Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 KUPOVINA I NEGA ROJEVA

Ići dole 
AutorPoruka
dudo
Pocetnik
Pocetnik
dudo

Broj poruka : 76
Datum upisa : 20.02.2011
Godina : 49
Lokacija : Jagodina

KUPOVINA I NEGA ROJEVA Empty
PočaljiNaslov: KUPOVINA I NEGA ROJEVA   KUPOVINA I NEGA ROJEVA EmptyPon Mar 28, 2011 9:53 pmKupovina i nega rojeva


Jedan od naćina povećanja broja pčelinjih društava je kupovinom rojeva. Rojeve obično kupuju mlađi pčelari, početnici, ali i ostali, kada žele da za kraće vreme uvećaju svoj pčelinjak ili nadoknade gubitke. Za pčelara je u suštini najnepovoljnije da mu košnice stoje prazne i treba da ih naseli, bilo sopstvenim bilo kupljenim rojevima.

Roj predstavlja jedno manje pčelinje društvo sa mladom maticom. Prodaje se na ramovima sa saćem i kao paketni roj, koga čine samo pčele i matica, bez ramova.

Rojeve na ramovima sa izgrađenim saćem po pravilu se prodaju na 5 ramova. Takav roj treba da ima 3 rama sa zatvorenim i otvorenim leglom i 2 rama sa medom i cvetnim prahom. Leglo treba da je zdravo, kompaktno, sa minimumom trutovskih ćelija. Mora da bude dobro pokriveno pčelama, a na ostalim ramovima ih može biti i manje. Saće ne sme da je isuviše staro, oštećeno, niti da ima tragova proliva. Ram treba da odgovara košnicama kupca. Matica treba da je zdrava, dobro razvijena, bez oštećenja i bez prisustva vaši ili varoe, a to isto važi i za pčele.

Paketni roj se formira trešenjem pčela sa ramova u posebne kutije sa ventilacijom, i dodavanjem matice u kavezu. Ukoliko je matica pripadala pčelama iz roja, može se sa njima istresti, vodeći računa da je pri naseljavanju ne izgubimo. Paketni roj se prodaje obično u težini 1,2 kg ili 1 kg pčela.

Poželjno je roj kupiti što ranije u sezoni, najbolje već krajem maja ili početkom juna, da bi se do kraja leta razvio u društvo. Paketne rojeve ne treba kupovati posle juna, osim ako im obezbedimo izgrađeno saće i rezerve meda. Početnicima se skreće pažnja da ne kupuu rojeve sa pčelinjaka bližih od 3-4 km, zbog mogućnosti vraćanja izletnica na staro mesto, niti sa pčelinjaka koji su zaraženii bolestima i u propadanju.

Cena paketnog roja od 1,2kg pčela, sa mladom maticom je u protivrednosti od oko 9-10 kg meda, računajući nižu ili srednju cenu meda u prodaji na malo. Cena rojeva na LR ramovima je u protivrednosti oko 13-14 kg meda, a na DB ramovima od 15-17 kg meda. Te cene su orijentacione, zavise od mnogih uslova i podložne promenama.

Transport rojeva je najbolje obaviti prdveče, uz obaveznu ventilaciju. Košnicu smeštamo na postolje i otvaramo leto na 3-4 cm. Ukoliko smo ga transportovali u nekoj pomoćnoj košnici, predveče ćemo roj prebaciti u našu košnicu. Sutradan ćemo samo pogledati da li pčele vrše orijentacioni let, unose polen i normalno rade na letu. Uveče ćemo im dati po malo šećernog sirupa i prihranjivanje nastaviti narednih dana, pogotovo ako nema paše ili pada kiša. U slučaju bespašnog perioda treba biti posebno obazriv, da ne izazovemo grabež, pa roju možemo dati samo pogaču, dok se ne stabilizuje. Nekoliko dana po smeštaju možemo otvoriti košnicu, ustanoviti jačinu društva i zaleganje matice (ne treba da je tražimo ali se podrazumeva da je vidimo pri kupovini). Tom prilikom ćemo odmah do zadnjeg rama legla (poželjno je da tu bude i otvoreno leglo), dodati ram sa satnom osnovom. Posle 3-4 dana pogledaćemo da li je ram izgrađen i zaležen i dodaćemo sledeći, a onaj možemo staviti u sredinu legla. Ako je roj jači i vreme toplo, možemo satne osnove odmah dodavati u sredinu legla. Proširivanje ćemo nastaviti i dalje, uz prihranjivanje, sve dok društvo može da gradi saće. Pri tome ne treba preterivati, posebno kod DB košnica, čiji je ram znatno veći i pčele ga sporije izgrađuju. Bolje je da roj izgradi i manje ramova, ali da budu potpuno izgrađeni, dobro zaleženi i sa lepim mednim vencima, nego da ih bude više ali nekvalitetnih, koji će kasnije da smetaju. Krajem jula ili početkom avgusta izvršićemo seriju tretiranja protiv varoe i staviti štapiće. Pčele ćemo tada intenzivnije prihranjivati radi stvaranja zimskih zaliha i time smo dobili društvo spremno za zimovanje.

Paketni rojevi zahtevaju nešto veću i pažljiviju negu. U prvo vreme, malo se sporije razvijaju od rojeva na ramovima, ali zato imaju i niz prednosti. Cena im je niža, izgrađuju prvoklasno mlado saće, siguri smo da preko saća nećemo preneti bolesti i da možemo efikasno tretirati protiv varoe.

Paketni rojevi se naseljavaju isključivo pred sumrak, jer se pčele inače mogu razleteti po drugim košnicama. Kavez sa maticom se izvadi i okači među ramove, pčele stresu iz kutije i košnica zatvori. Da im se 200-300 g sirupa a nije loše pored toga dati im i pogaču, pazeći da ne procuri zbog vrućine. Prvi izlet pčela sutradan je vrlo intenzivan, dosta lutaju i naleću u druge košnice. Dva - tri dana ćemo ih ostaviti na miru (uz večernje prihranjivanje), a zatim pogledati. Ukoliko su izgubile maticu, dodati drugu u kavezu ili ispojiti preko novina sa susednim rojem. Rojeve sa manje pčela ćemo pojačati pčelama iz jačih rojeva, u koje su naletale. Poželjno je da košnice budu na većem međusobnom rastojanju.

Po naselajvanju paketnog roja ne smemo da propustimo priliku da izvršimo efikasno tretiranje protiv varoe, dok u košnici nema zatvorenog legla, znači prvih 6-7 dana. Ako smo u mogućnosti da ih svakodnevno prihranjujemo (300-500 g sirupa), ili ima dobre paše, najbolje je da ih naselimo isključivo na satne osnove. Pri tome na 1,2 kg pčela se stavlja 5 DB ramova ili 7 LR. Tako ćemo, za kratko vreme dobiti mlado, zdravo i ispravno izgrađeno saće. Ukoliko ih ne možemo hraniti baš svakog dana u početku, a nema paše, poželjno je gnezdo formirati sa 3-4 satne osnove, kraj kojih se stavlja po 1 ram sa medom i polenom sa obe strane. Ako naseljavanje vršimo kasno u sezoni, onda roj istresamo na prazne izgrađene ramove, uz najviše 1-2 satne osnove i ramove sa medom i polenom sa strane.

Za petnaestak dana, paketni roj će potpuno izgraditi 5-6 satnih osnova i matica zaleći 3-4 rama. Kritičan period nastaje već posle desetak dana jer nema dovoljno pčela da hrane leglo, stare izumiru a nove se još ne rađaju. Najidealnije ih je tada pojačati sa 200-300 g mladih pčela, ali i bez toga, roj će se uspešno razviti. Dalje se neguje isto kao i roj na ramovima i do jeseni postiže snagu društva.

Literatura:

Relić Branko "Pčelarstvo i ekonomika pčelarenja" Sremska Mitrovica 1988.

Rad objavljen u "Zborniku radova iz pčelarstva" Društva pčelara u Trsteniku, 1997.

Indeks radova Predrag CvetkovićNazad na vrh Ići dole
 
KUPOVINA I NEGA ROJEVA
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Privreda :: Pcelarstvo-
Skoči na: