PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 ENGLESKI MASTIF I DEO

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 47
Lokacija : Banatsko Novo Selo

ENGLESKI MASTIF I DEO Empty
PočaljiNaslov: ENGLESKI MASTIF I DEO   ENGLESKI MASTIF I DEO EmptyNed Feb 13, 2011 2:07 pm

MASTIF [FCI No. 264]
Originalni naziv rase: MASTIFF
Zemlja porekla: ENGLESKA
Sekcija: 2
Podsekcija: 21

OpЕЎti izgled: Posmatrano sa svih strana, glava treba da je kvadratična. Е irina je veoma poЕѕeljna i u odnosu na celokupnu duЕѕinu lobanje treba da je 2:3. Telo je masivno, duboko i ЕЎiroko, dugo i snaЕѕno građeno i postavljeno na ravne i međusobno udaljene noge. MiЕЎići se moraju jasno ocrtavati. Veličina je veoma poЕѕeljna. Visina i supstanca su vaЕѕne i obe osobine stoje u međusobnom ispravnom odnosu.

Karakteristične oznake: Veliko, masivno, puno snage, građeno telo. To je kombinacija veličanstvenosti i hrabrosti.

Narav: Miran, odan gospodaru, ali oprezan kada čuva.

Glava: Е iroka između uЕЎiju, čelo ravno, ali u afektu se pojavljuje nabor koЕѕe. Obrve lako viЕЎlje postavljene. MiЕЎići na slepoočnici i Еѕvakaći miЕЎići dobro razvijeni. Lobanja blago zaobljena sa jednom, između očiju postavljenom i do polovine poprečne ravni lobanje pruЕѕenom brazdom. NjuЕЎka je kratka, ЕЎiroka ispod očiju i ne suЕѕava se do vrha nosa, ravna i kvadratično se zavrЕЎava. Sa nosnikom vrh nosa gradi prav ugao. Nos je dubok do donje vilice i mora biti ЕЎiroko postavljen. Nos je ЕЎirok i od napred gledano sa ЕЎiroko otvorenim nozdrvama, iz profila nos je ravan. Usne su u tupom uglu u odnosu na bazu nosa. Usne su blago viseće, tako da iz profila odaju utisak uglovanosti. DuЕѕina njuЕЎke je u odnosu na ukupnu duЕѕinu lobanje 1:3. Obim njuЕЎke (mereno na sredini između očiju i vrha nosa) u odnosu na obim glave (mereno ispred očiju) je 3:5.

Oči: Male, međusobno daleko postavljene (najmanje dve duЕѕine oka). Stop jasan, ipak nije preteran. Boja očiju je braon leЕЎnik boje, ЕЎto tamnije to bolje.

UЕЎi: Male, debele, daleko jedno od drugog usađeno na najviЕЎoj postranoj tački lobanje, time se linija zadnjeg dela glave produЕѕava. Kada je pas u mirovanju, pravilno prileЕѕu na obraze.

Zubalo: Očnjaci zdravi, jaki, postavljeni daleko jedan od drugog. Sekutići dobro prileЕѕu jedni na druge (kljeЕЎta) ili predgrizač, ali tako da zubi nisu vidljivi pri zatvorenim ustima.
Vrat: Lako zaobljen, umereno dug, veoma miЕЎićav. Obim oko 2,5-5 cm manji od obima glave, mereno ispred očiju.

Prednje noge: Lopatica i nadlaktica blago kose. TeЕЎke i dobro miЕЎićave noge ravne, jake i ЕЎiroko postavljene. Jake kosti i laktovi paralelni sa telom.

Telo: Е iroko, dubok grudni koЕЎ. Rebra zaobljena. Obim grudi za oko 1/3 veći od visine grebena. Leđa i slabine ЕЎiroke i dobro miЕЎićave, ravni i veoma ЕЎiroki kod Еѕenki, lako zaobljeni kod muЕѕjaka. Velika dubina kod muЕѕjaka.

Zadnje noge: Е iroke i miЕЎićave sa dobro razvijenom butinom. Skočni zglobovi dobro razvijeni, ЕЎiroko postavljeni i ravni u mirovanju i kretanju.

Е ape: Velike i okrugle. Prsti dobro zaobljeni, nokti crni.

Rep: Visoko usađen, do skočnog zgloba ili neЕЎto duЕѕi. Е irok u korenu i zavrЕЎava se ЕЎpicasto. U mirovanju obeЕЎen ravno, a u akciji vrh pravi krivinu na gore. Rep ne srne biti noЕЎen iznad leđne linije.

Kretanje: SnaЕѕno osvaja prostor.

Dlaka: Kratka i polegla, ne srne biti fina na plećkama, vratu i leđima.

Boja: Apriko, srebrna, sivkasto Еѕuta ili tamno tigrasta.

Mane: Svako odstupanje od navedenih tačaka treba uzimati za manu. TeЕѕina greЕЎke treba da stoji u odnosu na ukupnu ocenu proporcionalno.

Napomena: MuЕѕjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuЕЎtena u skrotum.

Skala bodovanja

OpЕЎti utisak i simetrija - 10
Veličina i supstanca - 10
Tip glave - 12
NjuЕЎka - 18
UЕЎi - 4
Oči - 6
Telo - 8
Prednje noge i ЕЎape - 6
Zadnje noge i ЕЎape - 10
Leđa, slabine, dubina slabina - 8
Rep - 3
Dlaka, boja i pigment - 5

ENGLESKI MASTIF I DEO Champ2005_RDCC
Nazad na vrh Ići dole
 
ENGLESKI MASTIF I DEO
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Kinologija :: FCI grupe :: FCI II-
Skoči na: