PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 ZAGREBAČKI PREVRTAČ

Ići dole 
AutorPoruka
MIHAEL PAVIŠIĆ
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 1
Datum upisa : 22.07.2011

ZAGREBAČKI PREVRTAČ Empty
PočaljiNaslov: ZAGREBAČKI PREVRTAČ   ZAGREBAČKI PREVRTAČ EmptyPet Jul 22, 2011 4:59 pm

Zagrebački prevrtač - standard
by Toni » Sun Dec 02, 2007 12:35 pm

Ova pasmina golubova nastala je 1920. godine križanjem kapucinera, bečkog kratkokljunog i orijentalnog prevrtača. Pasmina je registrirana u Zagrebu 1925. godine o čemu postoje zapisi u predratnom listu " Prijatelji životinja " koji je tiskan u Zagrebu 30- ih godina. Tada su već uzgojeni golubovi s visećim krilima, velikom kukmicom i dobro dignutim i širokim repom, ali s uskom glavom i nešto dužim nogama. Tada su ih uzgajatelji jednostavno zvali " purcleri ". Tijekom II. svjetskog rata mnoga jata su uništena i bilo je potrebno dosta vremena da se pasmina obnovi. Poslije 1950. godine pasmina se ponovo počela uzgajati u većem broju. Križanjem s kečkemeterom i komaromskim prevrtačem stvoren je nekadašnji tip i izgled ovog goluba. Tako je drugi standard nastao 1073. godine na inicijativu " Udruge uzgajatelja malih životinja " osnovane 1925. godine u Zagrebu.

Zagrebački prevrtač je golub srednje veličine, skladnih proporcija, niskih nogu s bogatom kapom, vrlo živahan, perja čvrsto priljubljenog uz tijelo.
-Glava mu je omanja, okrugla s visokim i širokim čelom. Na zatiljku je kukmica bogata perjem, nešto viša od tjemena glave ( 2- 3 mm ) i proteže se od uha do uha, malo je razmaknuta od potiljka, na krajevima se završava rozetama od finog perja dužine 10- 15 mm, koja se spušta nadolje po vratu. Gledano sa zadnje strane glave, kapa sa rozetama izgleda kao dva spojena cvijeta, a sa prednje strane spušteni dijelovi rozeta izgledaju kao izokrenuti češalj.
-Kljun je kratak, u korijenu širok, te na vrhu tup, što više usađen u glavu. Spojna crta kljuna treba ići kroz zjenicu oka ili ispod nje ( manja greška ). Nosnice su male i bijelo naprašene. Boja kljuna je uvijek svijetlo rožnate boje kao i nokti, a kod crnih i tamnih primjeraka dozvoljava se malo tamniji kljun.
-Oči su biserno bijele, djeluju nešto krupnije, obrubljeni su očnim rubovima bijelo- žučkaste boje, širine 2-3 mm koji moraju biti glatki. Tamne oči imaju bijeli primjerci, kao i tigrasti primjerci bijele glave.
-Vrat je pri glavi tanak, a naliježe široko i zvonasto na trup. U gornjoj polovici vrat je nešto povijen unatrag i pri hodu malo se ljulja naprijed- natrag.
-Prsa su dobro razvijena, lijepo zaobljena, te djeluju malo izbočeno iz ramena, okrugla su i sa trbuhom lijepo spojena u laganoj krivulji.
-Leđa su široka, što kraća, konkavnog oblika.
-Krila su dobro razvijena, neznatno kraća od repa, opuštena i skoro dodiruju tlo.
-Rep je širok, ima 12- 18 čvrstih pera koja moraju biti dobro priljubljena jedna uz drugo. Golub ga nosi pod kutom od 45°- 55° u odnosu na pod. Rep je u korijenu uzak, a prema krajevima se širi za najmanje 15° ( širina ramena goluba ).
-Noge su kratke i koso postavljene, vatreno crvene boje te moraju biti bez perja, a golub dok stoji ostavlja dojam kao da poskakuje na mjestu.
-Nokti pak moraju biti boje kljuna.
-Perje je gusto, dosta čvrsto, uvijek priljubljeno uz tijelo i intenzivno svijetle boje.
-Boje i šare: Uzgajaju se jednobojni primjerci u svim osnovnim bojama ( bijeli, plavi, crveni, žuti, crni ). Priznate su i dopunske boje: srebrna s krilnim prugama i bez njih, brončana, kovana (plava) i prugasta. Postoje i tigrasti primjerci kod kojih je osnovna boja bijela, a išarani su jednom od osnovnih boja. Boje su intenzivne.Toni

Posts: 304
Joined: Sat Dec 01, 2007 9:31 pm
Private message
Nazad na vrh Ići dole
 
ZAGREBAČKI PREVRTAČ
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Ostale Zivotinje :: Golubovi :: Ukrasni Golubovi-
Skoči na: