Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 47
Lokacija : Banatsko Novo Selo

DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo Empty
PočaljiNaslov: DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo   DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo EmptyPet Feb 11, 2011 8:03 pm

STANDARD Dogo Canario

FCI Standard No 346/

DOGO CANARIO (Canarian Dog)Porijeklo: ŠpanjolskaDatum izdavanja važećeg standarda: 03.06. 2001g.Upotreba: Pas čuvar i stočarski pas.Klasifikacija F.C.I.: Grupa 2 Pinčer i Šnaucer- Molosoidne pasmine- Švicarski planinski i Stočarski psi i druge pasmine.

Podgrupa 2.1 Molosoidne pasmine, tipa mastif. Bez radnog ispita.Kratak povijesni sažetak: Mološki pas sa otoka Tenerifa i Gran Canaria , u Kanarskom Arhipelagu. Izlazeći kao rezultat križanja između ''majorera'', pra-Hispanskog stočarskog psa porijeklom sa otoka, i moloških pasa donesenih na arhipelag.

Ova križanja započimaju etničko grupiranje pasa ''dogo'' tipa, srednje veličine, tigraste i žute boje, sa istaknutim bjelinama, robusne građe, karakteristika molosa, ali sa pokretnošću i strahovitim temperamentom, grub i sa dosljednim i lojalnim karakterom.

Tijekom 16. i 17st. njihova je populacija naglo narasla. Postoje brojni spomeni o njima u povijesnim tekstovima prije osvajanja zemlje, većinom u ''Dokumentima Gradskog Vijeća'' u kojima se opisuje funkcija koju su oni obavljali. Svojevremeno su funkcionirali kao pas čuvar i stočarski pas.Opći dojam: Mološki pas srednje veličine, dobro balansiran, ravnog profila, sa crnom maskom. Grub i dobrih proporcija. Mezomorfan je; tijelo je duže nego visina u grebenu. Ženke naglašavaju ovu osobinu sa time što su još malo duže.Temperament: Njihova je pojava smirena. Pozornog pogleda. Posebno opremljen za funkciju čuvanja i tradicionalno korišten za tjeranje i gonjenje stoke. Njihov temperament je balansiran velikom samosigurnošću. Ozbiljan i dubok lavež. On je nježan i plemenit sa svojom obitelji, sa velikom privrženošću svome vlasniku i nepovjeran prema strancima.

Izražava povjerenje, plemenitost i malu distancu. Kada je u stavu pozornosti veoma je čvrst i oprezan pogled.Glava: Masivna, brahiocefalna, solidnog izgleda i pokrivena sa opuštenom visećom kožom. Njen oblik je ponešto produljene kocke.Lubanja: Lagano konveksna, a čeona kost je plosnata. Jagodični lukovi veoma naglašeni, sa dobro razvijenim sljepoočnim i žvačnim mišićima, ali nisu naglašeni. Zatiljna kost nije naglašena.Stop: Definiran, ali ne strm.Njuška: Kraća nego glava. Obično oko 40% glave. Širina je 2/3 glave. Veoma široke baze i lagano se sužava prema nosu. Nosna linija je plosnata, ravnog profila i bez brazda.Nos: Širok, jaki crni pigment. Postavljen je u istoj liniji sa nosnim kanalom. Prednji dio je smješten malo iza prednjeg dijela usana. Nosnice su velike, prigodne za lako disanje.Usne: Gornja usna visi, ali ne pretjerano i kada se gleda sprijeda formira naopačke okrenuto slovo ''V'' kada se spoje. Unutrašnjost usne je tamna.Zubi: Škarasti zagriz. Ravan zagriz je prihvatljiv iako nije poželjan . Lagan prognatizam dozvoljen. Zubi pokazuju široku poprečnu udaljenost. Zubi su široki, sa jakom bazom, velikim kutnjacima, malim sjekutićima i dobro i korektno razvijenim borbenih očnjaka.Oči: Lagano ovalne, srednje do velike veličine, dobro odvojene, niti upijene niti izbuljene. Dobro su pigmentirane u crnoj boji , čvrste nikad padajuće. Boja varira od srednje do tamne smeđe, u skladu sa bojom krzna. Nikad nisu svijetle.Uši: Srednje veličine, dobro odvojene, sa kratkom i finom dlakom, sa lakoćom padaju na obje strane glave. Ako su sklopljene, onda su ružinog oblika, stoje blizu glavi. Baza je u malo višoj točki nego linija oka. Uši koje su smještene jako visoko i spojene su netipične . Ako su kupirane uzdignute su.Vrat: Nešto kraći nego ukupna dužina glave. Donji dio ima opuštenu kožu koja doprinosi formaciji laganog podbratka. Čvrst, ravan, cilindričan i jako mišićav.Tijelo: Ravne linije, široko, duboko, dužina je 18-20% veća nego visina u grebenu, što je izraženije u ženki. Slabine nisu jako naznačene.Gornja linija: Ravna, bez deformacija, koju podupire razvijena, ali ne previše vidljiva muskulatura. Lagano uzlazi od grebena prema trupu. Nikad sedlasta niti šaranasta.Trup: Srednje, širok i zaobljen. Ne bi smio biti dug, jer bi ograničilo kretanje. Kuje većinom šire.Prsa: Dobre širine, pektoralni mišići dobro naznačeni. Dubina bi trebala doći minimalno do lakta, iz profila i sprijeda. Parametar prsa je u normali jednak visini u grebenu plus 45%s. Rebra dobro zasvođena.Donja linija: Lagano uvučena, nikad silazeća.Rep: Debelo u bazi, zakrivljen sve do vrha, nikada ne prelazi zglob. U akciji diže se u obliku sablje, bez kovrčanja ili upirući u leđa. U stanju mirovanja visi opušteno sa laganim zakrivljenjem na vrhu.Prednje noge: Dobro kutovane, oble i u savršenom skladu, ravne , široke kosti i sa dobrom muskulaturom.

Laktovi ne bi smjeli biti spojeni sa prsima niti pokazivati prema van. Udaljenost od lakta do poda je 50% totalne visine u mužjaka i ponešto manje u ženki.

Šape: mačje šape sa zaobljenim prstima, nisu suviše spojeni. Jastučići su dobro razvijeni i crni. Nokti su tamni, bijela je nepoželjna, iako se mogu pojaviti u skladu sa krznom.Zadnje noge: Jake i paralelne, bez devijacija.

Bedro mora biti dugo i mišićavo. Kut nije naglašen, ali nije ni nedostatan.

Šape: Nešto duže nego prednje i istih karakteristika.Kretanje: Kretanje bi trebalo biti okretno i žustro, elastično i pokriva veliki teren. Dugi koraci. Rep je nisko i jedva izvire poviše razine tijela. U akciji, glava i tijelo su podignuti.Koža: Debela i elastična. Opuštena i okružuje vrat. U akciji formira nekoliko simetričnih nabora na čelu.Dlaka: Kratka, surova, plosnata, bez podkrzna (nekada se može naći na vratu i slabinama) i sa određenom hrapavošću na dodir. Veoma je kratka i fina na ušima, nešto duža na grebenu i slabinama.Boja: Tigrasta u svim promjerima, od tamnih veoma toplih tonova do veoma svijetlo sive ili plave.

Žuta do pješčane u svim nijansama.

Oznake se mogu pojaviti na prsima, na bazi vrata ili grla, na prednjim ili stražnjim šapama, poželjno je da su u što manjoj mjeri.

Maska je uvijek crna i ne bi smjela prelaziti visinu očiju.Visina u grebenu: Mužjaci: 60 do 65cm.

Ženke: 56 do 61cm.

U slučaju veoma tipičnih primjeraka, odmak +-1cm od maksimuma ili minimuma će biti dopušteno.Minimalna težina: Mužjaci: 50kg

Ženke: 40kgMane: Bilo kakvi odmak od standarda, a ozbiljnost mane se ravna po stupnju odmaka od standarda.Lake mane:Prenaboranost glave, ali koja ne kvari izraz.

Klještasti zagriz.

Ozbiljne mane:Glava koja nepotpunjuje ustanovljene proporcije.

Linije njuške i lubanje vrlo konvergentne (prenaglašeni stop).

Maska koja prelazi razinu očiju.

Prednje ili zadnje noge koje su okrenute prema van ili prema unutra.

Usne koje su pretjerano viseće, ograničene ili ispupčene.

Jednaka dužina tijela i grebena.

Pretjerani podbradak.

Padajući kapci.

Pre slabi ili prenaglašeni kutovi.

Silazeća donja linija.

Prsa bez dovoljne dubine.

Šape okrenute prema van.

Visoko nasađeni rep.

Nježni rep.

Nježne kosti.

Veoma ozbiljne mane:Kvadratasti profil.

Trokutasta glava, kosa , koja nije u obliku kocke.

Vitka pojava.

Smotani rep, nježan, iste debljine po cjeloj dužini ili deformirani.

Veoma niskog ili pretjeranog rasta.

Sedlasta ili šaranasta leđa.

Slab prednji dio. Rebra koja nisu dobro lukovana.

Nedostatak nabora u ličnom djelu (zategnuta koža bez elastičnosti).

Svijetle oči (žute). Oči koje su međusobno suviše blizu ili kose. Izbočene ili uvučene.

Nedostatak bilo kojeg zuba (osim P.1)

Uši smještene veoma visoko

Divergentne linije njuške i lubanje.

Krzno fino i meko

Loša maska.

Dugi vrat, bez mase.

Eliminirajuće mane:Karakter koji nije stabilan i bilo koja naznaka agresivnosti.

Totalna depigmentacija nosa i unutrašnjosti usana.

Totalni nedostatak maske.

Nepoželjne bijele oznake.

Podgriz.

Tijelo niže nego greben, silazeća linija stomaka.

Plave oči ili oči različite boje.

Amputirani rep.

Monorhid ili kriptohrid.

Nerazvijena prsa.

Važno: Mužjaci moraju imati dva testisa normalnog izgleda i potpuno spuštena u skrotum.
Nazad na vrh Ići dole
dugi19
Neznanac
Neznanac


Broj poruka : 2
Datum upisa : 23.03.2011

DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo Empty
PočaljiNaslov: Re: DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo   DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo EmptyPet Mar 25, 2011 10:26 am

Canaria Spalato bull
DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo DSC07323
Nazad na vrh Ići dole
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 47
Lokacija : Banatsko Novo Selo

DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo Empty
PočaljiNaslov: Re: DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo   DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo EmptySre Mar 30, 2011 6:28 pm

EVO I RADNIH PRESO KANARIJA
DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo Baf6700ec514DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo Ec4852aa4d5eDOGO KANARIO (kanarski pas) i deo Fbdfab9c3a4bDOGO KANARIO (kanarski pas) i deo 9241d98f4e96DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo 9cce70d78ef8DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo 80e3fdd2960eDOGO KANARIO (kanarski pas) i deo Bfb4ee942adfDOGO KANARIO (kanarski pas) i deo 9fccedcbbe81
Nazad na vrh Ići dole
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 47
Lokacija : Banatsko Novo Selo

DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo Empty
PočaljiNaslov: Re: DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo   DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo EmptySre Mar 30, 2011 6:32 pm

DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo 30166_102951696421320_100001194697229_29387_4790126_nDOGO KANARIO (kanarski pas) i deo 30166_102953226421167_100001194697229_29391_3832278_nDOGO KANARIO (kanarski pas) i deo 30166_103687183014438_100001194697229_36268_7382740_nDOGO KANARIO (kanarski pas) i deo 2rvymawDOGO KANARIO (kanarski pas) i deo 2wmgynnDOGO KANARIO (kanarski pas) i deo 111jkwiDOGO KANARIO (kanarski pas) i deo Dsc3266DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo Dsc3281DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo Img0356j
Nazad na vrh Ići dole
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 47
Lokacija : Banatsko Novo Selo

DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo Empty
PočaljiNaslov: Re: DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo   DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo EmptySre Mar 30, 2011 6:36 pm

DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo FaruklosbimbachesDOGO KANARIO (kanarski pas) i deo 39805093DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo 74272456DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo 50354825DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo 80215036
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo Empty
PočaljiNaslov: Re: DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo   DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
DOGO KANARIO (kanarski pas) i deo
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Kinologija :: FCI grupe :: FCI II-
Skoči na: