PrijemTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 KALIFORNIJSKA CRVENA OVCA

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 46
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: KALIFORNIJSKA CRVENA OVCA   Čet Apr 21, 2011 9:22 pm


Vunu ove karakteristične mlade rase podjednako cene ručne prelje i tkači, a meso je neprevaziđeno u softanosti i delikatnom ukusu. Osim toga, novostvorena rasa kalifornijske crvene ovce je tihe, krotke naravi, karakterističnih boja, otporna na mnoge zdravstvene probleme i probleme u uzgoju, a takođe je dokazano da ima uspešnu reprodukciju tokom cele godine. Kalifornijska crvena ovca je laka za odgajanje.

Istorija kalifornijske crvene ovce počela je ranih sedamdesetih godina kada je dr. Glenn Spurlock (Davis, Kalifornija) započeo domaći projekat (bez saradnje sa UC Davis) ukrstivši tunišku i barbadorsku ovcu.

Prvi cilj dr. Spurlocka bioje da napravi razvijeniju rasu ovaca bez vune. Njegovi pokušaji da to ostvari su propali, ali je izvanredan hibrid ovce privukao pažnju Aime & Paulette Soulier of Winters, Kalifornija.

Velikim naporima i selektivnim odgojem, Souliers su polako povećali svoje stado i zainteresovali druge odgajivače ovaca, uključujući i Alice Gardner iz Dixona, Kalifornija. Njihovo dugogodišnje zajedničko odgajanje doprinelo je da se proširi obim programa, tako da danas postoji preko pedeset odgajivača širom SAD-a i 600 crvenih ovaca koje su upisane u registar kao kalifornijske crvene ovce.

Vunu ove karakteristične mlade rase podjednako cene ručne prelje i tkači, a meso je neprevaziđeno u softanosti i delikatnom ukusu. Osim toga, novostvorena rasa kalifornijske crvene ovce je tihe, krotke naravi, karakterističnih boja, otporna na mnoge zdravstvene probleme i probleme u uzgoju, a takođe je dokazano da ima uspešnu reprodukciju tokom cele godine.

Kako izgledaju

Kalifornijske crvene ovce su graciozne i svojom pojavom privlače pažnju. Naročito ovnovi mogu da budu upadljivi sa grivama od crvene dlake koja čini kontrast sa njihovom vunom bež boje ili boje ovsene kaše. Noge i glava su bez vune, pokrivene dlakom sa prelazima od zlatne do tamne boje cimeta. I ovce i ovnovi imaju odvažan, snažan izraz naglašen fino isklesanim njuškama. Njihove duge i neznatno viseće uši daju im izgled jelena koji su na oprezu ili stoje u stavu „mirno".

Prosečna težina srednje razvijenih ovaca je od 130-159 funti, a ovnova od 225-250 funti. lako su hitri i atlete, i ovnovi i ovce su poznati po svom krotkom, mirnom temperamentu i brzo reaguju na smirivanje.Oba pola su prirodno bez rogova.

Ovce su veoma strpljive ali ljubomorne majke koje instinktivno brinu o potrebama svojih mladunaca. Ovce su vezane za svoje jagnjiće i mogu, ukoliko je potrebno, da reaguju prilično zaštitnički. Jednogodišnje ovce najčešće ojagnje jedno jagnje, mada i blizanci nisu retki. Sazrevanjem i razvojem, ovce se sve češće blizne, a ponekad ojagnje i više jagnjadi za čiju ishranu uvek imaju dosta mleka. Stomak i oblast oko vimena su bez vune, tako da i najstidljiviji jagnjići mogu lako da sisaju.

Kada se ojagnje, mladi su boje rđe ili crvene boje cimeta. Kako se razvijaju, boja dlake koja se zadržava na nogama i glavi može da bude od zlatne do boje tamnog cimeta. Vuna koja izrasta na mladunčetu postaje bež ili boje ovsene kaše i u jakom je kontrastu sa glavom bez vune i ivicama koje su jakih boja. Ova transformacija se dešava kod 12-18 meseci starih jaganjaca ili ranije, u zavisnosti od striže.

Kalifornijska crvena ovca je laka za odgajanje. Hrani se balansiranom travom sa pašnjaka i / ili senom i ne zahteva teške žitarice da bi dostigla tržišnu težinu. U zavisnosti od regiona, vremenskih uslova i tipa tržišta za vunu, kalifornijske crvene ovce se obično strižu jednom godišnje, upravo pre jagnjenja. lako je rasa poreklom iz Kalifornije, one se veoma uspešno uzgajaju i na rančevima u oblastima sa ekstremno surovim klimatskim uslovima u Kanadi, Koloradu, Idahou i širom SAD-a.

Zašto treba razmisliti o gajenju kalifornijske crvene ovce

Poželjne osobine ove relativno mlade rase su:

VUNA je bež boje ili boje ovsene kaše sa dlakama koje se prelivaju od boje zlata do boje tamnog cimeta. Zbog nežne vune sa jedinstvenim vidnim sastavom dlaka različitih nijansi dosta je tražena kod ručnih prelja i tkača. Dužina vlakna je najčešće tri do šest inča i meri se u pedeset i šezdeset (Bradfordovom računicom-trideset mikro računica).

ODGOJ I JAGNJENJE BEZ PROBLEMA. Reproduktivne karakteristike kalifornijske crvene ovce su takođe povoljne. Ovnovi su veoma aktivni, čak i u vrelim letnjim mesecima. Mirna, krotka i posvećena majčinska priroda ovaca stvara veoma malo problema u jagnjenju ili u odgoju jagnjića. Zbog obilne količine mleka, jagnjići koji sisaju su veoma teški i dobijaju na težini čak i kad su ojagnjeni kao blizanci.

MESO kalifornijske crvene ovce je neprevaziđeno u softanosti i ukusu. Osim delikatnog ukusa, ima znatno manje masti nego meso uobičajenih rasa ovaca. Proizvodnja mesa visokog kvaliteta zajedno sa odgojom tokom čitave godine je dobitna kombinacija za svakog odgajivača ovaca, velikog ili malog.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
KALIFORNIJSKA CRVENA OVCA
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Paprike punjene kupusom

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Privreda :: Stocarstvo :: Ovacrstvo-
Skoči na: