PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 ŠAMPINJONI-PEČURKE

Ići dole 
AutorPoruka
dudo
Pocetnik
Pocetnik
dudo

Broj poruka : 76
Datum upisa : 20.02.2011
Godina : 49
Lokacija : Jagodina

ŠAMPINJONI-PEČURKE Empty
PočaljiNaslov: ŠAMPINJONI-PEČURKE   ŠAMPINJONI-PEČURKE EmptyPet Mar 04, 2011 10:14 pm

Šampinjoni!

Šampinjoni ili kako ih još zovu, plemenite pečurke najčešće su uzgajane gljive u nas i u svijetu, a zanimanje za njih sve se više širi. Ova je gljiva čvrstog mesa i bijelog okruglog klobuka zbog svog plemenitog mirisa i blagog okusa te niza ostalih karakteristika vrlo pogodna za pripremanje različitih kulinarskih specijaliteta.

ŠAMPINJONI-PEČURKE B81f7d0867

Šampinjoni, osim toga, spadaju u red rijetkih gljiva koje se naveliko uzgajaju umjetno i prodaju na tržištu. Ova gljiva je bijele boje i jedinstvene arome. Mogućnosti pripreme su neograničene. Dostupne su tokom cijele godine, konzervirane ili svježe.
Za uzgoj plemenite pečurke - šampinjona mogu poslužiti podrumi, staje, napušteni tuneli i svi drugi prostori debelih zidova u kojima se može održavati temperatura i vlažnost potrebna za uzgoj ovih gljiva.
Da biste to uradili u prvoj fazi uzgoja šampinjona, fazi u kojoj micelij gljive prorašta kompost, potrebno je postići temperaturu od 22 – 25 C i ta temperatura ne smije da varira. Također je u toj fazi potrebno je održavati visoku relativnu vlagu zraka oko 90 – 95 %.

U drugoj fazi – fazi plodonošenja odnosno rasta plodnih tijela gljive, temperaturu treba spustiti na 17 – 18 C, a i vlaga zraka bi trebala biti nešto niža od 95 %, a održava se prskanjem ili zalijevanjem nasada mlakom vodom.

Da bi uzgoj šampinjona uspio, mora biti zadovoljen čitav niz uvjeta. Prije svega za osnivanje uzgajališta potrebno je imati prikladan prostor koji je moguće grijati, prozračivati i u njemu održavati besprijekornu čistoću. Treba zatim imati dobar kompost te odgovarajuću pokrovnu zemlju kao supstrat iz kojeg će gljiva crpsti hranjive supstance za svoj razvoj. Treba osigurati redovito vlaženje, zaštitu od bolesti i štetnika te pravilnu berbu i čuvanje gljiva.

ŠAMPINJONI-PEČURKE 8efb5333f1

Uzgoj Šampinjona

Kompost za uzgoj šampinjona nije obični vrtni kompost, način dobivanja ovog komposta nije jednostavan, zato ga je najbolje kupiti gotovog kod proizvođača. Prirodni kompost dobiva se od konjskog gnoja uz različite dodatke, dok se sintetički radi na bazi slame uz dodatak kokošjeg gnoja, gipsa, piljevine, superfosfata, kalijevog sulfata i drugih tvari u određenom omjeru. Fermentirani gnoj mora se pasterizirati kako bi se toplinom uništili potencijalni uzročnici bolesti i štetnici mora se dobro prozračiti kako u njemu ne bi ostalo amonijaka koji bi štetio razvoju gljiva. Više o dobivanju ovog komposta možete saznati u skripti "Uzgoj Šampinjona"

ŠAMPINJONI-PEČURKE 623ecfa549

Početak uzgoja

Prije unošenja komposta u uzgajilište, prostor mora biti očišćen i dezinficiran.
Temperatura u uzgajilištu je podešena ovisno o godišnjm dobu i vanjskoj temperaturi.

Ubacivanje komposta
Prilikom slaganja komposta na police, briketi treba malo da se rastresu jer se tokom transporta kompost isprešao. Poslije utovara, uzajalište treba očistiti i oprati. Nakon toga, potrebno je otvoriti foliju sa gornje strane i omogućiti oslobađanje viška plinova. Ukoliko
je temperatura u kompostu visoka (>30 ºC, ljetnji period), potrebno je rashladiti uzgajalište

ŠAMPINJONI-PEČURKE Ade807cd00

Inkubacija – prorastanje micelije kroz kompost

U ovoj fazi uzgoja najvažnija je temperatura u kompostu. Ne bi trebalo dozvoliti da pređe 26-27 ºC, jer to dovodi do smanjenja rodnosti, kao i pojave određenih bolesti.
Ukoliko se osiguraju optimalni uslovi u uzgajalištu, micelij će potpuno prorasti kroz kompost u roku od 12 do 14 dana. Taj proces može biti i duži te traje do 20 dana, što ovisi od kvaliteta komposta kao i od postizanja uslova u uzgajalištu

USLOVI U PERIODU INKUBACIJE KOMPOSTA

PARAMETRI VRIJEDNOST ODSTUPANJE
temperatura prostora 18 – 21 ºC 19 – 23 ºC
temperatura komposta 22 – 27 ºC 23 – 28 ºC
vlažnost = 80% 80 – 85%
% CO2 0.7 – 2.0% 1.0 – 3.0%

napomena
MJerilo i znak dobrog komposta je temperaturna razlika koju kompost poslije nekoliko dana napravi u odnosu na temperaturu zraka u uzgajalištu.
Ukoliko se desi da temperatura u kompostu naglo skoči, treba prvo pokušati smanjiti temperaturu zalijevanjem poda i zidova, uključivanjem sistema ventilacije, recirkulacije unutrašnjeg zraka i tek na kraju uključivanjem sistema hlađenja. Treba imati u vidu da
u ovom periodu nije poželjno ubacivanje sviježeg zraka, zbog održavanja koncentracije CO2. Svaka nagla i velika promjena temperature komposta u ovoj fazi će imati posljedice na krajnji rezultat, tj. na prinos.

Nanošenje pokrivke
Pokrivka se postavlja na površinu komposta 8 litara ili 5cm debljine po briketu. Čitava površina briketa mora biti pokrivena pokrivkom, naročito ćoškovi. Pokrivka se ne pritiska, već samo ravna po gornjoj površini komposta.

za 1 plastenik; 15 tona komposta

1. Crni treset Rumograf 80 - 90 vreća zavisi od debljine pokrivača
2. Smeđi treset RTS 30 vreća
3. Pijesak granulacije 0 0,4-7 mm 1,5 m3
4. Vapnenac - kalcit 350 kg - 400 kg


PREUZETO SA-http://www.uzgojpuzeva.com/gljive/sampinjoni.html
Nazad na vrh Ići dole
 
ŠAMPINJONI-PEČURKE
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Proizvodi i proizvodnja istih :: Sampinjoni, pecurke-
Skoči na: