Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 ROTVAJLER I DEO

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 47
Lokacija : Banatsko Novo Selo

ROTVAJLER I DEO Empty
PočaljiNaslov: ROTVAJLER I DEO   ROTVAJLER I DEO EmptyPon Feb 07, 2011 2:25 pm

STANDARD

Maticna zemlja: Nemacka.

OSOBINE

Krepak je i stasit, i nije nezgrapan pas. Jaka postava žari snagom, okretnošæu i ustrajnošæu. Na okolinu i na gospodara reagira vrlo osetljivo. Ima velike radne sposobnosti, a zahteva poseban naèin ophoðenja. Glava je srednje duga, èeoni dio lobanje je vrlo naglašen. Ima izrazite jagodice i stop. Ima škarast ugriz. Vrat je snažan i mišiæav, bez podvratnika. Rep je kratko kupiran, a neki se psi i okote bezrepi. Dlaka je kratka, gruba, oštra i priljubljena, s gustom poddlakom. Crn je sa smeðim mrljama po jagodicama, gubici, prsima i udovima. Visina - do 68 cm, težina - oko 50 kg. Doživi oko 10 godina starosti. Najpre se pojavio u njemaèkom mjestu Rottweilu, gdje su održavali velike životinjske sajmove. Koristili su ga èak i za kroæenje bikova, kao i za vuèu kolica. Za službenog je psa priznat 1910. godine. Pravilnim odgojem postane poslušan i dobar èuvar. Ima dobru sposobnost uèenja, mada ga je bez struènog znanja o školovanju teško odgojiti. Sazre tek nakon dve godine. Jako je borben i kod vežbi ne obazire se na udarce. U nekim zemljama spada u pasmine kojima nije dozvoljeno izvoditi vežbe obrane.Jako voli porodiène èlanove, iako pokušava postati voða èopora. U tom sluèaju moramo ga udaljiti iz kuæe. Nije mu potrebno puno kretanja, mada nije pas za stan. Živeti mora u vrtu ili psetarnici, a uz to mu je potrebno puno dodira s Ijudima. Rotvajler nije pas za poèetnike veæ samo za Ijude koji imaju iskustva sa psima. Otporan je i robustan.

KARAKTER ROTVAJLERAKarakter rotvajlera, kao uostalom i svih rasa pasa, u osnovi se sastoji od zbira nasledenih i stecenih od zbira nasledenih i stecenih psihickih i mentalnih karakteristika, kvaliteta i sposobnosti, koji odreduju i regulisu njegovo ponasanje prema okolini.

Uz postovanje njegove mentalne konstrukcije, odnosno, mentalnog sklopa, njegovo ponasanje je u osnovi prijateljsko, on je odan i poslusan i ima volju za radom. Njegov temperament, njegova spremnost na akciju i zelja za kretanjem su mjereni. Njegova reakcija na negativan nadrazaj je ostra, neustrasiva i uverljiva.

I cula su mu razvijena u odgovarajucoj mjeri, reakcije su mu brze, a sposobnost ucenja veoma izrazena. On je snazan i dobro izbalansiran, uravnotezen tip psa. Zbog svoje otvorene prirode, umerene ostrine i visokog stepena samopouzdanja, na okolinu djeluje mirno I promisljeno.

Medutim, kada oseti opasnost, istog momenta krece u akciju upravo zbog svog, veoma razvijenog borbenog i zastitnickog instikta. Suocen sa bolnim iskustvom ostaj cvrst i neustrasiv I ne odstupa. Kada opasnost prode, relativno brzo ga prolazi zelja za borbom i on se ponovo ponasa mirno.

Medu njegovim dobrim osobinama nalazi se i neogranicena ljubav i povjerenje prema djeci kao i snazna privrzenost kuci i porodici i stalna spremnost da ih brani.

Rotvajler je u osnovi smiren, povjerljiv i neustrasiv pas, sa veoma mnogosamopouzdanja,koje mu ipak ne zadovoljava da sklapa trenutna i neselektivna prijateljstva. Sa veoma malo sumlje i visokim stepenom samouvjerenosti, na nadrazaje iz okoline rotvajler djeluje tiho, u maniru "sacekaj da vidis sta je to ". Nasleden mu je nagon za zastitom kuce i porodice. On je veoma inteligentan pas, izuzetne ostrine i dobre prilagodljivosti, sa izrazenom voljom za radom, sto ga cini veoma pogodnim za pratnju, cuvanje,pa i za "razne druge svrhe".

Ono sto vazi za sve rase, a kod ovog psa je jos izrazenije jeste da mora imati "primarnog vodu, odnosno vodu copora, tj. Osobu koja ce u hijerarhiji biti ispred njega, jer u protivnom on sam veoma lako postaje voda, a posledica toga je pas, koji sam donosi odluke, sto u slucaju rotvajlera nije nimalo prijatno.

ISTORIJAT

Rotvajler pripada grupi moloskih pasa Po podjeli pasa na rasne skupine rotvajler je svrstan u drugu grupu, drugu sekciju, prvu podsekciju (dogoliki psi ). Rotvajler podleze obavezi polaganja ispita u radu sto znaci da pas mora imati polozen ispit u radu da bi mogao postati sampion u ljepoti. Ovo vazi i za sticanje nacionalnih sampionata kao i za sticanje titule internacionalnog sampionata u ljepoti.

Moze se reci da sadasnji rotvajler predstavlja jednu vrstu teraca stada odnosno pasa , kojima je osnovni zadatak bio da teraju i stite stada.Rotvajler pripada grupi moloskih pasa, a to znaci da njegovi koreni poticu sa Tibeta.Migracijom ka zapadu psi su dospeli u Grcku. Danasnji naziv molos ili molosoid grckog je porijekla.Molosi su bili nnajistaknutije anticko pleme u Epiru. Njihov kralj Pir ratovao je u Italiji protiv Rimljana kao saveznik Tarenta. Bili su ljubitelji pasa, koji su bili veoma poznati.

Neki autori smatraju da su preci rotvajlera dospjeli do grada Rottweil (Rotvajl) u polovini drugog vijeka prije nove ere, odnosno u vrijeme kada je rimska vojska presla Alpe. Rottweil je postao rimska utvrda tokom 74. g.n.e. za vrijeme vladavine cara Tita Flavia Vespasiana (69-70). U cast ovog cara taj predeo nazvan je Area Flaviae. Rimska utvrda na cijim temeljima se razvijao Rottweil naziva se Neckarquelle.
Rimska vojska je jos pre vise od dve huiljade godina vodila pse sa sobom, a pse su imale i sve vojske pre i posle Rimljana. Od posebnog znacaja bili su psi u pogranicnim rimskim gradovima gdje su bili cuvari. Ovi su se parili sa autohtonim psima, a oni su najcesce bili cuvari i pastirski psi.Preci rotvajlera bili su veoma dobri lovacki psi. Pre svega isticali su se u lovu hajkom na divlje svinje. Poljoprivrednici i stocari veoma brzo su zapazili iyuyetnu izdrzljivost ovih pasa. Osim snage psi su imali veoma dobar karakter .Uzgoj ovih pasa uzimao je maha.

Ubrzo je kao centar uzgoja, Rotweil postao interesantan za mnoge koji su zeljeli da nabave ovakvog psa. Rotweil je mjesto ukrstanja mnogih puteva i kao takav bio je trgovacko srediste. Zainteresovanih za ovog psa bilo je mnogo, a najzainteresovaniji bili su mesari. Dugo su rotvajlera nazivali mesarskim psom, a i danas se u kinoloskom zargonu moze cuti da je to mesarski pas (Metzgerhund).

Kupujuci stoku na vasarima odvodili do svojih klanica, a za taj transport bilo im je potrebno obezbedenje. Rotvajler je bio najprikladniji za to. Postao je vrlo brzo najbolji i najpoznatiji terac stoke. Trgovina stokom bila je vrlo razvijena u proslom vijeku. Svakim danom s**** je u vecim ili manjim stadima terana na stocne pijace, a mesari su kupljenu stoku terali u klanice.
Vremenom su ovi psi mjenjali prvobitnu namjenu i oko 1900. pocinju da se upotrebljavaju i u policijskoj sluzbi. To je veoma brzo promjenilo pravac i svrhu uzgoja. O rotvajleru kao samostalnoj rasi moze se govoriti od 1890.tada su odgajivaci smatrali da pse treba gajiti u granicama visine grebena od 50 do 60 cm.Prvi zvanicni standard potice iz 1901. godine. Predlozio ga je slikar Albet Kull. U to doba o uzgoju rotvajlera brigu je vodio I. International Club fur Leonberger und Rotweiler Hunde.

Za razvoj rotvajlera kao rase od izuzetnog je znacaja 13. 1. 1907. Tada su, u Stutgartu, odgajivaci i ljubitelji ovih pasa osnovali klub (DRK), a bio je to Deutscher Rottweil Klub.Veoma brzo se uvidjelo da uzgoj i briga o rasi nisu na odgovarajucoj visini jer je politika vodena iz dva kluba. Zbog toga su iz dva kluba koji su se starali o rotvajleru 1921. stvorili jedinstveni maticni klub (ADRK)-Allgemeiner Deutscher Rottweil Klub. Danas se ADRK smatra naslednikom DRK i zbog toga se 1907. uzima kao godinanastanka ADRK.

Danas klub ima 16 podruznica: 15 u Nemackoj i jednu za sve clanovi i odgajivace van Nemacke. Ima 6.000 clanova iz:Njemacke, Austrije, Belgije, Brazila, Danske, Finske, Francuske, V. Britanije, Irske, Izraela, Italije, Jugoslavije, Kanade, Luksemburga, Malezije, Holandije, Norveske, Australije, Svedske, Svajcarske, Spanije, Juzne Afrike, Jugozapadne Afrike,Tunisa, Amerike.Klub radi pod pokroviteljstvom VDH i FCI (IFR- Medunarodnog saveza prijatelja Rotvajlera).
Standard FCI rotvajlera
Uzgoj rotvajlera tezi psu punom snage, crnom sa crveno braon, jasno ogranicenim oznakama, koji kod snazne ukupne pojave ne sme izgubiti plemenitost, I pripada radni psima, psima za pratnju i zastitu.
OPSTI IZGLED:Rotvajler je srednji veliki – veliki , snazni pas ni zdepast ni lak, ni visokih nogu ni hrtast. Njegova zbijena i snazna figura pokazuje veliku snagu, okretnost i izdrzljivost.

PROPORCIJE:Duzina tijela mjerena od grudne kosti do sedne kvrge treba najvise do 15% da prevazilazi visinu grebena.

KARAKTER: Od prijateljske I mirne osnove, ljubitelj djece, on je veoma vjeran,poslusan, vodljiv i radostan pri radu. Njegova pojava odaje samopostojanost, njegovo drzanje je samouvjereno, cvrstih nerava I neustrasivo. Reaguje sa visokom paznjom prema okolini.

GLAVA


LOBANJA:

Srednje duzine, siroka izmedu usiju, u ceonoj liniji gledano sa svih strana umereno zasvodenja.

STOP:

Izrazen.

NOS:

Nosnik prav sa sirokim korenom. Nosna pecurka dobra oformljena, vise siroka nego okrugla, sa srazmerno velikim otvorima, uvek crne boje.

USNE:

Crne, cvrsto prilezuce, zatvoren ugao usana, yubno meso po mogucnosti tamno.

VILICE:

Snazne, siroka donja i gornja vilica.

OBRAZI:

Jagodicna kost izrazena.

ZUBALO:

Jako i potpuno (42 zuba). Gornji sekutici makazasto prelaze preko onih iz donje vilice.

OCI:

Srednje velicine, bademaste, tamno smede do crne boje sa dobro prilezucim kapcima.

USI:

Srednje velicine, visece, trouglaste, siroko i visoko usadene prosirujuci prividno gornji dio glave. Usi dobro prilezu uz glavu.

VRAT:

Snazan, umereno dug, dobro misicav sa lako zaobljenom gornjom linijom, suv, bez fanona ili opustene koze.

TELO:


LEDA: Prava, snazna, cvrsta. Krsta kratka, snazna i duboka.

SAPI: Siroke, srednje duzine, blago zaobljene, ni prave a ipak ni jako strme.

GRUDNI KOS: Prostran, sirok i dubok (oko 50 % visine grebena ), sa dobro razvijenim predprsjem i dobro zaobljenim rebrima.

TRBUH: Slabine nisu podignute.

REP: Kratko kupiran pri cemu su ostala jedan do dva repna prsljena.EKSTREMITETIPREDNJE NOGE: Prednje noge su gledano od napred prave i nisu usko postavljene. Podlaktica je gledano sa strane ravna. Ugao lopatice prema horizontali je oko 45 stepeni.

LOPATICA: Dobro postavljena.

NADLAKTICA: Dobro prileze uz tijelo.

PODLAKTICA: Snazna i misicava.

DOSAPLJE: Lako opruzeno, snazno, ne strmo.

SAPE:Okrugle, dorbo zatvorene i zaobljene. Tabani tvrdi, nokti kratki, crni I jaki.

ZADNJE NOGE: Gledano od pozadi zadnje noge su prave, nisu uskpostavljene. U slobodnom stavu butna kost sa karlicom, butna kost sa potkolenicom I potkolenica sa dosapljom grade tup ugao.

BUTINA: Umereno duga i siroka, misicava.

POTKOLENICA: Duga, snazna i siroka, misicava. Snazan prelaz u cvrst skocni zglob koji je dobro uglovan, nije strm.

SAPE: Nesto duze od prednjih, isto tako dobro zatvorene, zaobljene sa snaznim prstima, bez zzaperaka.

KRETANJE: Rotvajler je kasac. Leda ostaju cvrsta i relativno mirna. Kretanje je harmonicno, sigurno, puno snage i slobodno za dobar korak.

KOZA: Svuda je napeta. Kod visoke paznje koza moze na celu praviti lake nabore.

DLACNI POKRIVAC: Sastoje se od pokrovne dlake i podlake. Pokrovna dlaka je ostra, srednjeduzine, gruba, gusta i cvrsto prilezuca. Podlaka ne smije da izlazi kroz pokrovnu dlaku. Na zadnjim nogama dlaka je nesto duza.

BOJA: Crna sa dobro ogranicenim oznakama (boja plamena), crveno braon obojeni obrazi, njuska, donja strana vrata, prsa, noge, kao i iznad ociju i ispod repa.

VELICINA: Visina grebena muzjaka 61-68 cm, 61-62cm, - mali 63-64 cm, srednji veliki, 65-66 cm.- pozeljna visina i 67-68 cm.veliki. Masa 50 kg.

Visina grebena zenke je 56-63 cm,56-57 cm.-mala, 58-59 cm, srednje velika, 60-61 cm. Vrlo velika. Masa 42 kg.MANE
OPSTI IZGLED: Lagan, hrtast, visok na nogama, slabe kosti i misici.

GLAVA: Glava lovackog psa, uska, laka kratka, duga, zdepasta, ravno celo (nepostojeci ili nedovoljan stop ).

NJUSKA: duga ili spicasta vilica, ovnujski ili rascepljen nos, oboren ili ulllegao nosnik, svetla ili tackasta nosna pecurka.

USNE : Ne priljubljene, roze boje ili flekave, otvoren ugao usana.

VILICE: Uska donja vilica.

OBRAZI: Jako izrazeni.

ZUBALO: Kljestasto.

USI: Lose usadene, teske, duge,mlitsve, unazad preklopljene, kao i ostojece i nesimetricno nosene.

OCI: Svetle, kapci koji dobro prilezu, duboko usadene, ######ve, kao i okrugle.

VRAT: Dug, tanak, slabo misicav, fanon, podgusnjak.

TIJELO: Dugo, kratko, usko.

GRUDNI KOS: Ravna rebra, bacvaste grudi, uske grudi.

LEDA: Duga, slaba, ulegnuta, saranasta.

SAPI: Strme, prekratke, isuvise ravne ili preduge.

REP: Visiko ili nisko usaden.

PREDNJE NOGE: Uske ili ako nisi prave. Strma plecka, previse tijesni ili slabo povezani, preduga, pretkratka ili strma nadlaktica. Meko ili strmo dosaplje. Rasirene sape, ravni ili suvise zbijeni prsti, zakrzljali prsti, svetli nokti.

ZADNJE NOGE: Ravne butine, uske pete, kravlji ili bacvast stav, usko ili preda
Nazad na vrh Ići dole
 
ROTVAJLER I DEO
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Kinologija :: FCI grupe :: FCI II-
Skoči na: