOKOJ TRAVI OKO GNIJEZDA.
NJIH HRANE STARE SOVE I BACAJU IM HRANU,TE SOVE NISU "PALE IZ GNIJEZDA"I NE TREBAJU NAŠU POMOĆ!
TREBA IH OSTAVITI TAMO GDJE JESU,ILI VRATITI NATRAG AKO IH JE NETKO POKUPIO!

ČESTO LJUDI POKUPE TAKO I MLADE VJETRUŠE,ONE SU ZBUNJENE I PREPLAŠENE PA IZGLEDA KAO DA NE MOGU LETJETI.
AKO NISU OZLIJEĐENE JE DOVOLJNO BACITI IH U ZRAK I ONE ĆE POLETJETI NA SIGURNO!

KADA SU MLADE PTICE DOISTA "PALE"IZ GNIJEZDA SU NAJVJEROJATNIJE BAČENE JER SU SLABE ILI BOLESNE.
AKO TAKVU PTICU VRATIMO U GNIJEZDO,PRONAĆI ČEMO JU DRUGO JUTRO OPET NA TLU!
60% MLADIH PTICA UGINE PRVE GODINE,TAKO DA JE SMRT NORMALNA POJAVA I NE TREBA TUGOVATI JER ĆE DRUGE GODINE OPET BITI MLADIH PTICA,TAKAV JE CIKLUS PRIRODE!
POSTOJE U NOVINAMA RAZNE PRIĆE O "SPAŠENIM"GRABLJIVICAMA I NJIHOVOM POVRATKU U PRIRODU,TAKVIM ČLANCIMA RAZNE UDRUGE REKLAMIRAJU SVOJ RAD I LOBIRAJU ZA DONACIJE.
ALI U STVARNOSTI SU MLADE PTICE HRANJENE MRTVOM HRANOM,DAKLE NE ZNAJU LOVITI NITI SU TRGANJEM PLIJENA OJAČALE I DOBILE ISKUSTVO,HRANJENE SU OD LJUDI KOJE SADA POVEZUJU SA HRANOM.TAKVE PTICE SE PUŠTAJU UZ PRISUTSTVO NOVINARA U "SLOBODU",tj.U SIGURNU SMRT!
NAKON NEKOLIKO DANA SU SVE POKREPANE OD GLADI,A NITI JA SE NISAM OSUDIO SPAŠAVATI TAKVU PTICU JER BI BIO NA METI "STRUČNJAKA"IZ TIH CENTARA I INSPEKTORA ZAŠTITE OKOLIŠA JER BI RASKRINKAO NJIHOVO NESPOSOBNOST.JER SLUŽBENO SU ONI SPASILI TE PTICE I VRATILI IH U PRIRODU!
TAKVE PTICE NEGDJE SLIJETE,SLIJEDE LJUDE I UGINU OD GLADI...


2.PTICE U ZIMI

LJUDI ME ZOVU NAKON PROLJEĆA -KADA NAĐU MLADE PTICE,NAJČEŠĆE U ZIMI KADA NAIĐU NA SLABE I IZGLADNJELE PTICE.
POGOTOVO MALE VRSTE POPUT KOPCA MOGU UGINUTI OD GLADI AKO JEDAN DAN NISU NIŠTA ULOVILE!
PTICI PRVO PIPAMO PRSNU KOST,AKO JE JAKO IZBOČENA I NEMA MIŠIĆA JE PTICA IZGLADNJELA,SITA I PTICA U PUNOJ SNAZI IMA PRSNE MIŠIĆE PORAVNATE SA PRSNOM KOSTI.
GRABLJIVICE NE JEDU CRKOTINE,ONE NISU STRVINARI,ONE VOLE SVIJEŽE UBIJENO,SOĆNO KRVAVO I TOPLO MESO.
AKO IM DAMO HLADNO MESO,ĆE IZNEMOGLA PTICA GUBITI DODATNU ENERGIJU DA SE UGRIJE OD HLADNOG OBROKA.
VJEROJATNO I NEĆE MESO PREPOZNATI KAO HRANU,PA TREBA KOMADIĆE STAVITI PTICI NASILNO U KLJUN.TU MOŽE OKUSITI JEZIKOM I PREPOZNATI HRANU
.KADA SE SMIRI OD UZBUĐENJA ONA PROGUTATA MESO,PA JU TAKO DUGO HRANIMO DOK GUTA.
PTICI POPUT KOPCA ILI VJETRUŠE JE DOVOLJAN JEDAN DO DVA JEDNODNEVNA PILIĆA,DVA PUTA NA DAN.
PTICI VELIČINE ŠKANJCA ILI JASTREBA TREBA JEDNOM DNEVNO 3-5 JEDNODNEVNA PILIĆA.
NAKON NEKOLIKO DANA KADA JE PTICA OJAČALA MOŽEMO OTVORITI VRATA GAJBE I PUSTITI DA PTICA ODE KADA ŽELI.3. DOISTA RANJENE PTICE

NAJČEŠĆE JE TO PTICA KOJOJ JE SLOMLJENO KRILO,AKO JE LOM JAKO SVIJEŽ I PTICA SPADA U RIJETKE VRSTE KAO ŠTO SU TO ORLOVI I VELIKI SOKOLOVI,BUDE JOJ DOISTA PRUŽENA POMOĆ AKO JU PROSLJEDIMO DALJE U NEKI CENTAR.
AKO JE PTICA KASNIJE I INVALID SE MOŽE KORISTITI ZA UZGOJ,ZATO SE TAKVE PTICE I SPAŠAVAJU.
AKO JE TO PAK OBIČAN ŠKANJAC ILI VJETRUŠA,SE OPERACIJA "NE ISPLATI"I PTICA BUDE UBIJENA U TIM CENTRIMA.
TAKO JE NAJKOLEGIJALNIJE DA KAO PRAVI LJUBITELJI PRIRODE, A NE LICEMJER NE MUĆIMO PTICU TRANSPORTIMA I "SPAŠAVANJIMA" NEGO JOJ PRUŽIMO TRENUTNU SMRT(SJEKIROM ODRUBIMO GLAVU)I POKOPAMO.
SAMO SVIJEŽI LOM KRILA SE MOŽE LIJEČITI TAKO DA PTICA MOŽE OPET LETJETI.
AKO JE LOM STAR NEKOLIKO DANA SE MIŠIĆI SKRATE I VIŠE NE MOGU VRATITI U NORMALAN POLOŽAJ.
PTICA VIŠE NIKADA NEĆE LETJETI I U PRIRODI UGINE OD GLADI!
INVALIDNA PTICA NIJE NEŠTO ŠTO SE IZLAŽE,A I MOŽE BITI OPASNOST ZA OKOLINU.
JEDAN ŠKANJAC SA SLOMLJENIM KRILOM JE BIO MOJ GOST I PREUZEO NAŠ DOM KAO SVOJ TERITORIJ,SVE DOK NIJE NAPAO MOG OCA I IZGREBAO GA PO LICU!
PTICA SE POPELA NA GREDU STAKLENIKA I SKOČILA NA NJEGA KADA JE TJERAO KOKOŠI VAN DA NE POJEDU MLADU SALATU!
DRUGI SLUČAJ NAPADA JE BIO KADA SAM DOPUSTIO SOVAMA DA MI SE GNIJEZDE U KROVIŠTU,NISAM IH VIŠE UBIJAO ZRAČNOM PUŠKOM.
NAKON NEKOLIKO GODINA SE VIŠE NISU NAS BOJALE I PREŠLE IZ DEFENZIVE U OFENZIVU,JEDNA ME U MRAKU NA BALKONU NAPALA,UDARILA U GLAVU I IZGREBLA ČELO.
ISTU VEČER JE POKUPILA ZA NAGRADU METAK IZ ZRAĆNE PUŠKE...
TOLIKO O HARMONIJI KOJA SE PROPANGIRA U KNJIGAMA JEHOVNIM SVJEDOCIMA,I STVARNOJ REALNOSTI NA TERENU.


4.ČIME HRANITI PTICU?

NAJBOLJI SU JEDNODNEVNI PILIĆI,MIŠEVI I ŠTAKORI(AKO SU IZ UZGOJA,AKO SU DIVLJI BI MOGLI BITI OTROVANI I TAKO MI NJIMA UBIJEMO NAŠU PTICU).
KOD JASTREBA I ŠKANJCA POSLUŽIT ĆE ZA PRVU SILU PREGAŽEN HRČAK ILI MAČKA SA CESTE.
GRADSKE GOLUBOVE TREBA SVAKAK PREGLEDATI DALI IMAJU ZDRAVU UTROBU I SMRZNUTI IH PA OPET OTOPITI DA SE UBIJU NAMETNICI U NJIMA.
UBIJENI VRAPCI I DRUGE PTICE TREBA OČISTITI OD SAČME I ZRNA,JER GRABLJIVICA SVOJOM ŽELUČANOM KISELINOM RASTVORI I OLOVO PA SE OD NJEGA OTRUJE!
NAJLAKŠE JE U KLAONICAMA PERADI ZAPROSITI PILEĆE GLAVE,ONE SU TAMO OTPAD,ALI TO MOŽE JESTI I TRGATI MESO SA KOSTI SAMO ZDRAVA PTICA!
ZA PRVU SILU I PRVI DAN JE NAJLAKŠE KUPITI U TRGOVINI KRVAVE PILEĆE IZNUTRICE,TO JE DOBRA HRANA ZA BOLESNU PTICU.
ALI JU TREBA TIME HRANITI NAJČEŠĆE SVAKI TRĆI DAN!
NIKAKO SE NE SMIJE HRANITI SA RIBOM! ONA UBIJE SOKOLOVE!
OSIM ORLOVI ŠTEKAVCI I LUNJE,NJIMA SE MOŽE DATI SVAKI DRUGI DAN RIBA,LUNJAMA I EJAMA JEDNOM U TJEDNU...
JASNO JE DA TREBA BITI MESO SVIJEŽE,I NE POSUŠENO TAKO DA GA PTICA LAKO GUTA,KADA HRANIMO PTICU RUČNO,ONDA NAREŽEMO MALE KOMADIĆE VELIČINE ZRNA GRAHA,NA MESO BACIMO ŽUMANJAK JAJETA(I SVE DOBRO IZMJEŠAMO) ON DAJE ENERGIJU I OLAKŠA GUTANJE!
AKO TO NIJE PRI RUCI MOŽEMO PLJUNUTI NA HRANU(SAMO AKO NISMO PUŠAĆI)ILI NAMOČITI KOMADE VODOM...

GRABLJIVICE UBIJA ZASOLJENO I ZAČINJENO MESO,SUHOMESNATI PROIZVODI I PAŠTETE.
SVINJSKA MAST I SVINJETINA,ZEČETINA NA DUŽI PERIOD OSLABI I UBIJE JASTREBA.
A NAJVIŠE ENERGIJE MU DAJE MESO OD LABUDA!
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://kp-forum.all-up.com
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: SMESTAJ SOKOLOVA I OPREMA ZA SOKOLARENJE   

Nazad na vrh Ići dole
 
SMESTAJ SOKOLOVA I OPREMA ZA SOKOLARENJE
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Jezera
» Nova B-klasa Mercedesa: Ista cijena, ali i potpuno drukčiji automobil
» Činčila nesvakidašnji ljubimac
» Ronjenje na dah
» Mušičarenje

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Ostale Zivotinje :: Sokolarstvo, ptice grabljivice-
Skoči na: