PrijemTražiRegistruj sePristupi

Share | 
 

 EDEL(Eclectus roratus)

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator


Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 44
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PočaljiNaslov: EDEL(Eclectus roratus)   Ned Maj 01, 2011 9:22 am



Prirodno stanište Edel papagaja : Solomonska ostrva, Bizmark i Admiralski arhipelag.
Žive u šumama, savanama sa izolovanim stablima i mangrovima na 1.000 metara ponekad do1.900 m. Edeli se mogu naći u područjima sa visokom i srednjom vegetacijom. U potrazi za hranom znaju da se približe i poljuprivrednim, naseljenim oblastima.

Mnoge pod vrste su na različitim lokalitetima u kritično smanjenom broju a na nekim i potpuno nestale. Populacija Cornelia na Sumbi je ugrožena, Roratus izumrla na Ambonu, Saparua i Haruku je u opadanju zbog trgovine pticama.

Edeli žive pojedinačno ili u malim porodičnim grupama van sezone parenja. Veoma retko formiraju grupe od nekoliko ptica, uglavnom se mogu videti kako lete u paru, ili pojedinačno. Teško ih je otkriti pogledom jer crveno-plavo perje pruža idealnu kamuflažu u tamnoj unutrašnjosti krošnji drveta. Partneri se nalaze jedan pored drugog na nekoliko metara ili na susednim granama. Edel jako retko formira veće grupe od 80 ptica i to rade isključivo kada tragaju za hranom. Kada su u većim grupama postaju bučni. Stidljivi su i na oprezu, ako se ometaju, oni se glasno oglašavaju piskavim glasom i lete u krug. U jutarnjim časovima napuštaju stabla u potrazi za hranom a na stabla se vraćaju popodne.

Hrane se voćem (banane, papaja, smokve), ribizle, orasi, pupoljci (casuarinas), nektar, cveća i semenjem. Povremeno se hrane u kukuruznim poljima.

sezone parenja na Novoj Gvineji je moguća tokom cele godine, na New Britain u januaru, na Bougainville i Solomonskim ostrvima od septembra do oktobra i aprila do avgusta, na Aru ostrvima od juna do avgusta i u Australiji od oktobra do januara. Edeli se gnezde uglavnom visoko na drveću ili u mrtvim stablima , palmama na ivici šume ili usamljenom drveću obično od 14 m do 25 metara. Nose 2 jaja na kojima leži ženka a mužijak dolazi u intervalima i donosi hranu ženki. Jaje je veličine 31,0 mm.

Tihi su i prijatni papagaji, koji će međutim biti veoma bučni ako se uzbude ili najčešće u večernjim satima. Letargičan u malom kavezu, aktivni u velikim kavezima za ptice.Tek uvezene ptice teško se navikavaju na čoveka i sporo stiču poverenje prema uzgajivaču. Česte promene lokacije mogu povremeno da prouzrokuje poteškoće hranjenja. Veoma su tolerantni prema drugim pticama i mogu se držati sa drugim pticama čak i u sezoni parenja.
Voditi računa u toku uzgoja da im se obezbedi temperature ne manja od 20 ° C.

U ishrani Edelima je potrebno obilje voća (smokve, manga, jabuka, zrele i nezrele banane) i povrća (šargarepa, beli luk, krastavac, celer, grašak, paradajz), polu zreo kukuruz, mešavinu semena konoplja, heljda, proso, seme uljane repice, ovas, laneno seme i pšenice, proso, kikiriki. Vitamini mogu da se nude kao dopuna hrani pomešani sa vodom.

Uzgoj ove vrste papagaja nije komplikovan. U sezoni parenja ženke su često agresivne prema mužjacima, često ih napadaju i ne dozvoljavaju im da se hrane. Nose obično 2 jaja, povremeno 3, inkubacije 28 do 30 dana, ženka obično sjedi stalno na jajima, vreme do potpunog iyrastanja perja 70 do 80 dana. Ženke Edela često agresivne prema mladima po napuštanju gnezda.

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
EDEL(Eclectus roratus)
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Ostale Zivotinje :: Ptice :: Papagaji, Kanarinci i Zebe-
Skoči na: