PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 SABO SABO I DEO

Ići dole 
AutorPoruka
Admin
Admin
Admin


Broj poruka : 77
Datum upisa : 04.02.2011
Godina : 47
Lokacija : Banatsko Novo Selo

SABO SABO I DEO Empty
PočaljiNaslov: SABO SABO I DEO   SABO SABO I DEO EmptySre Feb 09, 2011 8:06 am

Šabo.....
Tipičnost rase je: patuljci kratkih nogica, uspravnih repića i nesrazmerno velike glave i kreste. Šaboa ima u više boja i struktura perja "loknica". Ima ih i svilenog perja. Noge su im kratke, jedva vidljive, veoma debele, okrugle, pod pravim uglom. Tabani su žute boje. Butke su kratke. Sve to mu daje stav tipičan za Šaboa.
Forma tela je kratka i široka. Perje na vratu je lepo i pada skoro do sedla. Gledajući sa strane, repno-leđna linija izgleda nakostrešena. Prsa su mu ispupčena, široka i visoko noseća. Petlov rep je uspravan i lepezast. Srpasta pera u repu su visoko stojeća i zauzimaju trećinu dužine tela. Rep kod kokoške po držanju je sličan, ali ne sme da bude lepezast. Krila su niska.
Greška u formi je: izdužena leđa; uska i pljosnata prsa; visoke noge; visoko držeća krila.
Ukrasi na glavi moraju biti što veći: kod petla, jednostavna široka kresta grube zrnaste strukture sa dugačkim zubcima; kod koke, kresta mora biti velika sa širokim zubcima. Kod dobrih (rasnih) kokošaka list kreste ne pada u stranu. Svileni Šaboi nemaju, kao svilena živina, na vrhovima pera zastavu. Svileni Šaboi nikada neće imati mekanu finoću svilenog perja kao njihovi svileni azijski preci. Perje kod loknastog Šaboa ima slične loknice uvijenog perja, sa izuzetkom pera za let na krilima i pera za upravljanje u repu.
Najčešće vrste boja su: bela, crna, bela sa crnim repom, žuta sa crnim repom, crna sa belim tačkicama i graorasta. Osim tih boja u manjem broju su zastupljeni crno-zlatno vratni, crno-srebrno vratni, jarebičastih, tamno srebrnasto žitni, zlatno-žitnih, porcelan boje i crveno ramenih.
Nova boja je žuta sa plavim repom. Beli sa crnim repom ima samo kod patuljste rase Šaboa. Graoraste treba da imaju široke jednake lučne crtice bez braon tonova. Plavi imaju naslednu pukotinu bez tamnog poruba.
. Narandžasto crveni graorani, imaju srebrno-belo perje na vratu, tj. svaki vrh pera koji se sudara sa vrhom drugog pera ima crne lučne crtice, koje ne idu do kraja pera. Isto tako obojen je krilni prekrivač i prekrivač sedla. Kod kokoške, perje na telu je crno sa zelenim sjajem.
Kokoške jarebičaste boje, imaju na mat zlatnoj boji bademastog perja, crnu boju u obliku potkovice. Petao oblika, tako zvanog "pačijeg krila", ima malo tamniju srebrnasto-žitnu boju.
Posebna osobina im je nizak stav i enormno velika kresta u odnosu na proporciju tela. Šabo ima boje sa interesantnim znakovima, svilenkasto perje i loknastu strukturu.
SABO SABO I DEO 2sabokkkSABO SABO I DEO 2saboppp
Nazad na vrh Ići dole
https://kp-forum.all-up.com
 
SABO SABO I DEO
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Ostale Zivotinje :: Ukrasna Zivina-
Skoči na: