Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 LOV NA KUNU I DEO

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 47
Lokacija : Banatsko Novo Selo

LOV NA KUNU I DEO Empty
PočaljiNaslov: LOV NA KUNU I DEO   LOV NA KUNU I DEO EmptySre Feb 16, 2011 7:19 pm

LOV NA KUNU I DEO Qrxir7LOV NA KUNU I DEO Ofsx3q
Nazad na vrh Ići dole
dudo
Pocetnik
Pocetnik
dudo

Broj poruka : 76
Datum upisa : 20.02.2011
Godina : 49
Lokacija : Jagodina

LOV NA KUNU I DEO Empty
PočaljiNaslov: Re: LOV NA KUNU I DEO   LOV NA KUNU I DEO EmptySre Mar 09, 2011 8:57 am

Karakteristike kune zlatice
Kuna zlatica je je dugačka oko 80cm, od čega na rep otpada oko 30cm. Dlaka joj je žuto kestenjasta , a na podbratku joj je zlatnožuta, po čemu je i dobila ime.Rep i noge su tamne boje, a na grudima ima belu nesimetričnu mrlju.Noge su joj jake i snažne, s jakim noktima.

Izraziti je predator. Hrani se svim vrstama sitnije pernate i dlakave divljači.Napada bez uztezanja i mladu lanad.Odlikuje se velikom hrabrošću, upornošću i krvožednošću.Plen koji počne da proganja ne ostavlja dok ga ne uhvati, vrlo retko odustaje od gonjenja. Naročito voli veverice, koje sa neverovatnom spretnošću juri po drveću i hvata. Zeca hvata na logi, gde ga zaskače i zadaje mu smrtonosni ujed za vrat.

Živi u šupljem drveću pored reka i u brdima gde nastanjuje šuplje bukve.Danju spava a noću lovi.Koti se tokom aprila i maja meseca kada na svet donosi dva izuzetno retko tri mlada. Kuna zlatica izbegava ljudska naselja i retko se može naći blizu njih. Fascinira njena prilagodljivost životu na drvetu. U šupljini drveta i donosi mlade na svet.

Tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka cena krzna kune zlatice je bila izuzetno visoka. Stari lovci pričaju da se za jedno krzno kune zlatice moglo kupiti skoro dve dobre krave. Lovci na kune toga doba lovili su kune na dva načina, praćenjem traga na svežem snegu i pomoću kerova.

Praćenje traga kune na svežem snegu obavljalo se odmah po prestanku padanja snega dok se tragovi još ne bi izmešali. Takođe stari lovci su trag kune zlatice pratili i na taj način što bi pratili trag otrešenog snega sa grana jer su imali u vidu da se kuna zlatica uglavnom kreće po drveću.

Lov uz pomoć lovačkih kerova je mnogo olakšavao nalaženje kune. Kerovi obučeni za lov kune pratili bi miris kune a kada bi došli do drveta gde se nalazi kuna oni bi počeli da oblajavaju drvo.

U oba navedena slučaja lovci bi kunu pokušali prvo da isteraju dimom na taj način što bi ložili vatru oko drveta. Ako to ne bi uspelo lovci su bili spremni i da po potrebi obore drvo. Jedan bi sekirom obarao drvo a drugi bi sa puškom pazio do kuna ne pobegne.

Kuna se lovila puškom sačmaricom i sačmom br.6.

PREUZETO SA:http://www.srpski-gonic.com/test/wordpress1/?p=59
Nazad na vrh Ići dole
dudo
Pocetnik
Pocetnik
dudo

Broj poruka : 76
Datum upisa : 20.02.2011
Godina : 49
Lokacija : Jagodina

LOV NA KUNU I DEO Empty
PočaljiNaslov: Re: LOV NA KUNU I DEO   LOV NA KUNU I DEO EmptyČet Mar 10, 2011 9:55 am

Zver iz krošnje Kuna


Piše:V. Mijailović
Kada se pogledaju statistike ulova po lovačkim društvima, u mnogima se može primetiti ista stvar - povećanje broja ulovljenih dlakavih predatora. Pri tome se prvenstveno misli na vukove i lisice, a u poslednjih pet godina sve je više ulovljenih šakala, divljih mačaka i kuna.

Kune su posebna i neobična vrsta, hitre zverke, noćne životinje, i vrlo ih je teško uloviti. Uglavnom ih lovci love uzgredno - prilikom lova na fazane ili prilikom hajki na divlje svinje ili lisice. Tada ih pogoniči pokrenu iz najgušćih i najskrovitijih delova lovišta, ali nije redak slučaj da se i tom prilikom kune spasu - penjanjem na drvo. Ako je reč o nekom starom stablu sa velikom krošnjom, lovac najčešće ima priliku da vidi kako, u deliću sekunde, ova hitra zverka nestaje u krošnji spasonosnog drveta.

Postoje dve vrste kuna - zlatica i belica. Najlakše ih je razlikovati po boji ispod vrata - ako je bele boje - reč je o kuni belici, a ako je žute, onda je reč o kuni zlatici. Zlatica je nešto ređa vrsta. Naseljava skoro sve delove naše zemlje, ima je i u planinama, pobrđu Šumadije, kao i ritskim šumama Vojvodine. Ima vitko telo, dužine do 50 centimetara, sa repom koji može dostići i do 30 cm, a težina joj ne prelazi 1,5 kg. Krzno joj je nekada bilo izuzetno cenjeno. Noćni je lovac, a tokom dana vreme provodi po krošnjama drveća, raznim šupljina, napuštenim gnezdima.

Belica naseljava gotovo ista staništa, ali je ima i vrlo blizu naselja, u napuštenim domaćinstvima i raznim objektima (ambari, senici, šupe). Posebno voli napuštene vodenice i brvnare u vododerinma i napuštenim planinskim delovima lovišta. Nešto je veća od kune zlatice i dostiže dužinu od 60 cm, sa repom koji ima još oko 25 cm. Težina joj je do dva kilograma. Vrlo vešto se vere po drveću. Lovi tokom noći, a pored miševa, hrčkova, podmlatka sitne divljači i gnezda sa jajima, često napada i domaću živinu. Zna da napravi prave pokolje tokom noći - u fazanerijama i u živinarnicima, jer ubija više nego što joj treba, uglavnom ujedom za vrat.

Kune su sve brojniji predatori, a posebno belica koja u brojnoj populaciji naseljava i sva lovišta oko Beograda. Pančevački rit posebno, gde joj ogromno prostranstvo plavne zone Dunava i Tamiša pruža odlične uslove za život.

Zakon o lovstvu je obe vrste kuna stavio pod trajni lovostaj na teritoriji Vojvodine, dok je u Srbiji lov na kune dozvoljen od 16. oktobra do 31. januara. Podaci ukazuju na sve veće širenje populacije kuna, čiji se broj mora redukovati, jer našim, sve praznijim lovištima, najmanje trebaju nove i prilično krvoločne zverke u sve gušćim populacijama.

Preuzeto iz revije ''ZOV''
Prilog poslao Jank
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
LOV NA KUNU I DEO Empty
PočaljiNaslov: Re: LOV NA KUNU I DEO   LOV NA KUNU I DEO Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
LOV NA KUNU I DEO
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Lov :: Lov-
Skoči na: