Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 PUDLE I DEO

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 47
Lokacija : Banatsko Novo Selo

PUDLE I DEO Empty
PočaljiNaslov: PUDLE I DEO   PUDLE I DEO EmptyNed Feb 06, 2011 9:41 am

PUDLE
od Admin taj Ned Sep 27, 2009 1:18 amFrancuska (Kod velike, srednje i patuljaste pudle, bela, crna i braon konkurišu za jedan CACIB, a siva i apriko za drugi. Kod toj pudle sve boje konkurišu za jedan CACIB)


Opšti izgled: Karakteristike koje odlikuju rasu: pripada psima za pratnju i društvo. Harmonična, dobro proporcionalna sa karakterističnom uvijenom ili vitičastom dlakom. Odaje utisak inteligentnog, uvek opreznog, budnog, harmonično građenog psa koji je veoma elegantan i ponosan. Pudla ima igrajuće i lagano kretanje. Ne sme imati pritajen i razvučen korak. Ona se pokazuje kroz svoju vernost, sposobnost učenja, mogućnost izvođenja odrđenih radnji, stoje čini izuzetnim psom za društvo.
Glava: Plemenita, ravnog profila, propoorcionalna u odnosu na telo. Dužina treba da joj je nešto veća od 2/5 visine grebena. Ne sme biti ni teška, ni masivna, ali ni prefinjena.Njena forma mora se jasno uočavati ispod kože koja je pokriva.
Nos: Naglašena i dobro razvijena, gledano iz profila pravougaona. Nozdrve dobro otvorene. Kod crnih, belih i srebrnih pasa nosna pečurka je crna, kod braon je braon pri čemu raspon boje može biti od tamno braon do crne, bez daje crna u potpunosti, ali se prihvata. Kod eventualnog nedostatka pigmenta kod apriko boje biti tolerantan.
Njuška: Gornja profilna linija ravna, duga je oko 9/10 dužine lobanje. Obe donje vilične kosti su gotovo paralelne.Njuška je snažna i elegantna, ipak ne šiljata. Donja profilna linija određena je vilicom a ne rubom gornje usne.
Usne: Slabo razvijene, više suve, srednje debljine. Gornja usna leži na donjoj bez prevazilaženja. Kod crnih, belih i srebrnih usne su crne. Kod braon su dobro pigmentisane pri čemu raspon boja ide od tamno braon do crne bez prednosti za crnu boju. Kod apriko boje prihvatiti manjkavost pigmenta. Ugao usne ne sme biti izražen.
Zubalo: Normalno zatvoreno, snažni zubi. Nedostatak jednog M2 ili jednog M3 biće ili od sudije ili još od vode uzgoja kažnjeno.
Obrazi: Ne ispupčeni, kostima oblikovani, očne duplje dobro oblikovane i neznatno izpupčene. Žvakaći mišići malo razvijeni, jagodice blago izražene.
Stop: Veoma blago izražen.
Lobanja: Dobro formirana.Širina joj je manja od polovine dužine glave, (postrana linija čini sa uzdužnom osom ugao od 16-19 stepeni). Posmatrana odozgo lobanja je u uzdužnoj osi ovalna u profilu blago konveksna. Postrane linije se blago razilaze.
Nadočnjaci: Srednje naglašeni, prekrivene dugom dlakom.
Čeona brazda: Široka između očiju, prostire se do jako izražene potiljne kvrge. (kod patuljastih rudli čeona kvrga sme biti manje izražena).
Oči: Plamenog izraza. Postavljene blago koso u visini čeonog preloma (stopa). Rubovi kapaka bademastog oblika. Kod crnih, belih, srebrnih i apriko pudli oči treba da su crne ili tamno braon. Braon rudle mogu imati oči boje ćilibara.
Uši: Prilično duge i pored guše padajuće. Koren uva nalazi se na produžetku linije koja ide od vrha rosne pečurke i prolazi kroz spoljašni očni ugao. Ravne, ispod korena široke, završavaju zaobljenim vrhom pokrivene dugom talasastom dlakom. Pudla čija usna školjka ne dopire do ugla usana ne sme dobiti ocenu „odličan".
Vrat: Čvrst, blago zaobljen, srednje dug, dobro proporcionalan nosi glavu visoko i ponosno, bez fanona. U preseku vrat je ovalan. Dužina treba da mu je približna dužini glave.
Telo: Potpuno proporcionalno. Dužina treba daje veća od visine grebena.
Predgrudi: Normalno, odgovara dobro proporcionalnoj pudli. Vrh grudne kosti treba daje blago isturen i visoko postavljen da odgovara visokom i gracioznom nošenju glave.
Grudni koš: Dopire do laktova, širina mu je 2/3 visine. (Mereno od kičme do grudne kosti). Obim grudnog koša mereno iza lopatica treba daje najmanje za 10 cm veći od visine grebena.
Rebra: Ovalna, u području leda široka.
Leđa: Kratka, harmoničnih linija. Niti šaranasta, niti sedlasta. Greben i sapi su na približno istoj visini.
Slabine: Čvrste i mišićave.
Stomak: Prikupljen, ipak ne hrtolik.
Sapi: Zaobljene, ipak ne strme.
Rep: Usađen prilično visoko, u visini slabina. Mora biti za 1/3 kupiran, kod pudli sa vunastom dlakom 1/2 prirodne dužine. Ipak dug dobro nošen rep nije greška. Kod pudli sa uvijenom dlakom rep može ostati u svojoj prirodnoj veličini. U kretanju rep je koso na gore nošen.
Prednje noge
Plećke i nadlaktice:
Srednje izražen greben. Lopatice koso postavljene, dobro mišićave. Plećka treba da sa nadlakticom zaklapa ugao od 90-110 stepeni. Dužina nadlaktice približno je jednaka dužini lopatice.
Podlaktica: Prednje noge treba da su postavljene potpuno ravno i paralelno. Elegantne, dobro mišićave, dobrih kostiju, rastojanje od vrha lakatne kosti do zemlje je 5/9 visine grebena.
Šaplje: U produžetku podlaktice.
Došaplje: Snažno, ali ne masivno, posmatrano sa strane gotovo ravno.
Šape: Više male, čvrsto zatvorene, slične kratkom ovalu. Prsti dobro zaobljeni, jaki kompaktni, povezani plivajućim kožicama, stoje vertikalno na čvrstim i debelim jastučićima. Nokti su kod crnih i srebrnosivih pudli crni, kod braon su crni ili braon, kod belih pudli mogu biti boje roga ili različitog pigmenta do gotovo crnih, a da odgovaraju opštoj pigmentaciji. Beli nokti su greška. Kod apriko pudli nokti su braon i to u svim tonovima od tamnobraon do gotovo crnih, pri čemu crna nema prednost ali se toleriše.
Zadnje noge
Butina: Dobro mišićava i snažna. Posmatrano od pozadi noge treba da su paralelne. Dobro razvijena muskulatura. Prilično izražen koleni ugao. Različiti uglovi (karlični, koleni, skočni zglob) moraju biti tako izraženi da svaka strmost zadnje noge kao posledicu ima padajuće sapi.
Došaplje: Vertikalno. Pudla mora biti rođena bez zaperaka.
Šape: Kao i prednje
Dlaka: Vunasta ili vitičasta.
Boja: Crna, bela, braon, srebrnosiva i apriko.

a)Braon - Čista, prilično tamna, od ravnomerno i tople boje, tonovi ne smeju da naginju niti pšeničnoj niti svetlijoj boji. Dlaka ne srne biti ni tako tamno kestenjasta da podseća na crnu.

b) Srebrnosiva - ravnomerna, dijapazon boja ne sme da ide niti u crnu, niti u belu.
c) Apriko - ravnomerna, dijapazon boja ne sme ići u pšeničnu ili u krem boju, kao ni u crvenu ili kestenjastu, takode ne u braon ili braon tonove.
Priznate izložbene frizure
Lavlja. Istovremeno važi za uvijenu ili vitičastu dlaku. Ošišana je na zadnjim nogama do rebara.
Takođe šišaju se njuška gornji i donji deo, ispod oka, guša, prednje i zadnje noge do manžetni ili
„mufova”koji u određenom obliku mogu da ostanu na zadnjem delu. Šiša se rep osim okruglog ili
duguljastog „pompona". Kod vitičaste dlake dopušteno je na prednjim nogama ostaviti dlaku u obliku
„pantalona”.
Moderna. Na prednjim i zadnjim nogama sme se ostaviti dlaka ako su ispunjeni sledeći uslovi:
1. Šiša se:
a) Donji delovi prednjih nogu od noktiju do vrha zaperka, donji delovi zadnjih nogu do visine koja odgovara ošišanih delova prednjih nogu. Dopušteno je da se prsti mašinom samo podšišaju.
b) Glava i rep šišaju se: U ovoj frizuri dopuštena je kraća brada na donjoj vilici koja ne treba da je duža od l cm. Njena donja linija šiša se paralelno sa donjom vilicom. Nije dopuštena, jareća brada", na repu može da nedostaje pompon (kićanka), ali se kod ocene dlake to mora niže oceniti).
2. Skraćena dlaka: Na trupu da bi se na liniji leđa pokazalo talasaste prosijavanje dlake, koja može da bude duža ili kraća, ali najmanje dužine od l cm. Dužina dlake postepeno se povećava oko rebara i na gornjim delovima nogu.
3. Uređenje dlake:
a) Na glavi se ostavlja dlaka u vidu šlema, umerene dužine, a takođe i na vratu očešljana, idući sve do grebena, a na prednjoj strani nije ošišana, i bez prekida u vidu kose linije, ide od gornjeg dela grudi sve do šapa. Na ušima do najviše jedne trećine njihove dužine može se dlaka skratiti makazama ili ošišati u smeru dlake. Na donjoj strani ušiju ostavljaju se dlake, čija se dužina postepeno povećava odozgo na dole, koje se završavaju u vidu resa i koje se makazama poravnaju.
b) Na nogama su pantalone koje ocrtavaju jasan prelaz ka ošišanim delovima nogu. Dužina dlake se ravnomerao povećava na gore, tako daje na plećkama i butinama duga 4-7 cm. Dužina dlake zavisi od veličine svakog psa ponaosob - pas ne sme da izgleda žbunasto. Pantalone na zadnjim nogama treba da istaknu tipičnu građu pudle. Svaka druga frizura koja ne odgovara navedenom vodi u diskvalifikaciju. Nezavisno od toga o kojoj frizuri je reč one su na izložbi ravnopravne. Sve privedene pudle u jednom razredu, trebaju biti ocenjene bez razdvajanja.
Engleska. Pri ovoj frizuri nadopunjuju se motivi kod lavljeg sisanja, npr. „mufovi" ili manžete na zadnjim nogama ili se na glavi ostavlja jedan čuperak. Za ovu frizuru nije obavezno propisana vitičasta :rada ili ćuba. Dozvoljen je nedostatak oštre granice na dlaci zadnje noge.
Dlaka: Sa kovrdžavom (uvijenom) dlakom: Bujna, fine vunaste strukture, dobro ukovrdžana, elastična, na pritisak ruke, ponovo se vraća. Treba da je vrlo gusta, raskošna i ravnomerne dužine. Kovrdže su jednake, češalj može da prođe kroz dlaku. Nepoželjna je dlaka koja je oštra ili slična konjskoj dlaci, to je u odnosu na tačno propisan kvalitet dlake korak nazad.
Sa usukanom (upredenom) dlakom: Bujna dlaka vunasta i gusta, koja stvara karakteristične izdvojene male vilice jednakih dužina. One moraju biti duge najmanje 20 cm. Ukoliko su duže više se cene. Vilice sa obe strane glave mogu se povezati vrpcom iznad ušiju, a i vitice sa svake strane trupa posebno, ali da to ne utiče da dlaka bude u neredu.
Koža: Gipka, bez mlitavosti, pigmentisana. Kod crnih, braon, srebrnosivih i apriko pudli pigment mora odgovarati boji dlake. Kod belih pudli koža je srebrnosiva, ali to ne sme imati uticaj na boju dlake. Kod nekih belih pudli na koži se sreću pigmentisane fleke, ne samo na unutrašnjim stranama tela (što se često sreće), već preko celog tela. ovo ne treba uzimati za manu. Generalno pigmentacija treba da je što jača. Kapci, nozdrve, usne, zubno meso, nepce, sluzokože prirodnih otvora, skrotum i jastučići, kod crnih, belih i sivih pudli moraju biti crni, kod braon moraju biti tamnobraon, kod apriko treba da je ujednačen i taman koliko je moguće u svim nijansama od tamnobraon do crnog, pri čemu crna nije u prednosti. Kod ovih se toleriše i gubitak pigmenta.
Veličina:
1. Velika pudla preko 45 do 60 cm sa tolerancijom od 2 cm. Velika pudla je kao uvećana srednja pudla sa svim tipičnim osobinama.
2. Srednja pudla preko 35 do 45 cm.
3. Patuljasta pudla preko 28 do 35 cm. Ona treba da je kao umanjena srednja pudla, i po mogućnosti sa istim proporcijama uz isključenje svakog nanizma.
4. Toj pudla - ispod 28 cm. (Poželjan idealan tip 25 cm). U celokupnom izgledu je ista kao patuljasta pudla koja zadovoljava sve proporcije propisane standardom. Svi znaci nanizma su za isključenje samo je potiljna kvrga manje naglašena.
Kretanje: Vidi pod opšti izgled
Greške: Anatomija i tip: Kratka ili špicasta njuška, ispupčen nosnik, male nedovoljno otvorene ili prevelike nozdrve, nedostajući ili prejako izražen čeoni prelaz, prevelike ili premale, nedovoljno tamne ili crvenkasto svetlucave oči. Prekratke, preuske ili unazad nošene uši, predgriz je greška i mora se u odnosu na stepen izraženosti kazniti. Štenećakovo zubalo nije greška ako je korektan položaj zuba.Nepravilno postavljeni zubi kao i zubi koji nedostaju su greška čija težina stoji u odnosu sa nepravilnošću. Svi sekutići, očnjaci i kutnjaci moraju postojati. Nedostatak lxPl ne uzima se u obzir, kod 2xPl najviša ocena je odličan. Ako nema tri premolara (3xPl ili 2xPl i lxP2) ocena je vrlo dobar. Padajuće sapi, nedovoljna uglovanost zadnje noge, visokonogost. Iznad leđa, zavijeno nošen, predebeo ili nisko usađen rep. Meki i plivajući hodovi, svetla ili tačkasta nosna pečurka, veće depigmentacije na usnama, nedovoljna opšta pigmentisanost, na očnim kapcima nedovoljno pigmenta, obostrano beli očni kapci ili nedostatak dlake oko očiju. Oskudna ili meka dlaka, nejasno i neujednačeno raspoređena boja. Na grudima je dozvoljeno nekoliko belih dlaka. Ljutiti, agresivni ili preterano nervozni primerci. Psi sa znacima nanizma ne smeju dobiti odličnu ocenu. Takvi znaci su: lubeničasta lobanja, nedostatak potiljne kvrge, prenaglašen stop, buljave oči, šiljata njuška, kratka ili povijena njuška, podvučena donja vilica, nedostatak brade.
Diskvalifikacione greške: Bele fleke, bele dlake našapama, psi koji nemaju jednobojnu boju, monorhizam, kriptorhizam, bezrepost, zaperci ili ožiljak od njihovog odstranjivanja na zadnjim nogama, jasno izražen podgriz, nedostatak jednog sekutića, atipičan izraz u glavi i telu, psi viši od 62 cm.
Pudle koje nisu ošišane shodno odredbama ovog standarda, imaju pravo na ocenu ali pri tome, ne mogu konkurisati za zvanične kandidature CAC, CACIB i td. U isto vreme oni se mogu koristiti u uzgoju.

N.B. Mužjaci moraju imati dva testisa potpuno spuštena u skrotum.
Nazad na vrh Ići dole
Dime
Neznanac
Neznanac
Dime

Broj poruka : 1
Datum upisa : 19.02.2011

PUDLE I DEO Empty
PočaljiNaslov: Re: PUDLE I DEO   PUDLE I DEO EmptySre Apr 13, 2011 1:52 pm

Standarnde frizuze pudli:

PUDLE I DEO Image-1B5B_4BFD052A
Nazad na vrh Ići dole
 
PUDLE I DEO
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Kinologija :: FCI grupe :: FCI IX-
Skoči na: