Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 Kajsijevaca

Ići dole 
AutorPoruka
Dorel
Redovni Clan
Redovni Clan
Dorel


Broj poruka : 168
Datum upisa : 03.03.2011
Godina : 46
Lokacija : Uzdin

Kajsijevaca Empty
PočaljiNaslov: Kajsijevaca   Kajsijevaca EmptyPon Mar 07, 2011 11:35 am

Rakija od kajsija – kajsijevača

Za spravljanje rakije od kajsija koriste se, kao i kada se radi o spravljanju rakije od ostalog voća, uglavnom plodovi koji zbog svog lošeg izgleda, usled mehaničkih oštećenja, natruli ili prezreli, nemaju komercijalni značaj kao sveže ili prerađeo voće.

U našoj zemlji rakija se proizvodi od kajsija sorte kečkemetska ruža i madžarska najbolja i to, uglavnom, u Vojvodini. Sorta madžarska najbolja sazreva početkom jula meseca i u punoj zrelosti osnovna boja se menja u intenzivno žutu sa dopunsko tamnocrvenom bojom. Mezokarp, poprima tamnonarandžastu boju i u punoj zrelosti je mek ili aromatičan. Kečkemetska ruža sazreva u drugoj polovini jula i početkom avgusta. U punoj zrelosti je žute boje, a mezokarp je bledožute boje, mek i aromatičan. Rakija kajsijevača treba da sadrži 45-50 vol.% alkohola jer je tada na ukusu puna, harmonična i pitka sa izraženom aromom vrste.

Tehnološki postupak za spravljanje kajsijevače odličnog kvaliteta sastoji se od sledećih operacija:

- Berba plodova u zrelom ili prezrelom stanju;
- Muljanje plodova, po potrebi, i odvajanje koštica;
- Alkoholno vrenje plodova u zatvorenim sudovima;
- Destilacija prevrelog kljuka i
- Odležavanje i formiranje rakija.

Berbu plodova kajsija treba obaviti kada se nalaze u punoj zrelosti ili kada su delimično prezreli. U prezrelom stanju imaju veoma izraženu aromu i od nje se dobijaju veoma fine i aromatične kajsijevače. Kajsija je dosta skupa i deficitarna pa kao takva dobro se plasira na tržištu. Plodovi ubrani u punoj zrelosti ili nešto ranije, kada su još relativno čvrsti, koriste se za preradu u džem ili kompot. Stoga se u uslovima domaćinstava za spravljanje kajsijevače koriste, uglavnom, plodovi sakupljeni sa zemlje ispod stabla breskve. To su prezreli plodovi koji sadrže maksimalnu količinu šećera i veoma su aromatični.

Muljanje kajsija obavlja se po potrebi jer, ukoliko se plodovi nalaze u prevrelom stanju, muljaju se pod dejstvom sopstvene težine prilikom stavljanja u sudove za vrenje. Ukoliko se vrši muljanje plodova treba ga obaviti muljačom kod koje su valjci obloženi gumom i razmaknuti koliko da se plodovi muljaju, a koštica da ostane neizlomljena i neoštećena. Po mogućnosti koštice bi trebalo potpuno odvojiti, ili delimično, a ukoliko se ovo ne učini, destilaciju prevrelog kljuka treba obaviti što pre kako se iz koštice, dužim stajanjem, ne bi izdvojilo puno sastojaka koji daju miris na gorki badem.

Alkoholno vrenje kljuka kajsije treba obaviti u sudovima zatvorenim vranjevima za vrenje, poklopcima ili polietilenskim folijama, kako se ne bi gubila aroma i alkohol i da rakija ne bi sadržavala više kiselina. Za previranje u obzir dolaze drvene kace sa poklopcem i vranjem za vrenje gumenim crevom uronjenim u sud sa vodom, zatim plastična burad raznih dimenzija, drvena burad zatvorena vranjem za vrenje ili vatom kao i burad odadnjena bez jednog danceta pokrivena sa suviše čvrsto, kao napon, čvrstim polietilenskim folijama.

Kljuku kajsije preporučuje se dodavanje sumporne kiseline H2SO4, u istoj količini i na isti način kao i kod kljuka od trešanja. Sumporna kiselina ima zadatak da spreči razmnožavanje u kljuku štetnih mikroorganizama, bakterija koje tokom vrenja stvaraju materije lošeg mirisa tokom destilacije prelazi u rakiju i jako joj umanjuje kvalitet.

Kada se konstatuje završetak alkoholnog vrenja potrebno je što pre obaviti destilaciju prevrelog kljuka jer dužim stajanjem on gubi u kvalitetu, a i time i buduća rakija.

Ukoliko su kajsije prezrele i nešto smežuranije tada se preporučuje dodavanje izvesne količine vode kljuku da se dobije ređa masa pre vrenja kako bi se ono nesmetano odvijalo.
PREUZETO SA-http://www.serbianbrandy.com/pravljenje-rakije-od-kajsija.html
Nazad na vrh Ići dole
 
Kajsijevaca
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Proizvodi i proizvodnja istih :: Rakije-
Skoči na: