PrijemTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 DRAVSKA GUSKA

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 46
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: DRAVSKA GUSKA   Ned Mar 20, 2011 8:40 am

PORIJEKLO I NASTANAK:
Ova pasmina gusaka najviše je rasprostranjena uz tok rijeke Drave, u Međimurju, Podravini i Baranji. Nalazimo je još na području oko desnih protoka rijeke Drave i uz rijeku Savu. To je stara hrvatska izvorna pasmina gisaka koje se tradicionalno ekstenzivno uzgajala na prostranim pašnjacima navedenih područja. Po svom izgledu vrlo je slična divljoj guski
( Anser cinereus ) od koje je nastala. Nastajanjem maočvarnih, naplavnih područja i pašnjaka te pretvaranjem istih u plodne oranice, životni prostor dravske guske sveden je u seoska dvorišta. Sadašnjoj malobrojnosti dravske guske doprinjela su i mnogobrojna križanja s stranim pasminama: kineskom, tuluškom, emdenskom, pomeranskom i raznim industrijskim hibridima. Opasnost nastanka ove guske uočili su uzgajatelji životinja iz međimurskog mijesta Donja Dubrava i 2000. Godine počeli s programom obnove i očuvanja pasmine.

OPĆI IZGLED:
Dravska guska je niska, zdepasta, kratkih nogu. Malo uzdignutog tijela, okomoto postavljenog i prilično širokog vrata. Male glave od koje skoro polovicu zauzima kljun. Uzgaja se u raznim kombinacijama sive i bijele boje. Vrlo rijetko je bijele boje. Postoje primjerci sa i bez kukmice na glavi. Dimorfizam među spolovima je slabije izražen.

GLAVA: Prilično mala u odnosu na tijelo. Prosječna duljina s kljunom je 150 mm, a visina 60 mm. Tijemena linija u blagom luku povezuje kljun i zatiljak. Kod primjeraka s kukmicom, ista je smještena na kraju tjemena. Širine je 20 mm, duljine 30 mm i podignuta 15 mm.

KLJUN: Narančastocrvene boje trokutastog oblika širine u korijenu 40 mm i duljine 60 mm. Gornji dio kljuna je na kraju malo zaobljen i u obliku polugruga širine 20 mm blijedoroza boja.

LICE: Operjano. Malo izbočeno.

OČI: Elipsaste. Duljine 15 mm i širine 10 mm. Okvirene su narančastosrvenim okvirom širine 1 mm. Sredina oka je crni krug, šarenica ili iris je svijetlo do potpuno tamno plave boje.

VRAT: Prilično jak. Okomoto nošen , duljine 220 mm. Kod mužjaka 10% duli. U donjem dijelu stožasto prelazi u prsa.

PRSA: Lijepo razvijena. Poluokruglo zaobljena. Izbočena padajućim kosimpravcem preko trbuha povezuju zadnji širi dio tijela.

TIJELO: Kratko, zdepasto i prilično čvrsto. U zadnjem dijelu šire - jajolikog oblika. Kod starijih ženki na trbušnomdijelu nalazi se jednodjelna kobilica simetrično smještena izmežu nogu koje ne smije dodirivati tlo. Kod starijih mužjaka je dozvoljena malo naznačena kobilica. Ukupna duljina tijela ženke je 800 mm, a mužjaka 850 mm.

LEĐA: U ramenima prilično široka. U blagoj pravilnoj lučnoj liniji povezuje donji dio vrata s korijenom repa.

REP: Nošen neznatno iznad linije leđa. Lijepo složen. Duljina 150 mm.

KRILA: Krila čvrsta, dugačka, čvrsto priležu uz tijelo. Leže na repu od kojeg su kraća 40 mm. Krila prea prvog reda duljine su 320 mm, a prosječni raspon krila 1560 mm.

BATACI: Dobro razvijeni. Bogato obrasli perjem.

NOGE: Krake i uvijek u korekciji s bojom kljuna, a nokti uvijek u korekciji s vrhom gornjeg dijela kljuna. Ukupna duljina noge s ispruženim srednjim prstom je 320 mm. Od toga natkoljenica ili batak čini 180 mm, potkoljenica 80 mm i srednji prst 80 mm.

PRSTI: Tri prsta postavljena su s prednje strane noge i pravilno su povezani plivačom kožicom do korjena nokta. Četvrti prst nalazi se na stražnjem dijelu noge, skrenut prema dolje i upola je kraći od prednjih. Iste su boje kao noge.

BOJA: Teži se uzgoju u tri osnovna tipa obojenosti:
1. Bijelo-sivkasto plava
2. Bijelosiva
3. Siva boja

BIJELO - SIVKASTO PLAVA BOJA

Bijela boja je po cijelom tijelu. Osim na krilima gdje se ravnomjerno, simetrično izmjenjuju bijela i siva oivičena bijelom pera. Isto takvo, sivo bijeloovičeno perje pokriva batake u obliku ležećeg plovka ( "splavodi") i gornji dio repa.

BIJELOSIVA BOJA

Osnivna boja je bijela. U tamnosivoj boji su glava i trećina gornjeg dijela vrata. Bijeloovičena tamnosiva pera pokrivaju polovicu krila u obliku srca, s vrhom okrenutim prema repu, te gornji dio repa i "splavode" iznad bataka.

SIVA BOJA

Jednobojno tamnosivo obojena glava, gornji dio vrata i leđa ispod krila. Svijetlopepeljasto - sive boje je gornji dio vrata, prsa i trbuh do nogu. Krila su pokrivena bijeloovičenim tamnosivim perjem, kao i gornji dio repa i splavodi iznad bataka. Bijeli je donji dio trbuha i podrepno perje. Prelazi između bijele i sive boje trebaju biti pravilno ocrtani i jasno vidljivi.

MASA:

Kod normalne ishrane tjelesna masa kreće se između 4 i 5 kg, a ukoliko se guske tove između 6 i 7 kg.

VELIČINA PRSTA: 22 mm.

BIOLOGIJA: Dravska guska prvi put snese u starosti od 9 - 10 mjeseci. Nese u veljači i ožujku. Prosječno snese 10 - 15 jaja na kojima leži 30 dana. Izleže se 10 - 12 guščića. Jaja su bijele ljuske, mase 140 do 160 g. Dravska guska je plodna ukupno 8 - 10 godina, a može živjeti 30 godina.


KO IMA KOJU SLIKU NEKA POSTAVI.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
DRAVSKA GUSKA
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Ostale Zivotinje :: Ukrasne patke, guske i curke-
Skoči na: