PrijemTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 ŠLJIVOGLAVI PAPAGAJ(Psittacula cyanocephala)

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 45
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: ŠLJIVOGLAVI PAPAGAJ(Psittacula cyanocephala)   Sub Apr 30, 2011 8:11 am


Šljivoglavi papagaj

Ženka je sa plavičasto-sivom glavom i žućkastim završetkom; sa bordo flekama na perjima krila; gornji deo kljuna je bledo žućkast, dok je niže siv. Mladunci su sa zelenkastom glavom i bradom često sa sivim nijansama, čelo je narandžasto-sivo, gornji i donji kljun žućkast, kod oba pola, ženke dostignu perje odraslih na 15 meseci, mladi mužjaci dostignu perje odraslih mužjaka za 30 meseci.

Šljivoglavi papagaj rasprostranjenost: Cejlon, Ostrvo Ramesuaram, istočno od Raualpindi Indija, Nepal i Butan, kao i Zapadni Bengal.

Staništa: Šljivoglavi papagaj nastanjuje otvorena šumska prostranstva do 1500 m visine; preferira šumske oblastie koje se graniče sa kultivisanim terenima, ređe u parkovima i gradovima.

Status: Šljivoglavi papagaj uobičajen je u pojedinim mestima, a već je nestao iz mnogih oblasti.

Navike: nomadski život u parovima ili malim jatima do 15 ptica, zavisno od dostupnosti hrane; redovnih sezonskih migracija kao što je dokumentovano po nekim regionima, jata od nekoliko stotina ptica okupljaju u poljima sa zrelim zrnevljem; preferira visoke krošnje drveća, vrlo pristupačan, okuplja se u velikom broju, u sumrak na mestima gde ima bambusa i šumaraka, često su bučni po mraku; let je brz i jednostavan, sa lakoćom leti kroz drveće, oglašava se promuklim tonom, plače tokom leta.

Prirodna ishrana: Šljivoglavi papagaj u ishrani koristi semena, voće (smokve), orasi, cveće, posebno Salmalia, Butea i Bassia, polen i listovi pupoljci; oštećuje useve, plantaže voća i pirinčana polja.

Ponašanje u parenju: sezona parenja u Indiji počinje od decembra i traje do aprila, od februara do maja i avgusta do septembra na Cejlonu; gnezde se u šupljinama debla ili granama drveća, ponekad i u pukotinama u zgrada, parenje se odvija u kolonijama; leglo 4 do 6 jaja; jaje dimenzije 25,0 x 20,4 mm.

Šljivoglavi papagaj je tih papagaj, na početku stidljiv, a kasnije poverljiv; aktivan u kavezu za ptice; često ravnodušan u malom kavezu, nije posebno težak žvakač; bezazlen u u zajedničkom kavezu, neprilagodljiv sa većim pticama; podložan hladnim, vlažnim uslovima.

Smeštaj: u kavezu sa zaštitnom granicom najmanje 3 x 1 x 2 m ; minimalne temperature 5 °C ; tokom aklimatizacije 20 °C ; obezbediti kutiju od 22 x 22 x 60 cm od samog početka.

Hrana: mešavina semena šafranike, hrane divljih ptica, heljde, semena suncokreta, razna prosa, hrana za kanarince, zobi i konoplje, prosa u prahu, voća (jabuka, kivi, narandza), zeleniša i povrća (mrkva, slatki piperki, krastavac); hrana od jaja i biskvit za uzgoj, teško je naviknuti novo uvežene ptice na različitu hranu.

Šljivoglavi papagaj parenje : često postiže, parenja uglavnom počinje u aprilu, i u zimskim mesecima u unutar kaveza; leglo 4 do 6 jaja; vreme inkubacije 19 do 20 dana; period perjanja od 6 do 7 nedelja, mladi su nezavisni 14 dana nakon napuštanja gnezda; ženka je povremeno agresivna prema mužjaku.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
ŠLJIVOGLAVI PAPAGAJ(Psittacula cyanocephala)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Ostale Zivotinje :: Ptice :: Papagaji, Kanarinci i Zebe-
Skoči na: