Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 RAZVITAK PČELA, MATlCA I TRUTOVA

Ići dole 
AutorPoruka
dudo
Pocetnik
Pocetnik
dudo

Broj poruka : 76
Datum upisa : 20.02.2011
Godina : 49
Lokacija : Jagodina

RAZVITAK PČELA, MATlCA I TRUTOVA Empty
PočaljiNaslov: RAZVITAK PČELA, MATlCA I TRUTOVA   RAZVITAK PČELA, MATlCA I TRUTOVA EmptyPon Mar 28, 2011 4:06 pm


RAZVITAK PČELA, MATlCA I TRUTOVA 989980d1fc

RAZVITAK PČELA, MATlCA I TRUTOVA

Razvitak pčela, matica i trutova do njihovog izleganja iz ćelija prolazi kroz sledeće faze: jaje, larva, lutka.


Matica polaže jaja samo u čelijama koje su pčele pripremile - očistile i prekrile tankim slojem propolisa. Zbog toga, pre nego što spusti trbušić, matica uvlaći glavu u ćeliju i opipava je svojim antenama, a zatim polaže po jedno jaje, koje jednim krajem prilepi za dno ćelije. Jaje je biserno belo, duguljasto i malo iskrivljeno, sa slabim proširenjem u jednom kraju. Obavije­no je čvrstim omotom i sadrži jedro, protoplazmu i žumance. Dugačko je prosečno oko 1,5 do 1,6 mm. Rano u proleće i u jesen jaja su krupnija u poredjenju sa jajima položenim u junu, kada matica polaže najviše jaja.
Tri dana posle polaganja jaja nastupa ubrzano deljenje ćelija i formiranje zametka buduće larve koja se izleže krajem trećeg dana. Omot jaja se rastvara pod uticajem posebnih enzima, koja luči larva. Pčele ne kvase omot mlečom, kao što se doskora mislilo. Kap tečnosti, koja se vidi na dnu ćelije, potiće od traheje zametka, odakle ona pušta prilikom izleganja larve.

Šema razvoja jaje, larve i lutke Cikljus razvija matice, radilice i truta
Stadijum larve kod pčela traje 6 dana, kod matica - 5, a kod trutova - 7 dana. Prva tri dana mlade pčele hraniteljice hrane larve pčela, matica i trutova mlečom, koji sadrti sekrecije gornjovilicne i pod ždrelne zlezde i bogat je lako usvojivim hranljivim materijama i biostimulatorima. Smatra se (Zerebkin) da u sastav mleca ulazi i sekrecija temene žlezde, koja je bogata masnoćama. Trećeg dana hrani larvi pčela i trutova pčele dodaju i kašicu od meda i polena, koju pripremaju u svojoj mednoj voljki, a od četvrtog dana do kraja tog stadijuma samo kašicu. Larve matica se u toku celog perioda bogato hrane samo mlečom, što omogučava da se od njih odgaje polno razvijene zenke matice. Sa povećanjem larve matice pčele postepeno izvlaće i zidove matičnjaka.
Pčele hraniteljice posećuju larvu prosečno 1300 puta dnev­no, da bi joj daIi hrane, iIi oko 8.000 puta u toku celog razvo­ja. Pomoću peristaItičkih pokreta tela larva se kreće kružno na dnu ćeIije i kroz usni otvor ona prima hranu, koja prelazi kroz prednje u srednje crevo. Nesvareni ostaci hrane se ne izba­cuju u ćeIiji već se gomilaju u srednjem crevu, zbog toga je ono dosta veIiko i zauzima skoro čitavu supljinu tela. Na taj način se hrana u ćeIiji ne prlja ekstrementima. Zahvaljujući pojača­nom hranjenju, larva brzo raste i gomila veIike zalihe hranlji­vih materija - masno telo.
Odmah posle izleganja radilička larva tezi 0, I mg, a kad se ćeIija poklopi tezina joj je oko 150 mg iIi za 6 dana njena se težina poveća oko 1500 puta. Težina matične larve dostiže oko 340 mg, a larva trutova - do 360 mg.
Dok raste, larva 4 puta menja svoj telesni omotač, presvlači se. Tada za oko 30 minuta ona prestaje da se hrani i kreće. Skinuti omotači padaju na dno ćelije. Na kraju stadijuma larva prestaje da se hrani i pruža gla­vu prema otvoru ćelije. Pčele poklapaju ćeliju poroz­nim poklopcem od voska i polena, kroz koji može pro­laziti vazduh, potreban za disanje larve, a posle toga ­za disanje lutke.
Pošto su pčele poklopile ćeliju, larva izbacuje nes­varene i neusvojene materije u jednom uglu na dnu će­lije i za 1 do 2 dana ispreda sebi čauru. Dok ispreda sebi čauru poklopljena matična larva nastavlja da uzi­ma hranu koja je ostala na dnu ćelije i zbog toga čau­ra ne pokriva donji deo matičnjaka.
Pošto je isprela sebi čauru, larva (predlutka) pre­svlači se peti put i ostaje nepokretna 3 dana (kod ma­tičnih larvi 2 dana, a kod larvi trutova 4 dana). U tom periodu nastupa raspadanje (histoliza) većeg dela do­tadašnjih organa, a umesto njih počinju da se formira­ju glava, grudi i trbuh, kao i sistemi i organi buduće pčele, odnosno matice ili truta. Potpuno formiranje tih organa završava se u stadijumu lutke. Taj inten­zivni proces metamorfoze i izgradnje organizma usme­rava se nizom delujućih hormona. Za vreme metamor­faze se troši veliki deo zaliha hranljivih materija (mas­no telo) i pošto se lutka ne hrani, težina - masa joj se smanjuje. Lutka je u početku bela zatim njeno telo pos­tepeno postaje zutoplavo i na kraju spoljni omotač (ku­tikula) potamni. Prvo potamne složene oči i glava, za­tim grudi i na kraju trbuh. Boja očiju utiće na boju po­klopca ćelije. Tamniji poklopci pokazuju da su lutke starije (tzv. zrelo leglo).
Na kraju metamorfoze lutka se presvlači poslednji (šesti) put i, pošto se oslobodi pokožice, prelazi u fazu potpuno uobličenog insekta (imago), čime se završava i razvitak. Pomoću izreckanih gornjih vilica insekt probija poklopac ćelije i izlazi iz nje. Kožica od pres­vlačenja i čaura ostaju prilepljene za zidove i dno ćelije, usled čega zidovi postaju deblji, a saće potamni. Pčela radilica se izleže dvanaestog dana posle poklapa­nja ćelije, matica osmog dana, a trut cetrnaestog dana. Čitav ciklus razvitka od polaganja jaja do izleganja traje kod pčele 21 dan, kod matice - 16 dana, a kod truta - 24 dana, uz eventualnu razliku od jednog dana (ranije ili kasnije). Jaja, larve i lutke se nazivaju jednim imenom leglo. Leglo može biti otvoreno (jaja i larvye) i poklopljeno (lutke). Utoku čitavog perioda raz­vitka pčele održavaju stalnu temperaturu oko legla 35°C (od 32 do 36°) i relativnu vlažnost vazduha od 40 do 80%. One obezbedjuju i sveži vazduh, jer inten­zivni procesi razmene materije u organizmu larve i lutke zahtevaju i vise kiseonika. Ukoliko nisu obezbe­djeni ti neophodni uslovi, dolazi do poremečaja u razvitku legla, do njene bolesti ili do njegovog uginuca.

Preuzeto sa:http://www.u-pcelara-maradik.org
Nazad na vrh Ići dole
 
RAZVITAK PČELA, MATlCA I TRUTOVA
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Privreda :: Pcelarstvo-
Skoči na: