PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 SVE O ZIVINARSTVU

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 47
Lokacija : Banatsko Novo Selo

SVE O ZIVINARSTVU Empty
PočaljiNaslov: SVE O ZIVINARSTVU   SVE O ZIVINARSTVU EmptyPon Maj 09, 2011 1:07 pm

Živinarstvo je grana stočarstva sa izuzetnim privrednim značajem za našu zemlju, jer su koristi od živine vrlo bitne i sastoje se iz sljedećih proizvoda: meso, jaja, zatim perje, đubre i nusproizvodi dobijeni klanjem i obradom živinskih trupova.

Živinarstvo u svijetu, a i kod nas u velikoj mjeri ravnopravno ostalim granama stočarstva, tačnije, po nekim rezultatima studija, ono je po rangu odmah iza govedarstva i svinjarstva, po zastupljenosti u stočarskoj proizvodnji.

Zahvaljujući biološkim karakteristikama živine (visoka reproduktivna sposobnost, brz porast, kratak generacijski interval, visok stepen iskorišćavanja hrane) moguće je u kratkom vremenskom periodu dobiti visokovrijedne proizvode (meso, jaja). S druge strane, maksimalna mogućnost mehanizacije i automatizacije procesa proizvodnje omogućila je da ova proizvodnja poprimi industrijski karakter.

Savremena živinarska proizvodnja je najbrži i najefikasniji način dobijanja visoko za ishranu ljudi.Dakle, živinarstvo spada u profitabilnu granu stočarstva, iz razloga što se u kratkom vremenskom razdoblju, uz mala ulaganja, mogu proizvesti znatne količine visoko kvalitetnih proizvoda, koji se traže na tržištu, a pri tom su i konkurenti proizvodima adekvatne biološke vrijednosti.

Može se reći da su jaja, poslije mlijeka i mesa, najvažnije namirnice animalnog porijekla. U prilog tome, spomenuću da jajetu mase 60 g (računato u energetskim jedinicama) odovara količina mlijeka od oko 160 g, odnosno 80 g masa srednjeg kvaliteta (Bogosavljević-Bošković i Mitrović, 2005).Jaje se odlikuje i vrlo visokom hranljivom vrijednošću, jer sadrži visok procenat proteina, minerala, vitamina. Približan hemijski sastav cijelog jajeta, prema Li-Chan et Kim (2007) podrazumjeva sadržaj vode od 75,84 g; proteina 12,58 g; ukupnih masti 9,94 g; ugljenih hidrata 0,77 g i mineralnih materija 0,86 g. Obzirom na jako dobro izbalansiran odnos kvalitetnih proteina, lako probavljivih masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala, jaje predstavlja jednu od najkompletnijih namirnica animalnog porijekla poznatih čovjeku

Za jaje se često kaže da je najkvalitetnija „živa konzerva“ na svijetu, jer kada je u pitanju kvalitet jajeta, pored gore navedenog, neosporna je činjenica da se iz kokošijeg oplođenog jajeta, pod uticajem odgovarajuće temperature, vlažnosti i kiseonika, razvija novi organizam.Zaključno, pred proizvodnjom jaja za konzum je budućnost koja će svakako doprinijeti tržišnoj razvijenosti i ekonomičnosti, odnosno rentabilnosti proizvodnje.

Osim u ishrani ljudi, jaja imaju veliku upotrebnu vrijednost i u industriji (prehrambena, farmaceutska, industrija boja i lakova, za koričenje knjiga, za štavljenje kože, za bojenje tkanina itd.). Jaja se koriste i u pripremi vakcina i podloga pri gajenju (zasijavanju) pojedinih bakterija. Svježa jaja se koriste u ishrani priplodnih grla konja, jaja koja nisu za ljudsku ishranu koriste se za ishranu domaćih životinja (Petrović, 1991).Ako se posmatraju najširi slojevi stanovništva, onda živinsko meso, kao jeftinije, postaje glavni interesent konzumentima.

Zahvaljujući tehničko-tehnološkim dostignućima u proizvodnji brojlerskog mesa, te biološkim karakteristikama živine, postoji stalni trend rasta ove proizvodnje u svetu, a i kod nas.Nutritivni sastav pilećeg mesa je takav da ima povoljan sadržaj proteina, aminokiselina, masnih kiselina, mali sadržaj masti nizak sadržaj nepoželjnih komponenti, kao što su purini, holesterol

Nazad na vrh Ići dole
 
SVE O ZIVINARSTVU
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Ostale Zivotinje :: Ukrasna Zivina-
Skoči na: