Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
PrijemLatest imagesTražiRegistruj sePristupi

 

 SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI

Ići dole 
3 posters
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende


Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 51
Lokacija : Banatsko Novo Selo

SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI Empty
PočaljiNaslov: SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI   SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI EmptyPon Feb 21, 2011 2:34 pm

Kinologija je nauka koja se bavi proučavanjem nastanaka i evolucije pasa. Psi pripadaju vrsti Canis, rodu Canida (mesojeda), porodici Carnivora (mesoždera). Prvi psi pripitomljeni su još pre 10 000 godina pre nove ere i od tada je pas verni čovekov pomagač u lovu.
Prema terminologiji koju lovci često koriste psi se dele na lovne i nelovne pse. Prema F.C.I standardu ( F.C.I. Međunarodna kinološka federacija) najznačajnije grupe lovnih pasa su Goniči i krvoslednici, Ptičari, Terijeri i dr.
Mi ćemo vam opisati neke vrste lovnih pasa, uglavnom goniča, koji se koriste u lovu u lovištima brdsko - planinskog tipa, kao sto je i naše lovište. Zajedničke osobine svih pasa ove vrste su da pronalaze i potom gone divljač, uglavnom lajajući na njenom tragu čime lovcu omogućavaju da je odstreli.
Nazad na vrh Ići dole
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende


Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 51
Lokacija : Banatsko Novo Selo

SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI Empty
PočaljiNaslov: Re: SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI   SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI EmptyPon Feb 21, 2011 2:38 pm

Srpski trobojni gonič

Trobojni gonič je pas srednje veličine, visine 45 - 55 cm za mužjake i 44 - 54 cm za ženke. Osnovna boja je tamno crvena sa crnim plaštom ili seldom na leđima. Crna boja se proteže od glave sa crnim tačkama na slepočnicama. Bela boja se proteže od njuske i formira potpunu ili delimičnu belu ogrlicu oko vrata. Beline se mogu nalaziti na prsima, sa unutrašnjih strana nogu i na repu. Belina ne sme zauzimati više od 1/3 površine tela psa. Najviše se koristi u lovu na zeca i lisicu. Zemlja porekla: Srbija
SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI Trobojni_gonic

Srpski (Balkanski) gonič

Srpski gonič, je pas mišićave konstrukcije, izuzetno živahan i energičan. Mužjaci su visine 46 - 56 cm a ženke 44 - 54 cm. Osnovne boje ove rase su smedje - crvena koja se preliva do žuto - crvene, sa crnim plaštom koji ide od glave, celom dužinom leđa. Na prsima je dozvoljena belina manja od 2 cm u prečniku. Uši su visoko postavljene, tanke, srednje veličine. Srpski gonič je veoma pouzdan pas, uporan kao gonič, koristi se uglavnom u lovu na zeca, lisicu, divlju svinju i dr. Zemlja porekla: Srbija.
SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI Srpski_gonic


Posavski gonič

Posavski gonič je pas srednje veličine, visine 46 do 58 cm, boje pšenično - žute, a moze biti i pšenično - rumene. Dlaka je duga 2 - 4 cm, gusta i tvrda. Bele boje se javljaju na glavi u obliku lise, na vratu, na šapama i na vrhu repa. To je izuzetno poslušan pas, odličnog njuha, uporan u pokretanju i gonjenju divljači. Može se koristiti i kao krvoslednik. Koristi se uglavnom u lovu na zeca i lisicu. U zadnje vreme se pokazao kao odličan pas u lovu na divlje svinje. Zemlja porekla: Hrvatska
SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI Posavski_gonic


Bosanski oštrodlaki gonič - Barak

Bosanski oštrodlaki gonič - Barak je srednje krupan pas, dugačke, jake i tvrde dlake po celom telu, dugih i izraženih obrva. Osnovna boja može biti pšenično - žuta, crvenkasto - žuta, zemljasto - siva ili crnkasta. Često ima belina na glavi, ispod vrata, na prsima ili na donjim delovima nogu i repa. Visina mužjaka je 46 do 56 cm, idealno 52 cm; ženke su nešto manje. Barak je odličan gonič, uporan u gonjenju i otporan na veliku hladnoću. Zemlja porekla:Bosna i Hercegovina
SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI Bosanski_barak


Crnogorski planinski gonič

To je pas srednje veličine, veoma živahan i radan. Osnovna boja je crna. Svetlija boja dlake je iznad očiju, na njušci i donjim delovima nogu. Ova svetlija boja može biti svetlo crvene, crvene ili smeđe - crvene. Svetlija boja na prsima ne sme biti veća od 3 cm. Uši su visoko postavljene, tanke, srednje veličine i više. Visina mužjaka je 44 -54 cm, a za ženke 48-49 cm. Planinski gonič je pouzdan i poslušan pas. Zemlja porekla: Crna Gora


SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI Planinski_gonic


Nemački lovni terijer

To je malen, crn i taman, snažan i živahan pas. Dlaka je gusta i tvrda. Osnovne boje su crna, tamno - smeđa ili pepeljasto siva, sa crvenkastim delovima oko očiju, na njušci, prsima, nogama i korenu repa. Postoji tolerancija za manje beline na prsima. Visine je 33-40 cm. Nemački lovni terijer je izuzetno hrabar pas. Lako se obučava i poslušan je. Zbog svojih osobina koristi se u lovu sitne divljači, stetočina - pre svega lisce.Koristi se u lovu na divljie svinje pa čak i medveda. Zemlja porekla: Nemačka

SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI Terijer
Nazad na vrh Ići dole
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende


Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 51
Lokacija : Banatsko Novo Selo

SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI Empty
PočaljiNaslov: Re: SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI   SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI EmptyPon Feb 21, 2011 2:39 pm

Obuka psa za lov

Izbor šteneta

Da bi ste pravilno odgajili i obučili psa za lov na samom početku treba izabrati adekvatnu rasu psa. Pri tome treba imati u vidu: način lova kojim želite da se bavite, vrstu divljači koju ćete loviti, lovište, odnosno konfiguraciju terena na kojima ćete izvoditi lov i sl. Štene treba izabrati od poznatog odgajivača. Štene mora imati rodovnik, odnosno poreklo, mora biti pravilno odgajeno, tipičnog izgleda za svoju rasu, bez vidnih mana kao sto su deformacije udova, nepropisna boja dlake, mora biti vaksinisano i zastićeno od bolesti.

Ishrana i nega psa

Da bi od vašeg ljubimca postao dobar lovački pas, morate mu obezbediti adekvatne uslove za odgoj, pre svega pravilnu i kvalitetnu ishranu, smeštaj u higijenskim uslovima, redovno i pravilno održavanje higijene psa. Što se tiče ishrane pasa, treba znati da su psu za pravilan razvoj potrebni hranjivi sastojci: proteini, belančevine, vitamini, masti i dr. Ovo se obezbeđuje upotrebom raznovrsne hrane, kao sto su mleko, meso, povrće i sl. U tu svrhu najpodesnija je tzv. komercijalna hrana, gotova hrana koja se kupuje u trgovini i koja u sebi sadrži sve neophodne sastojke za pravilan razvoj i rast psa. Pri tome treba koristiti hranu proverenih - poznatih proizvođača, afirmisanih na tržištu.

Osnovna obuka

Osnovnu obuku psa treba započeti sa starošću šteneta od 4 - 5 meseci. To je tzv. "sobna" obuka, i svodi se uglavnom na navikavanje psa na ogrlicu, na povodnik, na komande "dodji" i "ostavi", navikavanje psa na domaću stoku i sl. Osnova ove obuke je u stvari nagonjenje psa da čestim ponavljanjem odredjenih radnji iste zapamti i učvrsti u svom ponašanju. Izvođenje ove obuke treba početi postepeno, sa sve češćim ponavljanjem. Prilikom dobro odradjenih komandi, psa treba nagraditi, pomilovati ga, dati mu parče hrane. Upotreba prisile tokom obuke je poželjna, jer pas jako dobro pamti naneti bol. U tu svrhu može se koristiti trzaj povodcem, udarac bičem ili tankim prutem. Upotreba prisile mora biti odmerena, sa istom ne treba preterivati, naročito se pas ne sme tući bez razloga jer to može izazvati negativan efekat.
Veoma bitano u obuci lovačkog psa je navikavanje na pucanj. Sa ovim treba početi još dok je štene. Za početak se mogu koristiti manje petarde koje treba najpre bacati daleko od psa, a u narednim danima sve blize. Kako je pas stariji može se koristiti i pucanj iz puške. Najbolje je ukoliko imate strelište u blizini, psa povremeno dovoditi i približavati ga postepeno mestu pucanja. Jako je bitno u početku ne preterati sa ovom obukom, jer greške mogu izazvati suprotan efekat.
Prilikom izvodjenja svih obuka, psa treba svo vreme zvati istim imenom, koristiti istu pištaljku ili rog, koje ćete kasnije koristiti u lovu. Psa treba obučavati samog, da mu drugi psi ne bi odvraćali paznju.

Obuka u lovištu

Rasni lovački psi, goniči, terijeri i drugi, imaju veoma izražen prirodni nagon za nalaženje, pokretanje i gonjenje divljači. I pored toga potrebna je određena obuka psa u lovištu, na terenima određenim za to, ili na ograđenim površinama za obuku, tzv. "gaterima". Opšte je mišljenje da sa ovom obukom treba početi sa starošću psa od 7-8 meseci. Prilikom izvođenja psa u lovište, u početku ga treba češće dozivati i navikavati ga da dolazi na vaš poziv. Ukoliko pas krene i goni neželjenu divljač, npr. srne, treba zaustavljati gonjenje. Ukoliko je pas do tada dobro obučen da dolazi na vaš poziv, ovo će biti lako izvodljivo. Ukoliko pas goni divljač, istog treba sačekati da završi sa gonjenjem, i onda ga dozvati i vezati na povodac. Ukoliko pas ostane sam u lovištu, to dovodi do toga da on gubi vezu sa lovcem, i ne moze se više kontrolisati na terenu. Takođe pas prilikom povratka kući iz lovišta može da strada lutajući. Iz tih razloga obuku psa u lovištu treba izvoditi jutru, ili tokom dana a izbegavati večernje sate ili noć.
Psu ne treba dozvoliti da odlazi, tj. prilazi kod svakog. Psi to čine iz radoznalosti ili ocekuju hranu. Najbolje je zamoliti ostale lovce da psa u tom slučaju oteraju.
Nakon odstrela divljači ispred psa on će sve više razvijati sklonost ka nalaženju i gonjenju te vrste divljači
Nazad na vrh Ići dole
Mali medved
Neznanac
NeznanacBroj poruka : 1
Datum upisa : 04.03.2011

SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI Empty
PočaljiNaslov: Re: SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI   SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI EmptyPet Mar 04, 2011 3:17 pm

Lepo!

Imam par pitanja:
1. Da li se preporučuje da lovački pas stalno bude zatvoren u volijeri ili može slobodno da cunja po dvorištu?
2. Ako je pas u dvorištu slobodno pušten, da li smeta ako imamo još nekog psa sa njim, recimo psa čuvara?
Nazad na vrh Ići dole
kondorovlet
Neznanac
NeznanacBroj poruka : 38
Datum upisa : 27.02.2011

SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI Empty
PočaljiNaslov: Re: SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI   SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI EmptyUto Dec 20, 2011 12:41 am

Mali medved ::
Lepo!

Imam par pitanja:
1. Da li se preporučuje da lovački pas stalno bude zatvoren u volijeri ili može slobodno da cunja po dvorištu?
2. Ako je pas u dvorištu slobodno pušten, da li smeta ako imamo još nekog psa sa njim, recimo psa čuvara?
Nema nikakvog razloga da nebude pusten u ogradjenom dvoristu i sa drugim kerom ako je pravilno socijalizovan
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI Empty
PočaljiNaslov: Re: SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI   SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
SVE O LOVNIM PSIMA I DRESURI
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Lov sa nemackim lovnim terijerom
» JAMARENJE-LOV I DEO
» Lov sa nemackim lovnim terijerom
» forumi o psima
» forumi o psima

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Lov :: Lovacki psi-
Skoči na: