| POROĐAJ (KOĆENJE) KUJE I BRIGA O ŠTENCIMA U PRVIH 12 NEDELJA STAROSTI | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
ivan610988 Neznanac
Broj poruka : 40 Datum upisa : 04.03.2011 Godina : 36 Lokacija : Veliko Gradište - Požeženo
| Naslov: POROĐAJ (KOĆENJE) KUJE I BRIGA O ŠTENCIMA U PRVIH 12 NEDELJA STAROSTI Pon Mar 07, 2011 11:11 am | |
| Pred sam porodjaj, kuji je potrebno obezbediti adekvatne uslove za to. Kuji je potrebno obezbediti mirno i skrovito mesto, ali gde ce biti stalno vidna coveku, dovoljno toplo, sa adekvatnom podlogom, bez promaje, buke i direktnog uticaja sunca. Potrebno joj je obezbediti dovoljno hrane, a posebno sveze vode, da bi se izbegla dehidratacija. Higijenski uslovi moraju biti na najvisem nivou. Pred sam porodjaj kuja se trese, ubrzano dise i moze se desiti da odbija hranu, ili cak povrati. Siguran pokazatelj da ce porodjaj poceti u narednih 24 casa je snizavanje telesne temperature kuje na 36 do 36,8 stepeni. Porodjaj je najcesce prirodni akt i odvija se bez pomoci coveka, ali je pozeljno da budete prisutni za svaki slucaj. Od pribora pozeljno je da imate dovoljno suvih peskira, dezinfikovane makazice, i pamucne stapice. Jer moze se desiti da kuja (posebno prvorotka) ne zna sta treba da radi sa stenetom, u tom slucaju treba ga uzeti i izvaditi iz posteljice, nezno preseci pupcanu vrpcu, obrisati suvim peskirom i izmasirati slobodno sto intenzivnije. Potom ga vratiti kuji da ga olize. Kuja nacesce sve ovo obavi sama, bez potrebe za mesanjem coveka. Kuja lizanjem susi stence i podstice cirkulaciju i rad creva kod steneta i instinktivno ga gura da pocne da sisa. Treba dozvoliti kuji da pojede posteljice jer se u njima nalaze hranljive materija koje su pozeljne u stvaranju kolostruma. Duzina trajanja porodjaj je individualna, ali ne bi trebalo da traje duze od 24 sata. Prvo stene izlazi 3-4 sata nakon prvih kontrakcija, a potom u periodu od 15 minuta do 2 sata u zavisnosti od raznih faktora. Razmak izmedju dva steneta ne bi smeo da bude veci od dva sata, u tom slucaju najbitnije je hitno zatraziti strucnu pomoc veterinara. Nakon 24 sata, porodjaj bi trebalo da je zavrsen i tada je potrebno pregledati kuju i utvrditi da li su svi stenci izasli napolje. | |
|
| |
ivan610988 Neznanac
Broj poruka : 40 Datum upisa : 04.03.2011 Godina : 36 Lokacija : Veliko Gradište - Požeženo
| Naslov: Re: POROĐAJ (KOĆENJE) KUJE I BRIGA O ŠTENCIMA U PRVIH 12 NEDELJA STAROSTI Pon Mar 07, 2011 11:22 am | |
| Odmah po porodjaju kuja gura stence da posisaju kolostrum, sto je vrlo bitno, jer on sadrzi imunoglobuline koji su bitni za razvoj imuniteta kod steneta. Pozeljno je u ovome pomoci kuji, jer je u prvih 24 sata najverovatnije da ce putem crevne sluzokoze stenci formirati imunitet. Zdravi stenci sisaju na svaka 2-3 sata i svakodnevno napreduju i dobijaju na tezini. Pouzdan pokazatelj da kuja ima dovoljno mleka je da stenci posle sisanja mirno spavaju i svakodnevno dobijaju na tezini. Stenad pocinju da se prihranjuju sa najranije 25 dana starosti, ta duzina varira u zavisnosti do kolicine mleka koju kuja ima i broja stenaca. Mada je pozeljno da stenci sto duze sisaju majcino mleko. Vrlo je bitno stence drzati u higijenskim uslovima, na cistom, suvom i obavezno toplom mestu, sa adekvatnom podlogom. Kod stenaca je obavezno ciscenje od parazita. Najbolje je prvi put ocistiti ih u 4 nedelji starosti, zatim u 6 i 12 nedelja. Vakcinacija se sprovodi sa 6-8 nedelja starosti, a revakcina sa 10-12 nedelja. Pozeljno je stence u periodu od nedelju dana posle vakcinacije drzati u higijenskim uslovima, na toplom i suvom mestu, bez kontakta sa drugim zivotinjama i tako mu omoguciti da razvije zdrav i snazan imunitet. | |
|
| |
marconi Pocetnik
Broj poruka : 93 Datum upisa : 20.02.2011 Godina : 50 Lokacija : Jagodina
| Naslov: Re: POROĐAJ (KOĆENJE) KUJE I BRIGA O ŠTENCIMA U PRVIH 12 NEDELJA STAROSTI Pon Mar 07, 2011 1:40 pm | |
| Lepa i pametna tema,sve pohvale. Ja bih samo da dodam sto se tice vakcinacije stenadi ,a to je da sada postoji vakcina koja se daje stencima starosti od 25 dana. | |
|
| |
ivan610988 Neznanac
| Naslov: Re: POROĐAJ (KOĆENJE) KUJE I BRIGA O ŠTENCIMA U PRVIH 12 NEDELJA STAROSTI Pon Mar 07, 2011 2:31 pm | |
| Hvala. Koja vakcina, od cega? Da nije to malo rano za vakcinaciju? | |
|
| |
marconi Pocetnik
| Naslov: Re: POROĐAJ (KOĆENJE) KUJE I BRIGA O ŠTENCIMA U PRVIH 12 NEDELJA STAROSTI Pon Mar 07, 2011 3:17 pm | |
| Veruj mi da sam se i ja zacudio kada su mi rekli.Nisam pitao kako se zove jer sam bio u zbunu.I meni je to malo rano,ali je tako.Daje se 25-og pa onda 45-6-og dana revakcina.Nisam to isprobao tako da nemam licno iskustvo.Ono sto radim je da 45-og dana skotnosti kuje nju vakcinisem,tako da preko mleka ona prenese imunitet i na stence i miran si do njihove prve vakcinacije.Po meni je to mnogo bolje i sigurnije. Mom prijatelju je zbrisano celo leglo a stenci su bili stari oko 50 dana. | |
|
| |
srpskelegende Moderator
Broj poruka : 1304 Datum upisa : 05.02.2011 Godina : 52 Lokacija : Banatsko Novo Selo
| Naslov: Re: POROĐAJ (KOĆENJE) KUJE I BRIGA O ŠTENCIMA U PRVIH 12 NEDELJA STAROSTI Pon Mar 07, 2011 3:20 pm | |
| A sa kojom je vakcinom vakcinisao sa tom sa 25 dana. | |
|
| |
marconi Pocetnik
| Naslov: Re: POROĐAJ (KOĆENJE) KUJE I BRIGA O ŠTENCIMA U PRVIH 12 NEDELJA STAROSTI Pon Mar 07, 2011 3:26 pm | |
| Da ne pisem novu poruku,ja cu da editujem ovu..... Sada sam se cuo sa prijateljem,vakcina se zove NOBIVAC PAPI | |
|
| |
ivan610988 Neznanac
| Naslov: Re: POROĐAJ (KOĆENJE) KUJE I BRIGA O ŠTENCIMA U PRVIH 12 NEDELJA STAROSTI Pon Mar 07, 2011 3:53 pm | |
| Daj nesto vise o njoj. Jel trovalentna? | |
|
| |
marconi Pocetnik
| Naslov: Re: POROĐAJ (KOĆENJE) KUJE I BRIGA O ŠTENCIMA U PRVIH 12 NEDELJA STAROSTI Pon Mar 07, 2011 6:33 pm | |
| Ne,vakcina je jednovalentna.....samo protiv parvoviroze. | |
|
| |
ivan610988 Neznanac
| Naslov: Re: POROĐAJ (KOĆENJE) KUJE I BRIGA O ŠTENCIMA U PRVIH 12 NEDELJA STAROSTI Pon Mar 07, 2011 8:45 pm | |
| Verovatno je i skupa. Ne znam dal se isplati... | |
|
| |
marconi Pocetnik
| Naslov: Re: POROĐAJ (KOĆENJE) KUJE I BRIGA O ŠTENCIMA U PRVIH 12 NEDELJA STAROSTI Pon Mar 07, 2011 9:43 pm | |
| Kako mi je rekao ortak,nesto je skuplja od ove klasicne vakcine,neznam koliko.Po meni je ipak sigurnija i bolja varijanta da se vakcinise kuja 45-og dana skotnosti i posle klasika sa stencima. | |
|
| |
Dragan Neznanac
Broj poruka : 22 Datum upisa : 06.07.2011 Godina : 56 Lokacija : Kumanovo--Makedonija
| Naslov: Re: POROĐAJ (KOĆENJE) KUJE I BRIGA O ŠTENCIMA U PRVIH 12 NEDELJA STAROSTI Pet Jul 08, 2011 11:24 pm | |
| to je marketinski trik veterinara zbog love inace cena je ista.Ako se vakcinise kuja na 45 dana nema potrebe vakcinisati stence na 25 dana Cena-400 denara-Makedonija. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: POROĐAJ (KOĆENJE) KUJE I BRIGA O ŠTENCIMA U PRVIH 12 NEDELJA STAROSTI | |
| |
|
| |
| POROĐAJ (KOĆENJE) KUJE I BRIGA O ŠTENCIMA U PRVIH 12 NEDELJA STAROSTI | |
|