Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 LOV NA SAKALA I DEO

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 48
Lokacija : Banatsko Novo Selo

LOV NA SAKALA I DEO Empty
PočaljiNaslov: LOV NA SAKALA I DEO   LOV NA SAKALA I DEO EmptySre Feb 16, 2011 7:27 pm

Ovde u Vojvodini na mom terenu ga nema iako je u okolini prisutan i to svakim danom vise.Kod mene se pojavio jedan pre dve godine i nije bio problem da ga odstrelim.Ponasao se kao lisica.Ujutru je(u svanuce) iz polja isao u sumu i dva jutra mi je promakao kroz neko trnje i korov,a treceg jutra ga stigao 7*64 i od tada se ne pojavljuju.
Moja iskustva su vezana za vreme mog zivota u Dalmaciji.U tom kraju se sakal(cagalj) pojavio negde oko 75-76 godine.U tim krajevima na selima je bilo pravilo da svaka kuca drzi (gaji) stado od 40-6 ovaca.Nisu iziskivale mnogo posla obicno bi se uvece isterale u pasu ujutru vracale,da im se voda i po danu hladuju do sledece veceri i tako ponovo.Medjutim jednog jutra neko nadje prepolovljeno stado.Petnaestak zadavljenih,5-6 nagrizenih najvise oko vrata.Optuzbe padose na pse.Uskoro drugi slucaj,pa treci i onda ih izda jezivo glasanje.To je sakal.Naredno vreme kad se ubrzo namnozio,a i staniste mu je odgovaralo,domacin cije bi stado(omrklo) ostalo preko noci u prirodi bez izuzetka je mogao racunati na stetu.Cinjenica da je prilikom svakog napada smrtno stradalo 16-17 ovaca i nagrizeno 5-6 sama za sebe govori o kakvom se predatoru radi.Nije jednostavno ni lako udaviti ovcu od cetrdesetak kilograma,sto potvrdjuje da je jak i krvolocan.Druga stvar je sto su se morali i znali organizovati da bi stado drzali na okupu,jer bi svi lesevi bili u nekoliko stotina kvadrata.Ubijali su vise nego sto im je potrebno,jer bi pojeli nesto iznutrica od 3-4 komada i nesto mesa uglavnom od buta od 1-2 komada.Nekad bi se vratili na mesto pokolja da jedu lesine,ali retko i ako niko leseve nije pomerao.Ne znam da se nekad napad desio po danu.Sada pojavljivanje u nase4m okruzenju i uslovima koji ovde vladaju mogu pretpostaviti kakve ce posledice biti na nasu divljac,sto ce se prvenstveno odnositi na mladunce krupne divljaci i divljac manje biomase kao sto su lopatarke ili muflonska divljac i to posebno u ogradjenim lovistima.Mislim da sam naslov opravdao,a da se mi lovci moramo pozabaviti organizacijom kako mu smanjiti broj i usporiti sirenje.
DOBAR POGLED!
LOV NA SAKALA I DEO 11aahyd
Nazad na vrh Ići dole
dudo
Pocetnik
Pocetnik
dudo

Broj poruka : 76
Datum upisa : 20.02.2011
Godina : 50
Lokacija : Jagodina

LOV NA SAKALA I DEO Empty
PočaljiNaslov: SAKAL   LOV NA SAKALA I DEO EmptyČet Mar 10, 2011 9:52 am

Sakal

Za lovce je šakal nešto slično kao i korov u poljoprivredi. Ako ga ne tamaniš, on će potamaniti sve što stigne. Otkad se pojavio na našim prostorima, sve je brojniji, uprkos organizovanim akcijama da se ne prenamnoži. I štete od njega su sve veće. Uspeo je čak da potisne i oduvek prisutnu štetočinu lisicu. Pogoduje mu i što vuk sve više uzmiče sa naših prostora.
- Prvi šakali na našim prostorima registovani su u istočnoj Srbiji, u Negotinskoj krajini, zatim Pomoravlju i donjem Sremu, posebno uz vodotoke – kaže Aleksandar Pantelić, poznati lovni stručnjak i viši savetnik u Lovačkom savezu Srbije. - Dokaz njihovog prisustva bili su sporadični odstreli, zatim i oglašavanje ''čudne i retke zveri'', o čemu govore slikovito evidencije, izveštaji, lovne hronike, pisani tragovi i svedočenja. Masovnije širenja šakala otpočelo je devedesetih godina. Sada je ova vrsta široko rasprostranjena u Srbiji i obuhvata gotovo polovinu teritorije, izuzimajući zapadne i jugozapadne delove zemlje. Šakal naseljava nadmorske visine do 500 metara, a na planinskim predelima sreću se samo sporadično pojedinačni primerci. Njegovo širenje moglo bi se okarakterisati kao jedna veoma brza i snažna ekspanzija, sa gustinom verovatno najvećom u Evropi. - Razloge veoma uspešnog širenja šakala u Srbiji, koji je sa granice biološkog minimuma nastanio znatnu teritoriju zemlje, nalazimo pre svega u ekološkoj plastičnosti, prilagodljivosti i pragmatičnosti ove vrste – kazuje dalje Pantelić. - To se pre svega može objasniti načinom ishrane ove vrste koja je strvinar i nekrofaga vrsta, a istovremeno i vešt predator, što je čini u pogledu prilagodljivosti, vitalnosti i opstanka, jedinstvenom i uspešnom vrstom u prirodi. Postojanje velikog broja tzv. divljih deponija i neuređenost legalnih deponija, odlaganje uginule stoke i njenih ostataka direktno u prirodu, stvorilo je uslove u kojima im je hrana dostupna u dovoljim količinama, i to naročito u periodu godine kada su životni uslovi pogoršani, a to je zimi.
Širenju šakala doprilelo je i smanjenje vučije populacije. - Povlačenje i nestanak snažnijeg vuka iz regiona pobrđa i dolina reka, načinilo je za šakala jednu idealnu i praznu ekološku nišu, koju je ova vrsta veoma uspešno zauzela – pojašnjava naš sagovornik. - Tome u prilog govori i činjenica da šakala u višim predelima, odnosno planinskom pojasu, gde su brojnosti vukova veće, uopšte nema. Prema odstrelu, šakal je danas, posle lisice, druga po zastupljenosti vrsta u našim lovištima. Ulov šakala sada iznosi oko 700 primeraka registrovanih i evidentiranih na godišnjem nivou.
- Broj je sigurno i veći, s obzirom na to da se gotovo svakodnevno love, i po pravilu uvek i ne prijavljuju, jer se ovoj vrsti, i pored veoma atraktivnog trofeja, ne pridaje veća pažnja – kaže Pantelić. - Ipak, moraju se imati u vidu i koristi ove vrste za prirodu i lovište. Jer, šakal je sanitarac, i ima pozitivnu ulogu u pogledu uklanjanja ostataka uginulih životinja. On daje i veliki doprinos na redukciji mišolikih gldara, zato što oni čine veći deo njegove ishrane. Šakal takođe uklanja bolesne i slabe jedinke lovne divljači, čime obavlja neku vrstu selekcije, što se takođe može smatrati pozitivnim.
U pogledu vetrinarsko - sanitarne preventive, šakal predstavlja i potencijalnu opasnost, zato što može biti prenosilac parazita i zaraza. Trihinelu nosi čak jedna petina populacije šakala, i veoma je podložan raznim bolestima i zarazama, a može oboleti i od besnila.
- Gubici koje trpe populacije šakala, pre svega su uzrokovani lovom – kazuje uvaženi lovni stručnjak. - Zantan broj ugiba i od raznih bolesti, a zabeležene su i brojne žrtve u saobraćaju (gaženje na drumovma ili prugama). U lovu šakal strada na nekoliko načina: u slučajnom susretu, prilikom lova pogonom na divlje svinje ili prilikom lova na sitnu dvljač, zeca i fazana, zatim, čekanjem na mrciništvu i hajkom. Lovi se relativno lako, zbog toga što je veoma plašljiv i podiže se odmah, bez opreza ili zastajkivanja. Veoma efikasan lov je i pomoću pasa goniča, koji ispoljavaju poseban interes i strast da gone svog bliskog rođaka.
Poslednjih nekoliko godina u Srbiji se organizuju i hajke na šakale, najčešće u zimskom periodu, i to u dolinama reka Pek i Mlava, u okolini Kostolca i Požarevca, gde je lovljeno i po 12 šakala u jednoj hajci na relativno malom terenu, što govori o njihovoj enormnoj brojnosti i velikoj gustini populacije.
- U pogledu ishrane, šakal konkuriše lisici – nastavlja naš sagovornik - i kao snažnija i vitalnija vrsta, potiskuje je. Povećanje brojnosti i ulova šakala, gotovo uvek prati i opadanje brojnosti i ulova lisica, što je evidentno na brojnim revirima gde je ova pojava uočena. Usled prisustva silvatičnog besnila, brojnost lisice je varijabilna, što predstavlja prazan prostor za nastanjenje i širenje šakala. Kako stvari sada stoje, šakal je biološki jači i bolje od lisice koristi raznovrsne produkte i uticaje naselja, navika i običaja stanovništva i komunalne neuređenosti.
Deponije
Sve što ljudi neogovorno bacaju u prirodu kao organski otpad - uginule životinje, otpatke od zaklane stoke i živine - šakal koristi i jede. Osim direktne ishrane otpacima, iznutricama, kožama, kostima domaćih životinja, šakali oko deponija imaju i brojne kolonije mišolikih glodara, naročito miševa i sivog pacova.
Bez zaštite
Šakal, kao vuk i lisica, spada u vrste van režima zaštite, što govori da nemaju nikakav status i da se mogu slobodno loviti tokom čitave godine. Postoji i zakonska obaveza korisnika lovišta da preduzima mere redukcije brojnosti ove vrste, s obzirom na to da se radi o predatorskoj vrsti.
Opaka štetočina
Šakal uspešno pronalazi i uništava lanad, pa je preteća opasnost po lovište i lovno gazdovanje, jer smanjuje prirast srneće divljači. Nenadmašan je i u pljačkanju gnezda gotovo svih ptica koje se gnezde na zemlji. Posebno stradaju tek izleženi pilići i jaja, a česte su žrtve i fazanske koke koje leže na jajima. - U vreme podivljavanja i unošenja fazančića u lovište, šakali ih intenzivno love, podučavajući ovim lakim plenom tek stasale mladunce u lovu – pojašnjava Aleksandar Pantelić, viši lovni savetnik u LSS. - Šakal efikasno pronalazi i lovi mlade zečeve, a grupno i organizovano, opkoljavanjem, i odrasle jedinke, u kombinaciji pogona i zasede. Ima podataka i o telesno većim ulovima, kao što je jelenska telad. Od domaće stoke napada manja i nečuvana stada ovaca i koza, ukoliko u njihovoj blizini nema pasa, a takođe i svu pernatu živinu koja mu je dostupna.

Preuzeto iz Revije "ZOV" Tekst poslao Jank:
Nazad na vrh Ići dole
 
LOV NA SAKALA I DEO
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Lov :: Lov-
Skoči na: