Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 OBRADA TROFEJA - SRNDACA

Ići dole 
AutorPoruka
dudo
Pocetnik
Pocetnik
dudo

Broj poruka : 76
Datum upisa : 20.02.2011
Godina : 49
Lokacija : Jagodina

OBRADA TROFEJA - SRNDACA Empty
PočaljiNaslov: OBRADA TROFEJA - SRNDACA   OBRADA TROFEJA - SRNDACA EmptyČet Mar 17, 2011 10:33 pm


OBRADA TROFEJA - SRNDACA 455686bc69

Šta odmah posle odstrela

Trofej srndaća je najbolje obraditi odmah nakon odstrela.Nikako se ne preporučuje zamrzavanje trofeja duži period jer kosti lobanje mogu da potamne prilikom iskuvavanja. Od odstreljenog grla oštrim lovačkim nožem pažljivo odvojiti glavu od tela i to na onom mestu gde se spaja vrat i glava.Nakon toga vrhom noža okrenutim sa sečivom na gore pažljivo razrezati kožu glave od njuške do ruža parogova.Veoma pažljivo skinuti kožu na jednu i na drugu stranu nikako ne dodirujući ostricom noža kost glave kako ne bi istu zarezali.Zatim se odvoji donja vilica od gornjeg dela glave.

Iskuvavanje

Pre početka kuvanja trofeja isti treba oprati hladnom vodom da se ispere zaostala krv.Iskuvavanje vršimo tako što trofej stavimo u lonac premine 5l. Najbolje je ako imamo specijalni podešivać visine koji drži pričvršćen trofej za ivicu lonca.Vodu sipamo samo do donje ivice ruža parogova.Temperatura vode u kojoj iskuvavamo trofej nesme prejaka ni preslaba, već tako podešena da voda vri.Trajanje iskuvavanja glave zavisi od starosti odstreljenog grla.Trofej od mlađeg kuvaće se kraće a od starijeg duže i to u rasponu 1-do 2 sata. Radi lakšeg odstranjivanja masnoće može,se u vodu staviti jedna supena kašika praška za veš.Neophodno je kašikom skidati penu koja se stvara za vreme iskuvavanja trofeja i povremeno dolivati vodu koja je isparila Najbolji znak da je iskuvavanje gotovo je mogućnost odvajanja mesa sa kostiju. Nikako se ne sme dozvoliti da se trofej prekuva. Nakon iskuvavanja pristupamo čišćenju od sostataka mesa I to tako dolivati vodu koja se isparila.Najbolji znak da je iskuvavanje gotovo je mogućnost odvajanja mesa sa kostiju. Nikako se nesme dozvoliti da se trofej prekuva.

Čišćenje

Nakon iskuvavanja pristupamo čišćenju trofeja od ostataka mesa sa kostiju i to tako da se u potpunosti odstrane meso i mozak uz pomoć lovačke brice i pincete. Ostaci mesa mogu se odstraniti i uz pomć V.A.P. uređaja za pranje automobila ali se mora oprezno postupati sa ovim uređajem zbog visokog pritiska vode pa male nosne kosti pre ispiranja obavezno skinuti jer će ih mlaz vode oduvati i teško ih je posle pronaći
Odvojene nosne kosti posle obrade jednostavno zalepimo lepkom.

Beljenje

Nakon sušenja lobanje kada se više ne vide ostaci vode, istu treba premazati Vodonik-peroxidom u 30% stotnom rastvru, tako što će mo komad vate koji držimo pincetom na­topiti ovom hemikalijom i pažljivo premazati kost lobanje zavlačeći va­tu u sve šupljine. Ovaj postupak se vrši radi neutralizacije ostataka krvi a kost lobanje će za dug period dobiti lepu belu boju. Prilikom ma­zanja vatom po kosti, ni slušajno se ne sme mazati po rogovima ili ružama istih jer će ovi pobeleti i trofej može biti upropašćen. Ukoliko se ipak desi da makar i jedna kap hemikalije padne na parogove istog trenutka ceo trofej treba isprati pod mlazom hladne vode a postupak beljenja po­noviti. Kako bi se ovo izbeglo u bolje opremljenim prodavnicama lovačke opreme može se nabaviti specijalna mast za ove namene koja ima ista svojstva kao i vodonikperoxid. Prilikom rada sa ovom veoma opasnom hemika­lijom neophodna je upotreba zaštitnih sredstava kao što su gumene ru­kavice, zaštitne naočare a hemikaliju držati van domašaja dece.
Nakon dva-tri dana od beljenja, kost lobanje možemo premazati tankim slo­jem parafinskog ili lanenog ulja radi dobijanja sjaja a kost se neće ljuspati. Kako se sada vrši naplata trofeja na grame po iskuvavanju u roku od 24 sata, ne bi trebalo pribegavati malim lukavstvima pa ostavljati hrskavicu u nosu ili zaušne kosti na kojima ima ostataka mesa a iz razloga da se više naplati još koji gram jer će kasnije trofej nepriatno miri­sati i kod lovca koji je trofej odstrelio stvarati utisak da je preva­ren. Dak1e samo kosti lobanje, pa i one koje se nalaze u nosnoj duplji a1i dobro očišćene od hrskavice i ostlih nečistoća i sami parogovi su predmet merenja i nikada neće doći do nesuglasica. O ovome komisija za ocenjivanje trofeja mora svakako voditi računa prilikom ocenjivanjao. Desili se slučajno da se prilikom gađanja srndaća pogodi lobanja ili rog, jasno je da će od projektila nastati oštećenja na trofeju, kada on gubi od svoje vrednosti. U tom slučaju potrebno je paž1jivo prikupiti sve ostatke od polomljenog roga i1i lobanje i trofej kasnije obraditi po svim pravilima napred nabrojanim. Polomljene delove trofeja nakon obrade pa­žljivo treba spojiti super-lepkom vodeći pri tom računa da se svi delovi vrate na mesto gde su bili pre ošteećnja. Preporučujemo da u ovakvim slu­čajevima trofej obradi stručnjak sa iskustvom. Izlaganje iskuvanog tro­feja suncu radi bržeg sušenja nije preporučljivo jer se kosti lobanje usled naglog gubljenja vlage često šire i razdvajaju što umanje lepotu trofeja.Uko1iko je na parogovima odstreljenog grla ostalo “like" ili "basta" isti ne treba odstranjivati jer će se pojaviti bele brazde.

Postavljanje na podlogu

Trofej u pravom smislu te reči je onakav kakvim ga je priroda stvorila i tu netreba ništa ni dodavati ni oduzimati.Bojenje ili lakiranje trofeja radi zastite ili ulepšavanja nije dozvoljeno i takvi trofeji prilikom ocenjivanja bivaju diskvalifikovani, t.j. nemogu se oceniti. Iako je do­zvoljeno sečenje lobanje pre ocenjivanja, najbolje je nakon obrade osta­viti trofej sa celom lobanjom. Nepravilno i nestručno odsečena lobanja umanjuje vrednost trofeja i ruži sam trofej. Prilikom postavljanja tro­feja na podložnu pločicu nakon ocenjivanja treba voditi računa da trofej bude uvek u prvom planu. Podloga ne treba da bude ni prevelika ni premala. Diskretna koso izrezana drvena podloga sa tamnom površinom najbolje če doprineti predstavljanju trofeja u punom sjaju. Podloga mora biti obezbe­đena od padanja sa zida a trofej nevidljivo treba da pude pričvršćen za podlogu. Savetujemo da visoko kvalitetne trofeje obrade stručnjaci a mladi lovci za početak da obrađuju slabije trofeje radi sticanja iskustva, jer najskuplje je učiti se na sopstvenim greškama.

Dejan Milkov

Objavljeno u Loristu

PREUZETO SA:http://www.lorist.co.rs
Nazad na vrh Ići dole
 
OBRADA TROFEJA - SRNDACA
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Lov :: Lov-
Skoči na: