Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
PrijemLatest imagesTražiRegistruj sePristupi

 

 Odnos čovjek - životinja

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende


Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 51
Lokacija : Banatsko Novo Selo

Odnos čovjek - životinja Empty
PočaljiNaslov: Odnos čovjek - životinja   Odnos čovjek - životinja EmptyČet Maj 12, 2011 8:39 am

Interakcija između životinje i čovjeka može biti vizuelna, putem dodira, mirisa, zvuka itd. Hranjenje, muža, osjemenjavanje i čišćenje štale, jesu najčešćim načinom komunikacije između radnika na farmi i krava. Kad su u pitanju starija grla, tj.krave koje se duže doba uzgajaju na jednoj farmi, kod jednog vlasnika, ta veza, tj. odnos može biti snažnijim jer i čovjek i životinja prepoznaju specifično ponašanje koje ispoljavaju strane u komunikaciji.

Sistem smještaja može značajno uticati na odnos između čovjeka i životinje. Poznato je da se tovne rase, koje se drže u dužem djelu godine napolju, ponašaju mnogo agresivnije od grla npr. u vezanom sistemu.

Rastom broja grla po farmi i samom intezifikacijom (modernizacijom) proizvodnje za očekivati je da će manje ljudi biti odgovorno za više životinja, sa čim se smanjuje kontakt čovjeka i individue u stadu. Pored toga, neki novi uređaji, kao što je robot za mužu, automatska hranilica, još više udaljuju čovjeka od životinja. Na drugu stranu negativna posljedica toga je u tom što će čovjek biti u kraćem kontaktu sa životinjama, a tim će imati manju mogućnost pravovremenog djelovanja (manje su šanse da primjeti) u slučaju nekog poremećaja u prozvodnji, zdravstvenih problema životinja (šepavost, lezije, rane), praćenje reproduktivnog ciklusa (skakanje krava, sluzenje iz vagine) i drugih pojava koje mogu negativno uticati na normalan život i proizvodnju.

Takva situacija, koja je definitivno neminovna, kada govorimo o konvencionlnom stočarstvu nama, zootehnicima i drugim istraživačima u oblasti ove struke, otvara polje novih istraživanja, rada, investicija i drugoga što nam može opravdati djelovanje u struci, obezbjediti siguran posao i adekvatne prihode.

Da bismo znali prepoznati sve na vrijeme, moramo se naučiti gledati životinje. Moramo znati šta hoće da nam kaže ta životinja, da li je gladna, žedna, bolesna.
Nazad na vrh Ići dole
 
Odnos čovjek - životinja
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Privreda :: Stocarstvo :: Krave-
Skoči na: