PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 Štajerska kokoš

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 47
Lokacija : Banatsko Novo Selo

Štajerska kokoš Empty
PočaljiNaslov: Štajerska kokoš   Štajerska kokoš EmptyČet Apr 21, 2011 11:03 pm

Štajerska kokoš Kolumna44_dod11_clip_image001
Štajerka je avtohtona pasma kokoši na slovenskem in avstrijskem Štajerskem.

Štajerka lokalnih rasa ptica u slovenackom i austrijske Štajerske. Formirana je pod uticajem lokalnih uslova tokom vekova razvoja i prilagodavati u takvim situacijama. U drevnim vekovima, je produžen sve alpske zemlje od Dunava do Jadrana i Panonske nizije. Medutim, kao što je pomenuto uži zavicaj jugu Austrije Štajerskein prostoru izmedu reka Mure i slovenacke Save u Štajersku.
Polaganje na kratko nazvao štajerke bili pod slovenackim zemljama sve do sredine 19. stolica. najcešca rase živine. Ukljucuju, na njihovo mesto sa ukusno, ako se znatna težina, ali i po ležao. Ime "štajerka" je verovatno da se širi jer su držani u ovoj zemlji u vecem broju. Štajerska penis, koji su rekli capons su cenjeni širom centralne Evrope. U Gracu, glavnom gradu Štajerske, gde su svakodnevno prodaju u velikom broju, jer ih nosi njegovo ime danas Kopunski tržištu (Kapaunplatz). U 1352 je zadržao za meni proslavi u manastiru "vrata raja" u Becu, a takode ce biti pecen kopun. Štajerska capons su poznati za meko i ukusno meso.
S obzirom na boju štajerske rase koke desili u nekoliko vrsta i podvrsta. Najcešci su crvenkasto-braon i jerebicaste, manje brojne grahaste ali i pšenice, kao i bela. Svaka podvrsta ima šta njegova specijalnost. Crveno-braon su malo teže, jerebicarke su bolje koke, beli ceni meko meso, itd. Do danas je zadržala uglavnom jerebicasta tipa. U godini iznosi 130 do 160 jaja, a znaci težinu od oko 55 g Prema broju položi jaja na štajerske koka inace zaostaju ptice, koje su prvenstveno za ove namene se nalaze na farmama koka. Medutim, njegove jaja su vrlo lepe i odlican ukus. Ako se cuva na farmi dvorište, dolazi do štajerka više jaja nego u oplemenjivanju farmi.

U vreme njegove ležao štajerske koka težine od 1,8 do 2,2 kg. Štajerska kokoška je postignut posle devet meseci od najmanje težine 1,9 kg. Najpopularniji tip Štajerske koke su one tamno braon. Vrata su braon. Cvet nije Visece kao iu mnogim drugim vrstama. - Petao je teže, posle devet meseci, njena težina je najmanje 2,5 kg i zatim dostigla 3,0 kg. To je "upravo nakon Štajerska" agresivna i voli izazove borbu. Njegova greben je uspravno, rep je žbunasta sa srpom perje. Trup ima jak i širok grudni koš. Izveštaj pokazuje da je 1860 štajerske capons izvezeno nadaleko. Samo u Becu da su prodali oko 20.000 godišnje.
Resursa na raspolaganju da svedoci veliki ekonomski znacaj u prethodnom štajerke iu prvih 30 godina ovog veka. Godine 1902, u Celju osnovali Udruženje za uzgoj i zaštitu ptica Štajerske. Ubrzo nakon što je prebacen u kancelariji Društva Mariboru. Kao glavna tipa piletina rasa su postavili crveno-braon boje, kao i bocne tip jerebicasto i pšenice putko. 1929 Sub štajerko proširio širom Slovenije, zatim u cilju preovladava na farmi dvorištu.
Pocetkom tridesetih godina, mesnih proizvoda na osnovu Štajerske koke zalagao za ekstremne pozicije u nacionalnom izvozu. To je bila dobra koka nosilja. Njegova ležao je u isto vreme ležao poznate rase šešir od slame, koji je inace tek u zacetku, ali medu najboljima. Godine 1930, Slovenacki perutninarji na Generalnoj skupštini u Celju, Slovenija je usvojila standarde za štajerske kokoška i pevac. Standardi su propisivanje minimalne težine životinja i jaja u drugoj i trecoj godini starosti odgovarajuci kurs i položi mesnosti.
Tokom Prvog i Drugog svetskog rata, držite nekoliko izložbi, koje je predstavio štajerske kokoška. Najveci je 1932 u Mariboru i Celju u 1934 i ponovo u 1938, sve slovenacke izložba u Mariboru. Odgajivaci su predstavljeni na sajmu Lublana, Zagrebu, Lajpcigu, Gracu i Budimpešti. Svuda je požnjevena nagrade i diplome.
Štajerska kokoška je vrsta hrabar je živ temperamenta. Želim da u potrazi za hranom. Je otporan na bolesti. Medutim, rasa nekoliko puta se našla na ivici opstanka. Ali i dalje moraju da nadu pojedinci koji vole da se reši pre nego što se raspada. Štajerka je skromna i dobra devojka piletinu, dobro prilagodena uslovima Slovenije, tipicno pilece farma.
Danas polaganje i mesnost štajerke previše skroman, koji se mogu svrstati u odgovoru na ovom tržištu tokom ove rase. Medutim, genetski potencijal koji je osnova na kojoj bi bilo moguce razviti odlicne i jedinstvene domace rase. U okviru projekta ocuvanje autohtonih rasa slovenackih ukljucivao cetiri priplodnih centara štajerske koke, ukupno oko 200 ptica leži. Mali jato živine cuvaju navijaci koji su povezani sa organizacijom odgajivaca malih životinja.
Projekat Održavanje Slovenacki autohtonih rasa domacih životinja su cetiri uzgoj centrima, ukupno oko 200 ptica leži. Uzgoj iz centara štajerka ponovo polako širi preko Slovenije. Mali broj životinja u stada živine ljubitelje iskazala u kontekstu asocijacije malih životinja odgajivaca ".
Cop ? right 2006-2007 Panter Gorici, Sva prava zadržana.
Klub Steiermark uzgajivac koke
Klub uzgajivaca koke Štajerska osnovan je 6. 4. 2002 u Celju u cilju rehabilitacije i ocuvanja autohtonih rasa samo slovenacke živine. 20. Novembar 1930 - iu onda je ovde nešto novo organizacija je usvojila svoj prvi standard za vrednovanje ove rase. Prvobitno je opisano kao piletina Celju, ali do tog vremena, zbog rasprostranjenog popularnost širokog podrucja preimenovana štajerske kokoška. Izuzetan za slušanje ovog tipa životinja je tada dr `avnata uprava, koji su svi poljoprivrednici primaju subvencije, i izvoz ovih životinja je dobila drugo mesto, iza drveta poslovanja. Nakon Drugog svetskog rata nekoliko godina prakticno nije merljiv pokazatelj šta se dešava sa našim kokoško.Toda vrlo brzo naši severni susedi da se registruju kao domace rase, i njeno ime stavlja na staroštajerska piletine. U Sloveniji, sa planirana proizvodnja je prakticno ne bavi skoro niko ne!
Štajerska kokoš Kolumna44_dod11_clip_image002Štajerska kokoš Kolumna44_dod11_clip_image003
Kao što je prošlo 72 godina, koji se dogodio nekoliko entuzijasta koji su svesni potrebe za održavanje nacionalnog bogatstva. Uprkos skromnim clanstvo u nas posle pet godina rada uspeo da ucestvuju na izložbi u Ceškoj, medunarodna izložba Alpe-Adria iz Austrije, Slovenije nacionalne izložbe, medunarodnoj izložbi u Mariboru, ali dva puta smo predstavili u Radgonske poljoprivrednom sajmu, gde smo obilazak obezbeduje poseban izložbeni prostor. To je ovde imamo pristojne performanse i bili su cak i pohvalio Ministarstvo poljoprivrede, Odsek za maternji uspeha pasme.Za maksimalni iznos koji ste do sada smatrali organizaciji kluba prošle godine pokazuje gde smo izložbu 48 životinjama i 24 divlje životinje u belom. Posetioci mogu diviti "copke" u žuto, što je zapravo boja u razvoju na kome autor pokušava u ovom clanku.
Prošle godine smo toliko izbijanjem tzv pticjeg gripa na mnogo nacina, radom do zastoja. Uprkos svim problemima i dalje pocetnike radu našeg prethodnika. Dakle, u prilogu ispod standarda, koji je potom usvojen, ali je u prilogu predloga amandmana koji zadovoljavaju današnje vreme, jer dok postoji minimalna izmena.
Na ovim povodom, pozivamo najviše ljubitelje rase živine da odaberete za naše rastuce i jedina rasa živine, održavana od strane nekoliko entuzijasta koji su svesni važnosti ocuvanja kulturne i prirodne baštine.
Štajerska kokoš Kolumna44_dod11_clip_image007
Štajerska kokoška (primarni standard od 1930)

1. kljun: veoma kratka, snažna, cisto bele boje, mali rog dozvoljen
2. oci crvenkaste (živo)
3. copek: potrebna, ne treba biti budan, se sastoji od perja iz produžena greben (cvijet) u Chuck je veci i uspravno
4. priuhki: srednje velicine, okrugle do jaja okrugli, glatki, bele boje, na bijenalu životinje mogu takode biti priuhki ima malo crveno na belo
5. greben: kako je moguce niže, jednostavno, uspravno, krajem vzvišan, a ne duboko zapeceni
6. Podbradak: ne predugo, uske i tanke
7. Vrat: Srednje dužine, povecana sa perjem
8. grudi: širok, najdublju, pun mesnate sa dugom grudne kosti
9. Leda: duga horizontalna ili malo uslocen širok
10. REP: dug, pun pernate, sa velikom srp-perje u petelinu, rep forme nazad topi, kao pravi
11. abdomena, široke, dobro razvijene
12. ud: stopala srednje visok, cetiri prsta, tanke kosti, boju kože, velikih krila tesno pored tela

Boja:
) braon koke štajerske Petelin sa tamno zlatna vrata i grudi, piletina sa braon vrata i sa pšenicom svetlu boju. Bela pera delikt;
A1) jerebicasta štajerka (belo perje delikta polaganje jerebicaste boje sa zlatnim vratima su dozvoljene samo uslovno za period od nekoliko godina.)
B) štajerka belo - puna boja bela, žuta ne može biti dobro grahaste štajerke koke nisu pravi, niti teških štajerske koke (sulmdolke)
Težina: devet meseci životinje, bar 2.25 kg Petao, kokoške, bar 1.90 kg žive vage
Boja jaja: poželjnu braon boje

Polaganje navedenim svojstvima imamo još više ogranicena. Individualni poljoprivrednici su postigli sjajan uspeh. Kao što je ranije iskorene mane naše koke i izcistimo rase, profitabilnije smo postali kokošjereja.

Taj standard je usvojen u Celju, a zatim na "eksperti Slucaj perotninarskih 20. novembar 1930th
Izvor: Papir KOKOŠJEREJA g Valentina Razingar izdaje kompanija Sv. Mohor

AMANDMAN STANDARDA
(Referentni odgajivaca klub Štajerske kokošiSlovenije)
Naslov: Slovenacki štajerske kokakljun: veoma kratka, snažna, cisto bele boje, mali rog dozvoljen
oci crvenkaste (živo)
copek: potrebna, ne treba biti budan, se sastoji od perja iz produžena greben (cvijet) u Chuck je veci i uspravno
priuhki: srednje velicine, okrugle do jaja okrugli, glatki, bele boje, na bijenalu životinje mogu takode biti priuhki ima malo crveno na belo
greben: kako je moguce niže, jednostavno, uspravno, krajem vzvišan, a ne duboko Zapecen, 8 zobcev
Podbradak: ne predugo, uske i tanke
Vrat: Srednje dužine, povecana sa perjem
grudi: širok, najdublju, pun mesnate sa dugom grudne kosti
Leda: duga horizontalno ili blago nagnutoj, široko
REP: dug, pun pernate, sa velikom srp-perje u petelinu, rep forme nazad topi, kao pravi
abdomena, široke, dobro razvijene
ud: stopala srednje visok, cetiri prsta, tanke kosti, boju kože, siva spotova dozvoljeno, velikih krila tesno pored tela
Hull: više izdužena
ramena: širok i dobro zaobljena
sedlo: bogat i širok
glave: male
Face: Glatka i crveno
Butine: Snažne i blago vidljiva Ispod ugao
zemljišta: nivoe i rasprti
perje: zatvori prilagajoce

Živina: sa karakteristicnim i izduženog tela i mesnati sa puno jakim grodnico. Odnos trup, dužina: širina, dubina 8: 5: 3.Cop je veci i uspravno. Rep mora da se nosi krpu i širok. Grebena je uspravno i depresivni. Nate sivkast široka i boje.
Velika greška: mali lik, uske rep izuzetan, visok greben, duboko zuba, u nepotlacen Cak, kratkih leda, noge operjene žuta ili zelenkasta boja

BOJA: divlje (jerebicasta) štajerka

Kurac: kika crvenu glavu i da porumeni. Leda i krila, tamno smede do crvene. Osnovna perje: crna sa braon ivice. Sekundarni perje, iznutra crno-braon spolja. Braon obliku trougla. Grudi, stomak i noge neka bude crna. Rep hroševim crna sa zelenim sjajem.
Faul: boje lososa grudi, stomak svetliji. Perje ima tamniju osnovu seme sa izrazito mat. Dozvoljena manja razlika u nijansama.

BELA: Snou Uhite

Velika greška: žuta ili inspiracije, prisustvo bilo koje druge boje.
Težina: 2.25 kg barem kurac, koka, bar 1.90 kg žive vage
Jaja: od 55 g do 60g slonovace, u starije kokoške i svetlo braon

Prsten Velicina: 18 Petao, koka 16
Nazad na vrh Ići dole
 
Štajerska kokoš
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Ostale Zivotinje :: Ukrasna Zivina-
Skoči na: