Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
PrijemLatest imagesTražiRegistruj sePristupi

 

 LOV NA JELENA I DEO

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende


Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 51
Lokacija : Banatsko Novo Selo

LOV NA JELENA I DEO Empty
PočaljiNaslov: LOV NA JELENA I DEO   LOV NA JELENA I DEO EmptySre Feb 16, 2011 9:31 am

LOV NA JELENE
Jelen je skaladna zivotinja, vitkih nogu, izduzene glave, sa strane spoljostenog vrata. Rep je zakrzljao, duzine 25cm. Dlaka je leti zuto-crvenkasta a zimi zagasito smedje. Najrazvijenije im je culo njiha, pa sluha i ukusa.
Muzjaci polnu zrelost dodtizu u 2 a zenke u 2 i 3 godini zivota. Pare se od pocetka septembra do polovine oktobra. U tom periodu je karakteristicna krika jelena koja je jako prepoznatljiva i prodorna. Oplodjena kosuta nosi 34-36 nedelja, a krajem maja i pocetkom juna naredne godine oteli obicno jedno tele.
Jelen je iskljucive boljojed prezivar. Zivi u krdu, sa izuzetkom odvajanja kosita u vreme teljenja i muzjaka u vreme parenja.
U nasim krajevima dostize tezinu od 200-300kg i to muzjaci, dok su zenke oko 60% tezine muzjaka.
Muzjaci se love od 1. avgusta do 14. februara a kosuta od 16. avgusta do 31. januara. Love se lovackim puskama sa olucenim cevima, sa najmanjim propisanim kalibrom 7x57 mm sa zrnom najmanje tezine 11g. Lovi se najcesce iz visokih ceka, dok je pravi dozivljaj sa vabilicama i prikradanjem.
Poseban trofej kod jelena su njegovi rogovi!!!LOV NA JELENA I DEO Jelen4velikaLOV NA JELENA I DEO Jelen3velika
Nazad na vrh Ići dole
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende


Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 51
Lokacija : Banatsko Novo Selo

LOV NA JELENA I DEO Empty
PočaljiNaslov: RAZVOJ ROGOVA   LOV NA JELENA I DEO EmptySre Apr 27, 2011 1:58 pm

RAZVOJ ROGOVA

Kod mladog jelenčeta u osmom mjesecu na čelnoj kosti počinju da rastu dva koštena panjiča visine 6 cm. Ti panjiči se nazivaju rožište. Rožište se starenjem smanjuje, jer rogovi svake godine opadaju sa rožištem.
Na mjestu gdje je rog srastao sa rožištem obrazuje se ruža ili vijenac.
Krajem prve godine izraste po jedan rog na svakom panjiču dužine oko 15 cm. Prekriven je kožnom navlakom koja se naziva liko. Kad rogovlje očvrsne jelen ih čisti od kožne navlake u jesen iste godine, a odbacuje ih krajem duge godine starosti. Takvo rogovlje je u vidu šiljka ili šila i zato jelena takvog nazivaju šilaš ili šiljkaš.
Nekoliko dana poslije odbacivanja rogovlja, počinje rasti drugo rogovlje koje izraste do 50 cm., izbrazdano je ružom i najčešće sa jednim paroškom. Taj parošak je okrenut naprijed i povijen nagore, a naziva se nadočnjak.
Jelen koji nosi ovakvo rogovlje naziva se vilaš ili rašljan. Jeleni koji imaju dobru ishranu u drugoj godini dobiju još po jedan parošak, a naziva se srednjak.
Drugo po redu rogovlje jeleniodbacuju krajem februara ili početkom marta. Na vrhu paroška trećeg rogovlja razvija se kruna.
Između srednjaka i krune razvija se još jedan parošak koji se naziva vučijak.
Jelen koji bar na jednom rogu nosi po dva paroška naziva se šesterac.
Jelen sa tri paroška naziva se osmerac.
Sa četiri paroška deseterac.
Jelen koji na rogovlju ima po pet, šest ili više parošaka naziva se kapitalac.
Ako se dogodi da jelen na jednom rogu ima više parošaka nego na drugom, ono se naziva onda prema broju parošaka na onom rogu, na kojem ih je više i doda se naziv nepravilan.
Jelen koji na jednom rogu ima četiri a na drugom pet parošaka naziva se nepravilni deseterac.
Nazad na vrh Ići dole
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende


Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 51
Lokacija : Banatsko Novo Selo

LOV NA JELENA I DEO Empty
PočaljiNaslov: Re: LOV NA JELENA I DEO   LOV NA JELENA I DEO EmptySub Feb 11, 2012 4:03 pm

LOV NA JELENA I DEO Phoca_thumb_l_lp_05022011_50
LOV NA JELENA I DEO Phoca_thumb_l_lp_05022011_55
LOV NA JELENA I DEO Phoca_thumb_l_lp_05022011_56


Jelen obični - Cervus elaphus

Jelen obični - Cervus elaphus, je šumska životinja.Po ponašanju jelen je životinja sumraka, ali je aktivan i u vrijeme sunčeve svjetlosti. Na njegovu aktivnost djeluju duljina trajanja osvjetljenja i intenzitet sunčeve svjetlosti. Ako je svjetlost kraća i slabija aktivniji je po danu, a za jakog sunca je aktivan u noćnim satima. U ponašanju je uočljiv jaki socijalni nagon, tako da košute gotovo cijelu godinu žive u krdima dok je jelen distanciraniji. Stariji jeleni su osim socijalnom udaljeni i grupnom razdaljinom, tako da postoji dva tipa krda, čvrsto krdo košuta sa teladi i jednogodišnjim i dvogodišnjim jelenima i slabo povezana krda u kojima se nalaze jeleni različitih starosti.

Jako stari mužjaci žive samotničkim životom. Odnos prema staništu je takav da se može prilagoditi i relativno malenom prostoru iako je migracija osnovna karakteristika jelena. Ovim životinjama je duboko usađen nagon za sezonsko seljenje, ljeti u više, a zimi u niže predjele. Danas se međutim više ne sele kao nekada kad su im glavni selidbeni putovi bili duž tokova velikih rijeka. Jeleni se također sele i zbog parenja, godišnjeg doba i slično. Mužjaci se glasaju rikom a u opasnosti bauču dubljim tonom. Za vrijeme parenja ženke se oglašavaju sa "ah" i "ang" a ranjene životinje ispuštaju kratki glas sličan rikanju. Tijekom 24 sata u 5-7 navrata traži hranu i za to mu je potrebno vrijeme od 7-10 sati. U prehrani jelena razlikujemo ove kategorije hrane: mekanu, žilavu, tvrdu te balastne tvari. Osim vode za piće potrebna im je i voda za kaljužanje te sol.Rika jelena - mužjaci jelena bore su u sezoni parenja kao i mužjaci većine drugih vrsta jelena.Borba se sastoji od odmjeravanja snaga i fizičkog sukoba.Jeleni riču i muču, mlate rogovima po grmlju i drveću te hodaju jedan uz drugog da bi procijenili snagu protivnika.U direktnom sukobu zakvače se rogovima i tako se naguravaju i udaraju.Pobjednik osvaja harem i pari se sa svim ženkama.

LOV NA JELENA I DEO Phoca_thumb_l_d_02
LOV NA JELENA I DEO Phoca_thumb_l_d_08
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

LOV NA JELENA I DEO Empty
PočaljiNaslov: Re: LOV NA JELENA I DEO   LOV NA JELENA I DEO Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
LOV NA JELENA I DEO
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Lov :: Lov-
Skoči na: