PrijemTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 MAMCI I PRIPREMA

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: MAMCI I PRIPREMA    Ned Feb 06, 2011 10:31 am

Vobleri su varalice koje svojim izgledom i kretanjem verno imitiraju živu ribu. Proizvode se prvenstveno od drveta i plastičnih masa, a sastoje se od tela kroz koje je provučena nerđajuća čelična žica, stabilizatora-pakte, olovnog opterećenja ili kuglica, alkica i jedne do tri trokrake udice. Prema konstrukciji o hidrodinamičkim karakteristikama, vobleri se mogu podeliti na: plivajuće-plitkoroneće; plivajuće-dubokoroneće; tonuće; površince i lebdeće (suspending). Najpoznatiji proizvođač ovih varalica je finska Rapala i malo je ribolovaca sa ovih prostora koji u svojoj kolekciji ne poseduju bar nekoliko modela ove kompanije. Zbog toga ću u daljem tekstu opisati karakteristike njihovih najpoznatijih modela.

Vobleri Rapala

Original Floating

Ovo je prvi vobler koji je proizveden u čuvenoj kompaniji Rapala. Reč je o plivajućem vobleru koji veoma plitko zaranja, a pri laganom povlačenju vibrira i na samoj površini vode. Iako su se mnogi ribolovci oduševili sa lovnošću ovoga voblera, mnogi ga nerado koriste zbog nemogućnosti daljeg izbačaja, što je posledica male težine istog. Zato ću posvetiti pažnju samo najčešće korišćenim veličinama ovog modela.
Veličina 11 je vobler sa najvećim lovnim efektom u večernjem i jutarnjem površinskom varaličarenju smuđa na tekućim vodama sve do kasne jeseni. Dobitni dekori su S, B, a noću i po mutnoj vodi SFC i GFR.
Veličina 13 je najčešće korišćen model pri površinskom varaličarenju smuđa i štuke na plićim zatravnjenim vodama, a razlog što ga mnogi ribolovci poseduju je izuzetno visoka lovnost, pa ako se nađete na pravom mestu u pravo vreme sa ovim voblerom, skoro da ne možete omanuti. Prelivi i brzaci su mesta gde najbolje pokazuje svoje karakteristike. U dekorima P, FT i GFR je neodoljiv za štuku na zamućenim stajaćim vodama, a smuđ ga najradije napada u SFC, B, GFR i S dekoru.
Veličina 18 je prvi izbor za varaličarenje štuke na zamućenim stajaćim vodama. Iako izgleda preglomazna, ovu varalicu kilašice napadaju bez respekta u dekoru R i FT.
Mogu da zamislim kakav je odjek kod ondašnjih ribolovaca izazvao ovaj vobler koji i danas mnogi sa uspehom koriste na vodama gde je mnogo manje ribe, u poređenju sa vremenom kada ga je izdeljao Lauri Rapala.

Shad Rap

Ovaj model je plivajuće-zaranjajući vobler koji imitira ribicu zvanu šed, sličnu našoj deverici. Izrađuje se u dve verzije, plitko-zaranjajućoj „shallow runner“ i dubokoronećoj „deep runner“, koje se proizvode u dužinama od 5 do 9cm. Dubinu zaranjanja dubokoronca proizvođač je utvrdio troling metodom i ona je nešto veća od dubine koja se postiže pri običnom varaličarenju. Stoga ne treba slepo verovati podacima sa ambalaže voblera.

Shad Rap Shallow Runner

Veličina 5 je vobler široke primene u lakom varaličarskom ribolovu. U boji S i SD je efikasan u lovu bucova u svim uslovima. Dobro se pokazao i u površinskom noćnom lovu smuđa i to pogotovo u maju i junu, mesecima kada su kederi nešto sitniji. Ovaj plivajući plitkoronac roni do 0,5m ispod površine vode.
Veličine 7 i 8 zaranjaju do 0,8m. Efikasne su u jutarnjem i večernjem varaličarenju krupnih bucova. Smuđ ih rado napada u brzacima, a najveću primenu imaju u ribolovu oko potopljenih stabala i prepreka u vodi.
Devetka je odličan vobler za krupnog smuđa u dekorima SFC, CW, S. Takođe je dobar za varaličarenje soma (iako je „mutava“, tj. nema zvečku), lov štuke na stajaćim vodama, povlačenjem paralelno sa obalom, uz pojas trske, trave, lokvanja i stabala u vodi. Dubina zaranjanja pri optimalnoj brzini povlačenja je oko 1m.

Shad Rap Deep Runner

Pri optimalnoj brzini povlačenja petica zaranja na oko 1,5m. Strme obale i nagli prelazi iz plićaka u dubinu su prava mesta za njegovu upotrebu. Vođen paralelno sa strmom obalom zaranjajući u srednje slojeve kretaće se u zoni napada smuđa.
U veličini 7 i 8 zaranja oko 2-2,5m. Primena je ista kao kod manje petice, samo za veće dubine, zamućenu vodu i tmurnije vreme. Idealan je za uzvodno povlačenje duž brežina. Njegovu lovnost možemo pojačati ako ga koristimo u agresivnijim dekorima kao što su: SFC, FT, CLN i slično jer na tim dubinama gde ovaj vobler roni vidljivost je dosta smanjena.
Veličinu 9 mnogi izbegavaju zbog zablude da je prevelik, zaranja oko 3m. Vetar, mutna voda i nagla dubina su uslovi za upotrebu dubokoroneće devetke. Uzvodnim povlačenjem iz čamca moguća je kontrola bokova podvodnih gomila ili grebena u varaličarenju smuđa. Som ga napada bez obzira na boju, a na dubljim i nezatravljenim vodama primenjiv je za varaličarenje štuke pri dnu.

Da bi bili uspešni u ribolovu sa ovim varalicama, moramo veoma dobro ukomponovati navike ribe i karakteristike voblera sa kojima lovimo. Primera radi, ako je površina vode glatka bez ikakvih znakova aktivnosti ribe, pravilno je da koristimo dubokoroneće modele sa kojima možemo pretražiti slojeve vode iznad samog dna. Plitkoroneće voblere treba koristiti ako je aktivnost grabljivice uočena pri samoj površini vode.

Husky

Izrađuje se od balze u jednoj veličini dužine 13cm i težine 11gr, u plivajućoj (floating) varijanti. Zaranja oko 0,8m. Odličan za lov smuđa u predvečernjim i noćnim satima, kada je smuđ aktivan pri površini vode. Povlačen uz pojaseve biljnog rastinja u dekorima P i FT biće neodoljiv mamac za štuku.

Husky Jerk

To je suspending (lebdeći) vobler čija je težina precizno određena, odnosno izbalansirana sa težinom vode. Zbog toga se ovaj vobler koji se izrađuje od plastike zadržava ili ostaje u sloju vode na koji je zaronio i posle prestanka vođenja. Izrađuje se u veličinama 8, 10 i 12. Zaranja na oko 1,5m. Proizvođač ga preporučuje za tehniku vođenja „kreni-stani“ (tkz. džerkovanje) koja daje najbolje rezultate sa neutralnim (suspending) voblerima na sporo tekućim i stajaćim vodama. Na našim vodama najveću primenu ima u varaličarenju smuđa i štuke, na površinskim i srednjim slojevima vode. U ugrađenoj komori ima više manjih kuglica koje emituju diskretne zvučne efekte koji kombinovani sa visokom vibracijom i atraktivnim dekorima iritirajuće deluju na čula grabljivice. Sem visoke lovnosti koja je dokazana u ribolovu smuđa, ovaj „plastikaner“ poseduje vrlo značajnu prednost u odnosu na ostale voblere izrađene od balze, a to je lakše ubadanje trokrakih udica u čeljust ribe. Naime, prilikom udarca grabljivice (pogotovo smuđa) na vobler od balze dolazi do jačeg stiska i utiskivanja zuba u telo voblera, pa ribolovac ostaje nemoćan pri kontri i pomeranju voblera u čeljustima ribe. Kod plastičnih voblera grabljivica je nemoćna pri utiskivanju zuba, pa vobler prilikom kontre lakše sklizne i bolje zabode trokrake udice u čeljust ribe.

Jointed

To je dvodelni vobler, živahne akcije sa većom amplitudom vibracije. Izrađuje se od balze, u tonućoj i plivajućoj verziji.

Rapala Jointed Floating je plivajući vobler i proizvodi se u veličinama 7, 9, 11 i 13.
Sedmica se primenjuje u ribolovu basa i štuke na stajaćim vodama, na mestima gde trava dopire skoro do površine.
Devetka je vobler kojim se mogu postići iritirajući efekti sporim povlačenjem i paranjem površine na stajaćim vodama, pri varaličarenju štuke. Ovakav način vođenja je naročito atraktivan u danima bez vetra kada je površina vode glatka.
Veličine 11 i 13 su veoma upotrebljivi vobleri u kasnom jesenjem ribolovu štuke na plitkim i delimično zatravnjenim barama, kanalima i kubicima. U toku dana štuka manje sumnjičavo napada voblere u bojama S i P, a u sumrak izazovniji dekori su F, GFR i SFC. U ribolovu smuđa primenjivi su po mutnoj vodi i noću, vučeni lagano uz obalu ili po ivici brzaka i povratnog toka.

Rapala Jointed Countdown (sinking) je tonući dvodelni vobler i proizvodi se u veličinama 7, 9, i 11.
Sedmica je veoma lovan vobler u jutarnjem varaličarenju bucova brzim povlačenjem preko limana i povratnog toka i to u boji S. Efikasan je i u lovu smuđa u sumrak, pri blago zamućenoj vodi.
Devetka je pravi izbor za varaličarenje smuđa, aktivnog na dubinama do tri metra, u uslovima slabe vidljivosti. Zamućena voda i uzvodni vetar pred mrak, pravi su uslovi za njegovu upotrebu, pri čemu je boja nevažna.
Veličina 11 je vobler kojeg vođenog pri dnu, na stajaćoj dubljoj vodi napadaju krupne štuke. Na stajaćoj i tekućoj vodi noću će ga napadati som i smuđ, naročito u mutnoj vodi i pri jakoj košavi. Bez sumnje to je vobler za kapitalne grabljivice.

Fat Rap

Ovaj model je jedan od najstarijih pa nije nikakvo čudo što se izrađuje od balze u nekoliko verzija, a to su: Mini Fat Rap; Fat Rap Shallow Runner; Fat Rap Deep Runner; Rattlin Fat Rap. Kruškastog je oblika i poseduje dosta jaku i odsečnu vibraciju.
Mini Fat Rap se proizvodi u dužini 3cm. Ovaj model kod nas nema širu primenu, pa je veoma retko zastupljen u kutijama ribolovaca.
Fat Rap Shallow Runner je plitko roneći, brzo izranjajući plivajući vobler. Proizvodi se u veličinama 5 i 7, zbog svojih hidrodinamičkih osobina primenjiv je i efikasan u lovu basa, oko lokvanja, granja i čistina u travi. Sedmica je osim za varaličarenje basa efikasna u lovu štuke oko potopljenih stabala, uz pojas trave i trske oko lokvanja, naročito u bojama CW, GFR, P, a u sumrak i SFC.
Fat Rap Deep Runner je brzo izranjajući dubokoronac i proizvodi se u veličinama 5, i 7. Solidna težina i duboko ronjenje omogućuju daleke izbačaje i kontrolu nezatravnjene duboke stajaće vode. Zdepasto telo i velika zapremina omogućavaju brzo izranjanje i promenu dubine vođenja u zavisnosti od konfiguracije dna. Manji model je primenjiv u dubljim nezatravnjenim vodama, u varaličarenju basa. Sedmica je, osim za lov basa, upotrebljiva i za varaličarenje štuke na dubljim mestima sa izraženim reljefom dna i većim preprekama u vodi. Zbog veće amplitude vibracije pogodan je za korišćenje u mutnoj vodi.
Rattlin Fat Rap je verzija kojoj je ugrađena komora sa kuglicama koje zveckaju i dodatno nadražuju čula grabljivica. Na ovaj zvečeći dubokoronac je ulovljeno mnogo somova.
Down Deep Rattlin Fat Rap je izrazito dubokoroneći vobler sa zvečkom. Proizvođač ga preporučuje za lov u vodama dubljim od šest metara, a najveću primenu ima u lovu soma na
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: MAMCI I PRIPREMA    Ned Feb 06, 2011 10:32 am


Li Vulf (1905-1991) je jedan od najznacajnijih musicara dvadesetog veka. Bio je to znatizeljan i neustrasiv covek ogromne energije. U svom dugom zivotu ispunio je skoro sve snove koje jedan musicar moze da ima: ispitivao je neistrazene krajeve i nepoznate reke, lovio na najekskluzivnijim vodama na zemljinoj kugli, spadao medu ljude koji su na musice uhvatili najvise lososa u istoriji. Nema smisla nabrajati dalje, jer Vulf je bio prvi u mnogo cemu. Na ovaj ili onaj nacin njegov uticaj stigao je do svakoga od nas, ne samo musicara vec i svih ostalih ribolovaca. Pitate se, mozda, kako je to moguce? Odgovor je vrlo jednostavan - Li Vulf je izmislio ribarski prsluk u danasnjem obliku. Verovatno iz prakticnih razloga, takve prsluke sve vise nose i ljudi koji se ne bave ribolovom.

Do nas su prsluci stigli relativno skoro. Oni su, medutim, izmisljeni jos tridesetih godina, godinama su smatrani opremom "samo za musicare", ali su vremenom svi shvatili koliko je to koristan deo garderobe. Druga stvar po kojoj ce Li Vulf biti zapamcen je njegova borba za zastitu reka i riba u njima. On je prvi zapoceo sa promovisanjem pokreta "uhvati i pusti" (catch and release, skraceno C&R), koji je postigao ogroman uspeh na mnogim vodama u svetu. Sve je zapocelo kada je Vulf objavio danas cuvenu parolu da "su ribe previse dragocene da bi bile upecane samo jednom". Ovaj pokret je zapoceo u SAD, gde su neke izvanredne pastrmske reke u periodu odmah posle Drugog svetskog rata bile opustosene, sto sportskim ribolovom a sto krivolovom. Doslo se do toga da je na njima ulov postao mali ili nikakav, a broj ribolovaca se uvecavao velikom brzinom. U narednim godinama C&R se pokazao kao pravo resenje, tako da se danas na vecini vrhunskih voda sirom sveta podrazumeva da se sve ribe moraju neozledene vratiti u vodu. Od nedavno C&R se i kod nas praktikuje na nekim rekama (Gradac, Grza).

Prvi rezultati su vrlo ohrabrujuci i smatramo da bi veci broj nasih salmonidnih reka valjalo zasititi na taj nacin, kao sto je vec ucinjeno na mnogim jezerima za lov sarana. Grey Wulff Ipak, ono po cemu ce se musicari najcesce secati Li Vulfa je serija musica koje po njemu nose ime. On nije zeleo da se te musice zovu tako, ali je njegov prijatelj Dan Bejli insistirao na tome. Bejli je kao profesionalni vezac musica i vlasnik poznate prodavnice ribarske opreme odmah video da se radi o musicama kakve ranije nisu postojale, ali i da ce se one sigurno bolje prodavati kada budu nosile Vulfovo ime. Ove musice nastale su 1929. godine i prvo su se pojavile Grey Wulff (siva) i White Wulff (bela). Originalno, one su nastale kao imitacija jedne vrste jednodnevki (iz familije
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: MAMCI I PRIPREMA    Ned Feb 06, 2011 10:34 amSvim musicarima poznati su prelci, polno zrele jednodnevke, koje mogu da se jave u velikim rojevima i da masovno polazu jaja na povrsini vode. U toj fazi zivota krilate jednodnevke postaju pristupacna i omiljena hrana za pastrmke. Ribolovci su ovu pojavu odavno primetili i odgovarajuce imitacije postoje vec vekovima. Posebno mesto medu tim imitacijama zauzima Crveni prelac (Red Spinner), koji predstavlja imitaciju velikog broja vrsta jednodnevki iz familija Baetdae, Ecdyonuridae, Siphlonuridae, Leptophlebiidae i Ephemerellidae. Upravo zato predstavlja jednu od najuniverzalnijih musica. Prvi autori koji su na ovim prostorima pisali o musicarenju, Rikard Hafner (1953) i Jovan Petrovic (1971), ovu musicu su svrstali medu univerzalne priklonili se opsteprihvacenom stavu o lovnosti ove musice. Oni su naveli i standardni recept za vezivanje Crvenog prelca:Udica: 16-10
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: MAMCI I PRIPREMA    Ned Feb 06, 2011 10:35 am


Spinerbeit su varalice koje se sastoje iz dva dela. Zica u obliku slova Y ili V razdvaja gornji deo koji je leptir i donji koji je udica sa jigom, dlakom, gumenom kicankom ili necim trecim. Spinerbait je odlicna varalica. Moze biti vucena ravnomerno pri razlicitim brzinama, ali isto tako mogu biti vuceni sa stani-kreni akcijom. Dodatni efekat kod ove tehnike je da se pri slobodnom padu leptir i dalje okrece pa riba vrlo cesto napada ovu varalicu dok slobodno rotira ka dnu. Ova tehnika se zove helikopter i veoma je dobra kada se koristi u rupama u travi gde se spinerbait pusta u slobodnom padu do dna. Pri jako brzom namotavanju, spinerbait ide ispod same povrsine, praveci svojim leptirom turbulenciju na povrsini sto veoma privlaci ribu. Ova tehnika koja se zove "bass buzzing" je odlicna za basa oko trave i kamenja.

Spinerbeit je varalica koja moze da uhvati ribu kada se sve ostale pokazu neefikasne. Zbog nacina na koje su napravljeni, spinerbaiti nemaju tendeciju da kace travu, pa su dobar izbor za pecanje u travnatim terenima. Vrtilica je takodje preporucljiva kada se koriste ove varalice za spining priborom.Spinerbaiti sa jednim leptirom koji je zakacen za gornju "ruku" je na neki nacin standardni spinerbait. Leptir moze biti zakacen direktno za ruku ili za vrtilicu. nacin na koji je leptir zakacen, odrazava se na performance i na nacin na koji ce varalica raditi. Ako je zakacen direktno za zicu, vibracije i okretanje leptira ce biti vece i sire, kreirajuci time vece vibracije, sto je bolje za ravnomerno namotavanje. Leptir zakacen za vrtilicu je bolji za helikopter i za stani-kreni tehniku pogotovu u dubokoj vodi. Razmak izmedju leptira i udice je veoma vazan.

Spinerbaiti ne kace mnogo travu ali sto je leptir blizi udici ta osobina se pojacava. Neki ribolovci saviju zicu tako da rotirajuci leptiri svaki put zakaci udicu sto daje varalici ritmican zvuk, koji poboljsava efikasnost varalice. Takodje obicna gumica zakacena jednim krajem za barb na udici a drugim za okce gde se kaci varalica, cini spinerbaita skoro 100% otpornim na travu. Kada su velike vibracije potrebne da bi se privukla paznja ribe, nista nije bolje od spinerbaita sa dva leptira. Obicno je gornji leptir zakacen za vrtilicu a donji za zicu i ovo je odlicna varalica za pecanje po travnatim terenima.Varalicanje je aktivno i uzbudljivo pecanje. Ribolovac na dubinsko ili plovak retko oseti slast ribe koja uhvati varalicu dok vam je stap u ruci. Kontra pri tome je obavezna, a njena jacina zavisi od ribe koju pecate i pribora koji koristite. Udice na varalici moraju biti uvek ostre i njihovo cesto ostrenje je preporucljivo. Licno ostrim udice svakih petnaestak minuta ako pecam gde ima trave, kamenja ili granja. I obavezno posle svake izvadjene ribe.

Obratite paznju na ribolovce oko sebe pri zabacivanju varalice.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: MAMCI I PRIPREMA    Ned Feb 06, 2011 10:36 am


U ovu kategoriju spadaju svi vobleri koji rade na povrsini stvarajuci buku bilo rasprskavanjem vode, guranjem vode, pravljenjem talasa, buckanjem ili na bilo koji nacin uznemiravaju povrsinu vode. Tehnicki, i dartersi i popersi spadaju u ovu kategoriju ali su to dovoljno vazne i dobre varalice da se posebno spomenu. Sve ove varalice u principu rade mnogo bolje po mirnoj vodi bez talasa, dok neki prave dovoljno "buke" da se mogu koristiti i po vecim talasima. Mozda najbolje vreme za koriscenja povrsinskih varalica je oblacno bez vetra i toplo vreme.Vecina povrsinskih varalica zavisi od ribolovca koji im daje akciju, bilo cimanjem stapa ili nekom drugom tehnikom.

Ipak, postoji par povrsinskoh varalica koje je dovoljno jednolicno vuci i one ce davati akciju same od sebe. Jitterbug i Crazy Crawler su dve mozda najpoznatije varalice iz ove kategorije i to najvise zbog njihove efektivnosti. Obe su odlicne varalice pogotovu za nocno pecanje. daleki zabacaj i ravnomerno vucenje varalice je taktika dovoljna sama po sebi da uhvati ribu. Ipak i ove varalice se mogu koristiti sa razlicitim tehnikama, od kojih ritmicna pauza daje odlicne rezultate. Suprotno ovim varalicama, takozvani "stick baits" nemaju nikakvu akciju same po sebi i zavise od ribolovca koji im daje akciju cimanjem vrha stapa. Zbog ovoga nisu dobar izbor za nocno pecanje vec samo po danu, barem dok ne steknete iskustvo da mozete pecati sa ovim varalicama samo na osnovu zvuka koji proizvode bez da ih vidite.

Pri ravnomernom namotavanju najlona ove varalice ce kliziti po vodi u ravnomernoj linije nicima ne privlaceci paznju ribe, ali ako se vuku sa ritmicnim cimanjem vrha stapa, pocece da daju nepravilnu "kreni i stani" akciju koja moze da privuce veliki broj razlicitih vrsta riba. Na zalost ove varalice nisu deo pribora vecine ribolovaca iako mogu biti izuzetno efektivne, barem koliko i ostale vrste varalica. Neke vrste ovih stick baita su opremljene sa malim propelerom na pocetku, kraju ili sa obe strane.

Bez razlike na oblik tela varalice, propeleri vecinu riba privlace zahvanjujuci grgutavom, zvonastom zvuku propelera.Propeleri kod ovih varalica se okrecu u suprotnim pravcima, jedan u pravcu kazaljki na satu a jedan u suprotnom pravcu. Ovosprecava turbulenciju i umotavanje najlona, i daje varalici zivopisnu akciju.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: MAMCI I PRIPREMA    Ned Feb 06, 2011 10:37 am


Pijavice pripadaju rodu clankovitih crva. Postoje mnoge vrste pijavice. Najcesce u upotrebi kod nas su dve vrste pijavica koje se razlikujukako po spoljsnjem izgledu tako i po nacinu zivota.Medicinska pijavicaMedicinska pijavica obitava u jarugama, potocima, jezerima, rekama. Na tamnosmedjim ledjima simetricno su rasporedjene crvenkasto-zute pruge koje su pravilno ispresecane crnim mrljama. U ustima koja su oblikovana za sisanje krvi nalazi se 80 zubica.Konjska pijavicaKonjska pijavica je dobila ime po tome sto se cesto pripija na usta konja dok piju vodu gde ona obitava. Ledja su joj crna , trbuh zuto-zelenkast, posut tamnim mrljama. Poseduje mali broj zubica te hranu guta. Pijavice vrlo dobro podnose niske temperature. Pijavice se drze na tamnim mestima,uneprozirnim, dobro zatvorenim posudama sa obaveznim ventilacionim rupicama na poklopcu. Dve trecine posude napuniti vodom koja moze biti obogacena glistama i pilecom dzigericom. Ovako tretirane pijavice dugo opstaju. Pijavicu treba postavljati na udicu tako da bude odvojena od dna. Pijavice su najbolji mamac za soma, klena, mrenu, grgeca a neretko i za sarana. Pijavicu nije lako nataci na uudicu jer je uvek klizava. Ima ribolobaca koji to resavaju krpom. Mnogo bolji i jednostavniji nacin je pesak. Pijavicu pospite peskom i nece klizati.

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: MAMCI I PRIPREMA    Ned Feb 06, 2011 10:38 am


Krompirova zlaticaMasovna pojava ovih stetocina ucinila je de se vrlo cesto nadju na vodi i tako postanu primamljiva hrana za ribe, tj. dobar mamac za lov ribe, narocito klena. Kutija sa izbusenim poklopcem, cije je dno prekriveno slojem neprskanog krompirovog lisca, spremiste je u kojem zlatica moze duze da se odrzi.


Cvrcak (popac)Zivi u zemlji i intezivno je crne boje. Lako ga je isterati iz njegovog podzemnog skrovista. Deblja vlat trave ili slamka zavucena u njegovo skroviste, prisilice cvrcka da se pojavi na povrsini. Nalivanje vode u njegovo prebivaliste naterace ga u panican beg. Takodje, uduvavanje dima kroz plasticnu slamku. Pri najmanjem sumu odlazi ka skrovistu i zato treba biti sto tisi pri lovu. Sortirani u malim plasticnim kesama, mogu se zamrznuti i kasnije posluziti u nesto izmenjenom nacinu ribolova. Kraj jeseni i pocetak proleca vreme je odmrznutih cvrcaka u lovu na klena. U sezoni se , naravno, na udicu stavlja ziv cvrcak.Bela bubaNa obalama nasih reka pronalaze se takva mesta gde je obala izbusena malim kanalima sirine 1-2 cm u precniku. U neposrednoj okolini takvih mesta vadi se mulj iz vode posebnom napravom zvanom bager ( suplji metalni valjak). U ovom mulju mogu se naci larve leptira, takozvana bela buba. U mnostvu prirodnih mamaca, bela buba veoma je cenjena jer je univerzalna- za sve vrste riba.


Mnogobrojne vrste ovih insekata narocito su poslastica salmonidnim ribama, te stoga sluze i kao uzorci za pravljenje vestackih musica.

Vodeni cvet

Mala vodena larva koja jednom godisnje metamorfozom postaje srebrnasti leptir, tezine svega nekoliko miligrama. Leptirici izlecu iz vode ( reka cveta), iskljucivo nocu, krajem jula i pocetkom avgusta. Za svog kratkotrajnog zivota (zive samo dva casa ) polazu jajasca na vodi. "Cvetanje" traje oko 30 minuta. Lov na vodeni cvet moguc je pomocu jakog izvora svetlosti. Privuceni svetloscu, leptirici dolecu i padaju na platno bele boje, postavljeno ispod reflektora ( automobilski far). Ulovljene leptire treba sto pre obraditi (izmestiti u nekoj posudi). Dobijenu masu odloziti u frizider ili zamrzivac u manjim plasticnim kesama. Cvetanje traje nekoliko uzastopnih dana. Od dobijene mase vodenog cveta prave se manje grudvice( velicinu diktira riba koja se lovi) koje se zatim mese sa tankom kucinom. Mamac je vrlo delotvoran, narocito u lovu soma. Nazalost, "cvetanje vode " je sve redja pojava. Reke su veoma zagadjene, pa se i ova vrsta mamca teze nalazi.


Suseni vodeni cvetRecept za susenje buba, koje kasnije mozete upotrebiti kao odlican mamac- kada vode u kojima zive ove bube "procvetaju", tj. kada vodeni cvet, ziveci jedan dan, pocne da pada na povrsinu reke, pokupite ga. Rasprostrite ga zatim po novini ili platnu i susite na suncu pet-sest casova. Potom tako "prepariranu" bubu pospite brasnom i okrenite na drugu stranu da se susi jos nekoliko casova. Kada susenje bude gotovo, pokupite bube, slozite u drvenu kutiju i cuvajte na suvom mestu.Skakavci

Odrastao skakavac dobar je pesak, konjanik i avijaticar. Uz to je muzikalan, mada zriku proizvode samo muzjaci. Priroda ih je obdarila velikim i jakim parom zadnjih nogu i krilima. Pre izlaska sunca, u rosnoj travi, lak su plen ribolovaca. Danju ih lakse loviti mrezicom za leptire. Raznih velicina i nijansi, za ribolov su pogodniji oni manji, zagasitih boja. Koriste se kao najprimamljivija hrana za klena. U sivoj kutiji, sa svezom travom mogu se odrzati dva-tri dana. U kasnu jesen i prolece zamrznuti, oni su dobar mamac. Lipljan i pastrmka cesto se zalecu na skakavce. Jedno od pravila je ne otkidati im nozice, jer su tada mnogo neubedljiviji i nepokretniji na udicu.Mravi i njihova jaja

Samo krupniji mravi mogu posluziti kao mamac na udici. Za ribolovce je vrlo ineresantan crni mrav, sa krilima ili bez njih, a takodje i njegova jaja. Da bi se doslo do vece kolicine ovih jaja, treba se posluziti malim lukavstvom. Potrebna su nam cetiri kocica, duzine po dvadesetak centimetara i dva komada crnog platna, dimenzija 25 x 25 cm. Prvi komad platna postaviti na zemlju u neposrednu blizinu mravinjaka. Drugi komad platna, pomocu kocica, pricvrstiti na nekoliko centimetara iznad prethodnog. Ovako napravljena hladovina privuci ce, crne mrave da svoja jajasca sklone iz prethodno rasturenog mravinjaka. Toplota sunca, pri kojoj se ovo izvodi, naterace mrave da svoja jajasca zastite tako sto ce ih preneti u hlad, na postavljeni komad platna.

Ovako pribavljena jajasca rasuti po plehu, postepeno zagrevati u rerni i voditi racuna da ne promene boju. Posle hladjenja jajasca presuti u tamnu posudu sa poklopcem i cuvati na tamnom, sto senovitijem mestu. Ako jajasca crnog mrava stavimo na paru nekoliko minuta, ona ce nabubreti i tada su bolja za ribolov. Bodorka, crvenperka, deverika i sitna bela riba rado uzimaju ovaj mamac.


Rovac

Zivi u starom, rastresitom, stajskom djubretu, takodje i u rastresitim, nadjubrenim oranicama i bastama. Prednje noge rovca su vrlo snazne, modifikovane u klestasti sklop pomocu kojeg lako rije zemlju, praveci citave lavirinte u njoj. Iskopane rovce treba drzati odvojeno, jer se unistavaju medjusobno. Boja im je zuckasto-mrka sa blagim fluoroscentnim odsjajem. Mamac od rovca najbolje je naciniti na sledeci nacin : tanku strunu obavijemo oko najtanjeg dela tela vrata, a zatim je pricvrstimo za udicu. Tako rovac ostaje neostecen, a u vodi se ponasa zivanho. Kidanje prednjih nogu ne preporucuje se. U letnjem periodu rovac postaje letac. To je vreme njegovog parenja o on napusta podzemni svet. Leteci, cesto pada u vodu i omoljen je plen ribama. Mamac- rovac preporucuje se u vreme mutnih i sijerih boda, a za soma i u bistroj vodi. Zbog zvoje blafe fluoroscentnosti izuzetan je za nocni ribolov. Pored soma najcesce ga uzimaju mrena, klen i saran.Gusenice

Gusenice sa lista topole, koje je i najlakse naci, koriste se u ribolovu u letnjem periodu. Ni ostale vrste gusenica nisu nezamenljive. S obzirom na to da su dosta meke i nepouzdane na udici, nisu cesto na repertoaru nudjenih mamaca. Njihov najcesci konzument je klen.Ose

Prilicno dobar mamac za lov klena. Rizik da pri baratanju ovim insektom budemo "zacnuti" veoma je veliki. Ako znamo koliki bol ubodom moze da nanese, mozda i ne zavredjuje truda kao mamac. Ne moze se zanemariti ni procenat alergijskih reakcija kod ljudi cak i sa fatalnim ishodom. Naravoucenije: nema ni pecanje bez bola. Salu na stranu, kada je osa u pitanju-oprez!Obad

Obad (Tabanus) je insekt, tj. krupna muva, duzine 10-25 mm, sjajnih zelenih ociju, koje prelivaju duginim bojama. U letnjem periodu, na mokroj kozi vrlo neprijatan, a na udici veoma privlacan mamac za klena.


Kucna muva

Vrlo rasprostranjen, prilicno dosadan i zarazan insekt. Cest je gost nasih dvorista i stanova. Moze se prilicno lako uloviti. Kao mamac muva je dobra za kedera, bodorku, klena, crvenperku, jaza itd.


Svitac

Pocev od prvih dana maja svici se mogu nahvatati u velikom broju, prvenstveno na korovskim travnjacima. U letnjim nocima, kad se pred parenje pocne javljati "osvetljen", moze se hvatati i pomoci baterijske lampe. Kako su njegova stanista pored vode, normalno je da u nju pada i to obicno pored same obale, jer je los letac. Ribama je zanimljiv zbog crvenkasto-narandzaste boje grudi i trbuha, kao i unutrasnjih krila.

Kada ih nahvatate, nekoliko dana ih mozete cuvati u teglici, sa malo trave na kojoj je nadjen. Na udicu se stavlja probadnjem kroz glavu, tako da jezicak izadje kroz glavu a vrat i plocica udice kroz zadnji deo tela. Ovako stavljen na udicu, izuzetan je mamac. Udicu treba zabaciti bocno od brzaka tako da ga boda nanese na zeljeno mesto. Olovo se ne koristi, a plovak je najbolji od pera i povlaci se na pedesetak centimetara od udice. Kako je ceo postupak lak, dobro je koristiti sto duzi stap.

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: MAMCI I PRIPREMA    Ned Feb 06, 2011 10:39 am


Najstariji i najznacajniji mamac biljnog porekla jeste hleb. Postoje mnogobrojni nacini koriscenja, to jest postavljanja ovog mamca na udicu.Hlebna ruza

Pravi se iskljucivo od komadica sredine svezeg hleba. Velicina zavisi od udice oko koje se sa dva prsta lagano stegne. Ovaj nacin postavljanja mamaca koristi se za tekuce i mirne vode

.

Korica hleba

Upotrebljava se u povrsinskom i dubinskom ribolovu. Bez opterecenja olova, zabacuje se na vodu da pluta po povrsini.Ovaj mamac pravi se i od svezeg i od bajatog hleba. Tone sporije od "ruze" pa je zbog toga jos privlacnija za ribe. Korica hleba je neprevazidjena kao plutajuci mamac za sarane, amure, klenove, crvenperke i ponekad linjake. Kada se upotrebljava kao mamac u dubinskom ribolovu, onda olovo treba postaviti blize udici. Upotrebljava se na svim vodma za lov vecine riba iz porodice sarana

.

Valjci od dvopekaSredinu hleba stavimo na pleh pa u rernu da bismo dobili dvopek. Kada se ohladi, sitno ga izmrvimo i umesimo sa vrelom vodom. Lepljivoj masi doda se zatim izgnjecen, obaren krompir u odnosu 3:1 u korist hleba. Sve se mesa i gnjeci dok ne dobijemo neku vrsu testa. Na kraju se dodaju po zelji zacini kako bi mamci mirisali.


Hlebni valjci sa belim lukom

Dva kuvana i izgnjecena krompira pomesati sa 100 do 150 grama sredine belog hleba i samleti u masini za meso. Ovoj smesi dodati 2-3 cesnja tucenog belog luka. Testo oblikovati u valjke.Hlebni valjci sa vocnim sirup


Sredinu hleba ( svezeg ) staviti u platnenu krpu, preliti vocnim sirupom (visnja, malina, jagoda, kupina..). Smesu gnjeciti kroz krpu dok ne postane lepljiva, a potom dodati malo psenicnog brasna kako bi smesa postala kompaktnija. Umesto sirupa, mogu se koristiti svezi plodovi voca

.

"Lupani svezi hleb"


Sredina bajatog hleba stavi se u cistu posudu i nakvasi hladnom vodom. Voda se iscedi a hleb se stavlja u cistu krpu i mesi sve dok tecnost izlazi iz nje.Testasta masa se izvadi, stavi na dasku za hleb i dobro izlupa. Kada dobijemo tvrdocu mekog, mladog kackavalja valjak je gotov. U sebi ne sme da ima gruudvica neumesenog hleba. Ko zeli da mu valjak mirise ili da ima posebnu boju moze dodati med.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: MAMCI I PRIPREMA    Ned Feb 06, 2011 10:40 am


Kisna glista

Kisna (vrtna) zivi u rastresitoj zemlji, bledocrvenkaste je boje. Moze da naraste do tridesetak centimetara. Pobadanje metalne sipke ili drvenog koca u rastresitu zemlju i okretanje koje cini pritisak na okolno zemljiste, prisiljava gliste da izadju na povrsinu. Jedan od nacina lova kisnih glista je i sledeci: na porozno zemljiste, za koje smo sigurni da je i staniste ovih glista, sipamo mlaku vodu u kojoj smo prethodno prokuvali orahovinu ili vecu kolicinu dobro zasoljene vode.Glista lauferka

Obitava u plavnom podrucju, uglavnom ispod busenja trave. Vadi se dosta jednostavno. Na povrsini priobalnog zemljista lako se uocavaju gomilice njenog izmeta. Zabadnjem u zemlju i drmanjem kocica, gliste se isteruju na povrsinu ili jos jednostavnije, cupanjem busenja trave na takvim mestima. Boja ove gliste je pretezno karamel-braon. Poseduje performanse dobrog mamca. Pored sarana, snop ovh glista rado uzimaju i nesto krupnije ribe.Glista djubretarkaOvo je najrasprostranjenija vrsta glista. Obitava u stajskom djubristu. Pri dodiru ispusta tecnost-sluz neprijatnog mirisa. Narasta maksimalno 6-8 cm. Postoje kultivisana uzgajalista ovih vrlo korisnih glista. Izuzetno je pokretljiva i kao takva veoma dobar mamac za sve slatkovodne ribe.


Zivahna glista

Glista koja se uvija je super mamac koji tera ribu da zagrize. Glista se navlaci samo sa jednog kraja, i to sa onog debljeg gde je glava.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: MAMCI I PRIPREMA    Ned Feb 06, 2011 10:41 am


Mesni crvi

Jedan od najznacajnijih i najhvaljenijih mamca za vecinu riba.Mesni crvi su larve muve zunzare.Najdugotrajniji i najtemperamentniji su ako poticu iz srcanog misica tkiva goveceta,ovce ili svinje.Sa ovakvim crvom moci cete da ulovite i nekoliko primera ribe a da ga ne zamenite na udici.Repati crvi

Odlican mamac za mnoge ribe ali imaju jednu manu-tesko im je sacuvati svezinu.Mozemo ih naci na mestima gde se raspadaju organske materije

.

Crvi potkornjaci

Kao sto samo ime kaze, nalaze se ispod kore sasusenog drveta,u trulim panjevima.Ovi crvi su kod riba popularni u prolece. Barski crvi Ovog crva obozava mrena. Lici na crva potkornjaka,ispod glave ima bradavicu u kojoj se zabada udica.Dug je oko tri centimetra

.

Crvi iz brasnaMrko-zute boje,dugi oko 2 cm.Dobijemo ih iz ustajalog brasna u koje su ubaceni vuneni otpaci.Posudu treba prekriti retkom tkaninom i drzati ih na sobnoj temperaturi.Ove crve voli sitna riba,a dobri su i za primamu ribe na odredjeno mesto.Bronzani crvici


Da bi se od belih crva ,mesnog ili ribljeg porekla,dobili bronzani tonovi,neophodno ih je dva do tri dana,drzati u posudu prelivene sa 2-3 kasike caja(indijski ili ruski)ili kafe.Zlatno-smedja,bronzana boja ovih crva podseca na larvu musice kamenjarke.Crvici bonzane boje posebno su efikasni za ribolov u zimskom periodu

.

Crvici plivaciU posudu nalijemo vodu,2-3 cm od dna, i ubacimo zeljenu kolicinu crvica.Posudu zatvorimo.Vrlo brzo ce izvestan broj crvica poceti da puze uz zidove posude.Ponovnim vracanjem u vodu primeticemo da neki od njih nece potonuti vec zaplivati ka povrsini.Zasto?Pre svega zato sto su ispunjeni vazduhom.Dva do tri ovako "napumpana"crva u stanju su da omanju udicu(18-20) podizu iznad dna.Ovi lebdeci egzibicionisti,iznad samog dna,vrlo su atraktivan zalogaj mnogim vrstama ribe.Dva crvica na udici vrlo su cesta postava u ribolovu na tekucim vodama.Medjutim,nacin njihovog postavljanja na udicu nije zanemarljiv.Izvesno je da je predvez ovakvog nacina pecanja vrlo tanan,samim tim i sklon uvrtanju.Kako bismo izbegli da se pri povlacenju suprotnom strujanju vode,udica i crvi na njoj ponasaju kao propeler.Kroz jednog crvica provucemo udicu citavom duzinom tela.Drugog crvica provucemo do prethodnog,sa sire strane tela.Ovim nacinom postavljanja crvica postizemo da cela udica bude kamuflirana,a oni ce se u vodimanje obrtati.Podrazumeva se da je udica vrlo tanana jer bi u suprotnom doslo do povredjivanja unutrasnje gradje crva i njihov efekat u vodi bio bi ravan nuli

.

Nijanse koje znace ulovAko je najlon,kao na slici,vezan na udicu sa unutrasnje strane a pri tom i crv tako nakacen,slika A,cesto se desava promasaj pri kontriranju.Takav polozaj najlona na udici cini crva pomerljivim i sklonim uvrtanju.Vrh udice i crvic na njemu moraju biti okrenuti ka spolja,pri cemu i cvor na udici ima veliki doprinos ako je njegov izlaz sa udice takodje spolja(slika B).Svezi crviciKako cete znati da li ste kupili dobre ili lose crvice? Svez crvic ima crno crevo koje se jasno providi kroz ko�u i koje ukazuje da je crvicu davana najfinija hrana.Dva crvica na udiciJedini pravilan nacin da se dva crvica postave na udicu je: prvi crvic se probode po duzini da bi pokrio vrat udice, dok se drugi kaci pored glave, odnosno sa debljeg kraja. Vrh udice mora biti otkriven
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
bambi
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 8
Datum upisa : 15.02.2011
Godina : 46
Lokacija : zajecar

PočaljiNaslov: VARALICE MADA ZAJECAR   Uto Feb 15, 2011 8:36 pm

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://ribolovac-za.com/
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: MAMCI I PRIPREMA    

Nazad na vrh Ići dole
 
MAMCI I PRIPREMA
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» ZEČETINA
» Polazak prvaka u " veliku skolu"
» " ŽIVOT I PRIKLJUČENIJA " DOSITEJ OBRADOVIĆ
» "Priprema za propast evra
» Jela od šarana

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Lov :: Ribolov-
Skoči na: