PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 ZAPADNO SIBIRSKA LAJKA I DEO

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 47
Lokacija : Banatsko Novo Selo

ZAPADNO SIBIRSKA LAJKA I DEO Empty
PočaljiNaslov: ZAPADNO SIBIRSKA LAJKA I DEO   ZAPADNO SIBIRSKA LAJKA I DEO EmptyPet Feb 11, 2011 8:10 pm

ZAPADNO SIBIRSKA LAJKAFCI broj rase:306
Grupa V – špicevi I primitivne rase
Sekcija:2 – lovački polarni psi

Ruske lajke su mnogostrani lovački psi koje u dalekim šumama Rusije koriste profesionalni lovci za različite vrste divljači.
Postoje tri tipa lajki zapisanih u FCI: Zapadno sibirska lajka, Istočno sibirska lajka I Rusko evropska lajka.Postoji I četvrta rasa lajke, ali ona postoji samo u Rusiji,Finsko karelijska lajka.
Sve rase lajki pripadaju grupi špiceva I primitivnih rasa.Ova stara rasa je tipična za sve severne delove sveta.Lajke treba da budu prilagođene na ekstremne uslove, kao što su hladnoća I sneg I da budu dovoljno inteligentne da same prežive.Zato lajka treba da bude sposobna da radi bilo šta što njen gazda želi.Ranije,ukoliko nešto sa psom nije bilo u redu ili nije više bio sposoban da lovi, jednostavno je bivao ubijen.Zato je ova rasa takvom selekcijom postala jaka i zdrava.

Standard

Poreklo rase:
Potiče od različitih srodnih rasa koje su koristili lovci u zapadnom sibiru I severnom Uralu, u tajgama.U ovim područjima je veoma česta I specijalizovana rasa.
Generalni izgled:
Zapadno sibirska lajka je srednje ili nešto iznad srednje veličine psa, snažne I lake građe tela.
Temperament:
Balansiran, živahan sa alertnim reakcijama.Agresivnost prema ljudima nije tipična.
Karakteristično kretanje prilikom traženja je brz kas mešan sa galopom.Ovo je najbrža lajka.
Veličina:
Muđjaci su visoki od 55 do 62 cm, a ženke od 51 do 58 cm u ramenima.Visina mužjaka u visini krsne kosti je 1 do 2 cm niža nego na ramenima.Visina ženki u ramenima I krsnoj kosti je ista ili 1 cm niža u sakrumu.U mužjaka indeks telesnih proporcija je 103 do 107, u ženki 104 do 108.
Nedostaci: Visina više od 2 cm ispod granice, u mužjaka I iznad 2 cm gornje granice u ženki, kao I kvadratasta telesna građa.
Boja dlake:
Bela, vučje siva, crvena, crvena pomešana sa sivom, kao I iste boje sa belim flekama.U belih pasa dozvoljen je braon nos.
Kvalitet krzna:
Krzno je formirano od dobro razvijene nepromočive I prave glavne dlake I guste, meke I bogate poddlake. Meka poddlaka drži konturne dlake delimično uspravno, što ostavlja utisak dobro odlakanog psa. Na glavi I ušima dlaka je gusta I kratka.Na vratu I ramenima dlaka je gušća I duža I zajedno sa dlakom oko lica formira ogrlicu. Na grebenu dlaka je uglavnom duga, naročito u mužjaka. Noge su pokrivene nepromočivom, kratkom I gustom dlakom, na zadnjoj strani nogu dlaka je duža, ali bez formiranja “perjanja”.Na šapama dlaka je kratka, sa nepromočivim četkama između prstiju. Rep je dobro odlakan sa pravom, nepromočivom dlakom.Na njegovoj nižoj strani dlaka je duža, ali bez perjanja.
Nedostaci: Nedostatak poddlake ili njena slaba razvijenost, nedostatak ili siromašno razvijene krznene ogrlice, nedostatak guste dlake na zadnjoj strani butina, izuzev u vreme linjanja.
Greške: Talasasta ili kovrdžava dlaka, Duga dlaka sa razdeljkom na leđima, perjanje na repu I prednjim nogama. Kratka dlaka ili duga dlaka ne pripadaju rasi.
Napomena: Dužina I gustina dlake variraju individualno. Pored toga psi se linjaju mnogo u prolće- rano leto I njihov izgled može da se promeni.Štenci iz legala odgajanih u zemljama sa hladnom klimom imaju teže krzno a psi odgajani u toplim I vlažnim klimama imaju tanje krzno.
Koža, mišići I kosti:
Koža je tvrda I gibka, ali bez izumiranja tkiva ispod nje I bez nabora. Mišići su dobro razvijeni, a skelet je snažan. Obim kičičnog zgloba u mužjaka je od 11- 13 cm, a u ženki 10-12 cm.
Glava:
Glava je laka, gledano odozgo zašiljena I klinastog oblika, sa umereno širokom lobanjom. U ženki glava je šiljatija nego u mužjaka. Njuška je zašiljena I duga, ali ne odsečena, sa malim proširenjem u predelu očnjaka. Dužina njuške je otprilike jednaka dužini lobanje ili nešto kraća.Gledano bočno njuška je umereno klinastog oblika.Lobanja je izdužena I njena dužina je jasno veća od širine. Stop je uočljiv ali ne nagao. Gornja linija njuške je paralelna sa linijom čela.Nadočni lukovi su slabo razvijeni. Parijetalni greben I okcipitalni izdanak su dobro razvijeni. Okcipitalni deo lobanje je ovalan. Usne su zatvorene, bez labavosti I nikad viseće.
Uši:
Uši su uspravne, visoko postavljene, veoma pokretne, oblika izduženog trougla, sa malim ušnim školjkama.
Oči:
Nisu velike, ovalne (bademastog oblika su poželjne), koso postavljene, dublje postavljene nego u drugih špic tipova rasa I sa živim izrazom.

Zubi:
Beli, veliki, dobro razvijeni, jaki,I postavljeni blizu jedan drugom.Zubna formula je kompletna.Zagriz je makazast.
Vrat:
Mišićav, lak I ovalan na poprečnom preseku.Dužina odgovara dužini glave.Postavljen pod uglom od 45-55 stepeni u odnosu na uzdužnu osu tela.
Greben:
Dobro razvijen, naročito u mužjaka.
Leđa:
Jaka, mišićava, prava I široka.
Bedra:
Kratka, mišićava I malo ispupčena.
Sapi:
Srednje duge I malo spuštene.
Grudni deo:
Širok, dubok I dug, ovalan na poprečnom preseku I duboko doseže do laktova.
Abdomen:
Zategnut, ali prelaz grudi u abdomen je slab.
Prednje noge:
Ramena su srednje spuštena, noge su mišićave, gledane spreda prave I paralelne. Noge su nešto duže od polovine visine u grebenu.Lakatni izdanci su dobro razvijeni I upravljeni jasno u nazad I paralelni telesnoj osi.
Zadnje noge:
Dobro mišićave I gledano odpozadi prave I paralelne.
Šape:
Ovalne, kompaktne, prsti jedni uz druge.
Rep:
rep je povijen preko leđa ili na neku stranu ili samo kao srp, ali u ovom slučaju njegov vrh ne bi trebalo da dodiruje leđa. U opuštenom položaju rep bi trebalo da dosegne do potkolenice ili 1-2 cm kraće.

Primitivne karakteristike
Nazad na vrh Ići dole
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 47
Lokacija : Banatsko Novo Selo

ZAPADNO SIBIRSKA LAJKA I DEO Empty
PočaljiNaslov: Re: ZAPADNO SIBIRSKA LAJKA I DEO   ZAPADNO SIBIRSKA LAJKA I DEO EmptySre Apr 06, 2011 10:57 am

Nazad na vrh Ići dole
 
ZAPADNO SIBIRSKA LAJKA I DEO
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Kinologija :: FCI grupe :: FCI V-
Skoči na: