PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 VJANDOTA (Wyandotten)

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 47
Lokacija : Banatsko Novo Selo

VJANDOTA (Wyandotten) Empty
PočaljiNaslov: VJANDOTA (Wyandotten)   VJANDOTA (Wyandotten) EmptyPon Mar 21, 2011 10:37 pm

VJANDOTA (Wyandotten) Vijandot1VJANDOTA (Wyandotten) Vijand10VJANDOTA (Wyandotten) Vijand11VJANDOTA (Wyandotten) Vijand12
Težina:
petao 3,4 do 3,8 kg,
kokoška 2,5 do 3 kg
Veličina prstena: petao 20,
kokoška 18
Jaje za nasad: 55 g
kod drugih boja 53 g
Boja ljuske jajeta:
žuta do tamno braon
i različita vrsta boja
VJANDOTA
(Wyandotten)
Američki odgajivači godine 1865 imali su predstavu o jednoj novoj rasi živine,) srebrna graorasta, i tipa gradske azijske živine. Bilo je kao izlazna baza Chittagong živine, dobijene ukrštanja Kokina i Malaiena. Na početku je bio samo srebrni Vijandot,kasnije odgajivači su pokazali belog i zlatnog Vijandota.
Kao polazno izlazne (za izvođenje boje) za crne Vijandote korišćeni su srebrni Vijandot, zlatni Vijandot, beli Vijandot, Plimut Rok, Italijan, Langšan, Kokin, Orpington i Hamburger.
Forma i glava
Celokupan izgleda "dobroćudno". I ako mu trup sa strane izgleda sabijen, on je duži od svoje visine. Telo mu izgleda široko, nisko i okruglo sa svih strana. Vrat je dobro razvijen, vratna pera povijena u nazad i padaju do ramena. Linija leđa ide od ramena, malo povijena u lepom visokom zamahu i jednakoj širini bez sedlastih pera. Ona se bez prekida nastavlja u repnu partiju.Kod petla su srednje dužine dobro uzdignuta srpna pera i tako postavljena da se pera za upravljanje i ne vide. Tipična Vijandotina zadnja partija je malo otvorena i visoko držeća, nije dugačka ali dobro široka. Gledan od pozadi završetak zadnjeg dela mora da bude dobro ispunjen paperjem. Kod kokoške završetak zadnjeg dela niži je nego kod petla.
Ova živina drži svoj rep u visini očiju. Krila moraju biti vodoravna i da leže uz telo. U donju liniju spadaju, niska prsa i dobro razvijen stomak. Butke su malo vidljive. Noge su prosečne dužine i jake, žute boje. Glava je široka i okruglasta. Kresta mu je u obliku ruže, srednje veličine i čvrsto stojeća, i ne sme biti gruba. Vratna kresta je okrugla, srednje dužine i fine strukture. Ušne minđuše su duguljaste, crvene od fine kože. Oči su mu narandžasto-crvene boje. Lice ima malo paperja.
Vrste boja
Bela, crna, plava, žuta, prugasta, zlatnovratna, jarebičasta, srebrnovratna, tamna, svetla, srebrna, zlatna, plavo- zlatna, belo- zlatna, šarena. Od jednobojnih životinja zahteva se da imaju lepšu formu. Kod prugastih se traži da imaju dobru visinu. Šareni, plavo-zlatni i belo-zlatni su veoma retki. Njihov odgoj je komplikovan.
Jarebičasta boja ne sme biti istih boja kao što su boje kod jarebičastog Italijana. Njihove kokoške imaju na prsima, stomaku i butkama crno perje uokvireno braon bojom. Vrat i pera na sedlu su zlatne boje gde imaju fine crne, isprekidane prugice. Na leđima i ramenima imaju braon zlatnu boju koja izvire iz vrhova pera. Kokoška ima na sedlu svetlo braon osnovnu boju ponovljenu više puta. Pera su uzana.
Vijandoti su mesnati i dobre nosivosti. Služe za meso, jaja i za izložbe. Otporni su na sve vremenske uslove. Ove životinje jedva da lete, pa za držanje nije potrebna visoka ograda.
Nazad na vrh Ići dole
 
VJANDOTA (Wyandotten)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Ostale Zivotinje :: Ukrasna Zivina-
Skoči na: