PrijemTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 REX - KUNIC

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: REX - KUNIC   Sre Mar 23, 2011 9:33 am

Rex kunići

U knjizi Erläuterte Musterbeschreibungen der rassekaninchen piše da su prvi kunići s rex dlakom dobiveni 1919 godine u Francuskoj. Prvi puta su izlagani 1924. u Parizu u castor boji. Kroz povijest rex kunići su uzgajani u srednjoj, maloj i patuljastoj pasmini. U nacionalnim standardima Njemačke, Češke i Slovačke i danas postoje srednja, mala i patuljasta veličina rex kunića. U Njemačkoj se težine za rex kunića u boji: činčila, plava, bIjela (crvene i plave oči), trobojna, dalmatinska, žuta, castor, crna, havana, plavosiva, ren maksimalna težina iznosi od 3,5-4,5 kg , dok za boje: feh, lux, loh, kuna, ruska maksimalna težina iznosi od 3,0-4,0 kg. U češkom standardu za sva obojenja srednje pasmine maksimalna težina iznosi od 3,5-4,5 kg Kod malih rex knića za sva obojenja maksimalna težina iznosi od 2,5-3,5 kg.

Na žalost kod mnogih sudaca u Hrvatskoj postoji mišljenje da je svaka boja ujedno i pasmina pa ovim člankom želim objasniti rex pasminu sa svim bojama. Dakle ne radi se o 17 pasmina rex kunića nego o jednoj pasmini i 17 boja unutar te pasmine. Europski standard je srednje i male rex kuniće objedinio u jednu pasminu čija maksimalna težina iznosi od 3,0-5,0 kg.

1. Kod ove je pasmine naročito istaknut oblik tijela. Lagano je ispruženo i skladnih proporcija. Noge su ravne i snažne. Glava je dugoljasta sa širokim čelom i punim obrazima. Uši su oštro uspravne. Duljina ušiju od 11-13 cm. Kod ženki dozvoljen lijepo oblikovan podbradak.

2. Ocjenjivanje težine hrvatski standard: Kg 2,5 (8 bodova), 2,75 (9 bodova), 3,0-5,0 (10 bodova)

3. Krzno je gusto, mekano i jednake duljine.

4. Pojedine dlake stoje uspravno u odnosu na kožu, nisu valovite, a duge su 16-20 mm. Vrhovi dlaka nadvisuju vunicu za 1mm

KASTOR BOJA
5. Pokrovna boja crvenkasto-kestenjavo-smeđa. Pojedine dlake krzna imaju crne vrhove, a međuboja je narančasta. Glava, oči, čeljusti, brada, uši, prsa i bokovi su malo svjetliji. Unutarnja strana nogu, trbuh i unutarnja strana repa su bijeli u pokrovnoj boji. Klin zatiljka mali i svijetlosmeđi.

6. Donja boja je tamno plava kao i trbuh.
PLAVA BOJA
5. Pokrovna boja je tamno plava. Kod pomanjkanja vunice ili predugacke dlake izgubi sjaj. Oči su plavo-sive. Nokti tamno rožnate boje.

6. Donja boja je tamno-plava sve do korijena dlaka. Iznad kože ne smije biti svjetlija ili bijela.
ČINČILA BOJA
5. Pokrovna boja je pepeljasto-siva sa tamnijim tonom. Glava, prsa i noge su jednako obojane. Svjetliji su donja čeljust i očni krugovi. Rubovi ušiju su crno obrubljeni. Klin zatiljka je malen i sivo- bijele boje. Donja strana repa je bijela, a gornja s crnim i sivo-bijelim dlakama. Boja trbuha je bijela. Oči su tamno smeđe a nokti crno smeđi. Međuboja je bijela.

6. Donja boja je tamno-plava. Kod starijih ženki nešto svjetlija boja.
BIJELA BOJA
5. Pokrovna boja koja pokriva cijelo tijelo bijela .Oči su crvene ili plave. Nokti su bezbojni
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: REX - KUNIC   Sre Mar 23, 2011 9:36 am

DALMATINER BOJA
5. Pokrovna boja je bijela. Crtež crn, plav, havana, kastor, žut ili madagaskar. Crtež glave je jako ublažen. Na pretežno tamnim ušima treba se ispoljavati bijela boja. Točke veličine 2-4 cm pokrivaju pravilno čitavo tijelo. Boja očiju i noktiju određene su prema boji crteža.
TROBOJNI DALMATINER
5. Pokrovna boja je bijela. Crtež je crn i crvenožut. Točke crteža moraju biti u veličini i rasporedu kao kod dalmatinskih rexa i sadržavati obje boje crteža. Glava jako izražena i obilježena slabim crtežom. Na ušima moraju biti vidljive sve tri boje.
SEPHIA-BRAUN
5. Pokrovna boja je bijela. Crtež je crn, plav, havana, kastor, žut ili madagaskar. Crtež glave je jako ublažen. Na pretežno tamnim ušima treba se ispoljavati bijela boja. Točke veličine 2-4 cm pokrivaju pravilno čitavo tijelo. Boja očiju i noktiju određene su prema boji crteža.
CRNA BOJA
5. Pokrovna boja je crna i izrazito sjajna. Boja očiju je tamnosmeđa, a boja noktiju crnosmeđa.

6. Donja boja je tamnoplava.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: REX - KUNIC   Sre Mar 23, 2011 9:41 am

ŽUTA BOJA
5. Pokrovna boja je jako žuta, jednolično nijansirana, trbuh bijele do kremaste boje.

6. Donja boja samo za nijansu svjetlija.
HAVANA BOJA
5. Pokrovna boja je tamnosmeđa, ujednačena, sjajna i topla u tonu. Boja pokriva cijelo tijelo, a na stopalima je zagastija. Pojedinačne dlake trebaju pokazati lijepu havana boju. Oči su smeđe, lagano crveno prozirne. Nokti tamni, rožnate boje.

6. Donja boja je sivoplava.
JAPANSKA BOJA
5.POKROVNA BOJA I CRTEŽ

Boja obilježja ušiju:

HARLQUIN (ŽUTA BOJA)
žuta-crna
žuta-plava
žuta-čokolada (kod nas havana)
žuta-lilac
Jedno crno ili plavo ili havana ili lilac (jorgovan) i jedno zlatno-žuto uho s jasnom linijom, obrnuto rastavljeni po sredini glave.
ELSTER-MAGPIE-SVRAKA (BIJELA BOJA)
bjela-crna
bjela-čokolada (kod nas havana)
bjela-plava
bijela-lilac
Jedno crno ili plavo ili havana ili lilac (jorgovan) i jedno bijelo uho s jasnom linijom, obrnuto rastavljeni po sredini glave. Od vrata, prednjih nogu i lopatica obojeni crtež je ponovno obrnut. Jedna jasna linija rastavlja i ide preko sredine prsa. Od lopatica prema nazad crtež je prugast. Na leđima su vidljivi obojeni dijelovi poput šahovske ploče. Potrebno je da kunić ima najmanje četiri ograničena obojena polja. Dopušteno je i da kunić ima na jednoj strani tri, a na drugoj više od četiri ograničena polja.


Crtež:
HARLQUIN (ŽUTA BOJA)
žuta-crna oči smeđe
žuta-plava oči smeđe ili plavosive
žuta-čokolada (kod nas havana) oči smeđe sa rubin crvenim odsjajem
žuta-lilac oči plavosive sa rubin crvenim odsjajem
Crna ili plava ili havana ili lilac (jorgovan) i žuta do zlatno-žuta. Pojedinačno obojena polja trebaju u sredini imati intenzivnu sjajnu boju. Trbušna boja je zagasitija. Trbuh, druga strana nogu i unutarnja strana repa pokazuju bijele mrlje.
ELSTER-MAGPIE-SVRAKA (BIJELA BOJA)
bjela-crna oči smeđe ili plave
bjela-plava oči smeđe ili plave
bjela-čokolada (kod nas havana) oči smeđe ili plavosive sa rubin crvenim odsjajem
bijela-lilac oči smeđe ili plavosive sa rubin crvenim odsjajem
Crna ili plava ili havana ili lilac (jorgovan) i bijela. Pojedinačno obojena polja trebaju u sredini imati intenzivnu boju. Nokti tamni. Na žuto-zlatnim, bijelim ili cvjetastim prstima su dozvoljeni svijetlo rožnati nokti
LUX BOJA
5. Pokrovna boja Pokrovna boja je s gornje strane ružičasta s platinastim odsjajem. Trbuh i unutarnje strane nogu su bjeličaste. Oči sivoplave. Nokti tamnorožnati.

6. Donja boja je bijela.
PLAVOSIVA BOJA
5. Leđa, strane tijela, prsa i glava su ravnomjerno tamne. Prijelaz između vrata i tijela i međuboja su smeđkasti i slabije naznačeni, a pokrovna boja trbuha je tamna.

6. Donja boja je plava
REN BOJA
5. Pokrovna boja je bijela, a boja crteža je siva do crnosiva

6. Ren-crtež se sastoji od točaka, crta i “špricanih” dijelova dobro raspoređenih po cijelom tijelu. To vrijedi i za glavu, uši i noge. Donji dio glave nije važan. Što je intenzivnija i čišća boja utoliko je crtež bolji. Oči su smeđe, a nokti svijetle do tamnorožnate boje.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: Re: REX - KUNIC   Sre Mar 23, 2011 9:47 am

FEH (MIŠJA BOJA)
5. Pokrovna boja je boje miša na leđima jednolična i pruža se preko cijelog tijela. Samo trbuh i unutarnje strane nogu su plavosive ili bijele.

6. Donja boja je svijetla do tamnoplave, jedinstvena, sa “šatirungom” pokrovne boje i s jednom uskom (2mm) smeđkastom međubojom.
KUNA BOJA
5. Pokrovna boja je svijetlosmeđa, plava ili žuta na kojoj se ističu obilježja za nijansu svjetlija i jako sjajna. Oči su smeđe kod smeđih i žutih pokrovnih boja, a crvenkaste kod sasvim svijetlih boja. Nokti tamni.

6. Donja boja slaže se sa pokrovnom bojom.
LOH BOJA

5. Pokrovna boja je intenzivna i sjajna. Vidljiv je crnoopaljeni odsjaj boje, plavopaljeni, smeđeopaljeni vjeveričastoopaljeni odsjaj. Boja očiju odgovara pojedinačno obojenom odsjaju. Nokti tamnorožnate boje.

6. Donja boja odgovara pojedinačno obojenom odsjaju pokrovne boje. Opaljena boja obilježja je sve do dna intenzivno obojena.
KALIFORNIJSKA BOJA
5. Pokrovna boja je bijela, oznake crne, plave ili žute. Oči crvene, a nokti rožnati. Oznake obuhvaćaju nos, uši, noge i rep. Njihova tamna boja je u tonu s bijelom pokrovnom bojom. Jedna tamna točka na podbratku kod kunića je dozvoljena.

7. Samo životinje dobrog zdravlja i njege mogu se donijeti na ocjenjivanje. Čiste noge (šape), uši, spolni organi, dobro podrezani nokti, sjaj i kvaliteta krzna te živahnost dokazuju visoku vrijednost životinje. Za konačnu ocjenu važna je ispravna i čitljiva tetovacija radi identifikacije.

LAGANE GREŠKE: Spavajući stav, pregrubo ili prerijetko krzno, lagana kovrčavost, virovi na zatiljku, malo duža ili kraća dlaka, slabo obrašten vrat. Pomanjkanje sjaja. Preuska ili preširoka međuboja, previše crnih vrhova dlake kod kastorexa. Crtež koji kod dalmatinskog rexa podsjeća na orijaškog šarca ili engleskog šarca. Nečist crtež kod trobojnih rexa i trobojnih šaraca rexa. Vidi opće propise.

TEŠKE GREŠKE: Iznemoglo spavajući stav. Oštro krzno. Predugačka i nejednolična pokrovna dlaka. Kovrčavost s virovima vidljiva na krznu. Ogoljeli zatiljak. Ranjave noge. Preduga ili prekratka dlaka. Pomanjkanje obojenosti pokrovne dlake kod kastor i činčila rexa. Jasno izražen crtež orijaškog šarca ili engleskog šarca kod dalmatinskog rexa. Sive stražnje noge kod kastorexa. Previše smeđi ton kod lux rexa. Vidi opće propise.

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: REX - KUNIC   

Nazad na vrh Ići dole
 
REX - KUNIC
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Zečevi

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Ostale Zivotinje :: Kunici-
Skoči na: