| NORVIC GUSAN | |
|
|
|
Autor | Poruka |
---|
berk Redovni Clan
Broj poruka : 272 Datum upisa : 08.04.2011 Godina : 40 Lokacija : Novo Milosevo
| |
| |
šone Redovni Clan
Broj poruka : 621 Datum upisa : 25.03.2011
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Čet Dec 01, 2011 6:51 pm | |
| Berk druže,već sam ti pričao da je to prva rasa gušana koju sam upoznao,nije bilo izložbe na kojoj ih nije bilo,i to dobre kvalitete,kako je došlo do toga što pričaš i što je evidentno ko će sigurno znati.Ja to posmatram ovako,odgajivači koji su držali brinere su polako prelazili na druge rase gušana koje su u to vrijeme bile u ekspanziji(pomeranski,engleski),tako da su se ti golubovi počeli ukrštati ko zna kako i ko zna sa čim od strane golubara koji nisu u potpunosti poznavali ovu rasu,tako su ukrštani sa engleskim patuljastim gušanima,da bi se ovi navodno popravili,to sam viđao.Eto pokušao sam dati odgovor bar na jedan dio pitanja..... | |
|
| |
berk Redovni Clan
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Čet Dec 01, 2011 7:00 pm | |
| hvala za odgovor ..šteta šta se toliko zabatalila najveselija i rekao bih najsposobnija za reprodukciju rasa gušana al neka, meni je zanimljivo da gledam napredak brinera u svom golubarniku bar, a krenuo sam baš od loših čisto iz neznanja | |
|
| |
wom griffith Redovni Clan
Broj poruka : 733 Datum upisa : 03.03.2011 Godina : 62 Lokacija : Srbija Kula
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Čet Dec 01, 2011 7:20 pm | |
| Vrlo lako se svaka rasa moze unazaditi za relativno kratko vreme, do pre desetak godina u Kuli je bilo nekoliko odgajivaca brnaca i desetak ljudi koji su ih samo drzali za svoju dusu. Danas jos uvek ima nekoliko ljubitelja, a samo jedan odgajivac koji je spreman da nesto novo ubaci u svoje jato i da pokusa da ako ne usavrsi ono bar da neunazadi rasu.Kada si zadnji put bio kod nekog odgajivaca koji je nesto uvezao i ulozio neka sredstva za nabavku novih golubova( mislim na vrhunske ptice). Velika vecina je zadovoljna ako na nekoj berzi kupi goluba nesto boljeg od svojih i ubrzo ga utopi u svoje, sa tim nacinom razmisljanja i takvim radom se vrlo brzo taj kvalitetni golub pretopi u svoje sasvim prosecne ptice.Pogledaj samo velicinu tela sadasnjih brnaca, ukrstena krila ,operjanost nogu, pa koliko u njima ima pat. engleza?Po mom misljenju samo pravilnim tumacenjem standarda, ostrom selekcijom i koriscenjem kvalitetnih golubova moze se nesto napraviti , sve ostalo je samo drzanje iz ciste ljubavi, a to je i dovelo golubarstvo na taj nivo, jos samo da napomenem da ukoliko vlasnik nije u stanju da uporedi svoje sa tudim pticama sigurno da o nekom odgajivackom radu nema ni govora, pozdrav. | |
|
| |
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Čet Dec 01, 2011 7:28 pm | |
| Dok ja iskucah svoj roman Vi sa siti ispricaste. | |
|
| |
šone Redovni Clan
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Čet Dec 01, 2011 7:43 pm | |
| Ma tu smo mi kolega,slažem se sa svime što si rekao,lako je nešto upropastiti,nikad nisam bio pristalica ukrštanja rasa između sebe,da bi se kao nešto popravilo kod ove ili one rase,ali eto mnogi to rade,vidimo šta se kroz određeno vrijeme dešava sa takvim rasama...briner kojega si opisao,srpski visokoletač i mnoge druge....pozzzz. | |
|
| |
berk Redovni Clan
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Čet Dec 01, 2011 7:46 pm | |
| da razumem to...samo mi reci šta si mislio tačno pod ukrštenim krilima? | |
|
| |
šone Redovni Clan
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Čet Dec 01, 2011 7:51 pm | |
| Pa Stevan je vjerovatno mislio da se krajevi krila nesmiju ukrštati jedno preko drugoga, to je nedozvoljeno kod nekih rasa gušana...eto tako... | |
|
| |
berk Redovni Clan
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Čet Dec 01, 2011 7:58 pm | |
| da, ali brineru treba da budu ukrštena krila, inače bi imao krupno telo, široka leđa.. | |
|
| |
šone Redovni Clan
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Čet Dec 01, 2011 8:10 pm | |
| sto posto Berk da moraju imati,mislim da je kolega mislio na viseća krila,a napisao ukrštena,ili je mislio na neku drugu rasu gušana... | |
|
| |
berk Redovni Clan
| |
| |
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Pet Dec 02, 2011 9:06 pm | |
| Mislio sam na ukrstena krila, na samom pocetku ok, ali da budu ukrstena do pola mislim da je puno, pozzz. | |
|
| |
berk Redovni Clan
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Pet Dec 02, 2011 9:43 pm | |
| slažem se, ne izgleda lepo..a takvi verovatno i nose rep malo podignut oxooo postao sam 'staff member' | |
|
| |
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Pon Dec 05, 2011 5:46 pm | |
| | |
|
| |
berk Redovni Clan
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Uto Dec 06, 2011 8:39 am | |
| odlična boja....mislim da bi zanimljivije bilo kad bi se ozbiljni odgajivači pozabavili uzgojem jednobijnih gušana, meni lično ova boja tj šara postaje dosadna (ovo je samo moje mišljenje).... kao npr što se radi kod pomeranaca | |
|
| |
šone Redovni Clan
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Uto Dec 06, 2011 8:50 pm | |
| Većina"ozbiljnih" odgajivača se upravo nebavi odgojem jednobojnih golubova već nekom od interesantnih boja.Kod boje ovoga norviča na slici se na primjer,što se boje tiče mora zadovoljiti polumjesec,te ruža na krilima...Ovaj golub na slici ima grešku tako zvano rasiječeno oko,gdje mu polumjesec nije zatvoren i dodiruje oko.Pozdrav. | |
|
| |
berk Redovni Clan
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Uto Dec 06, 2011 9:09 pm | |
| kažem to jer mi postaje monotono da gledam samo te šare kod gušana (možda ih ne volim ), mislim bilo bi zanimljivije da ima i jednobojnih..normalno da je veći izazov dobijati golubove sa određenim crtežom | |
|
| |
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Sre Dec 07, 2011 4:49 pm | |
| Recite mi kolio je nepravilan polumesec teska greska i koliko je tesko takav nedostatak odkloniti? | |
|
| |
berk Redovni Clan
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Sre Dec 07, 2011 5:09 pm | |
| po meni nije teška greška, kod golubova sa šarom se to dešava da 2 savršena daju ne tako dobre šare, kao i obratno...ma znaš ti to Stevane ..e sad da čujemo mišljenje pasioniranog gušandžije šta on misli o toj grešci, dakle Šone? | |
|
| |
šone Redovni Clan
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Sre Dec 07, 2011 6:44 pm | |
| Pasioniranog hahaha,pa može se i tako reći,pa što se ocijenjivanja na izložbi tiče to manje više znamo,dakle sa šampionskom titulom se oprosti.Vrlo mali broj norvič gušana u potpunosti po obojenosti odgovara propisanom standardu,više ili manje prisutna je po neka greškica,to se odnosi i na ostale rase gušana koje imaju sličan standard.Slažem se sa Berkom da se greške polumjeseca mogu popraviti,pre svega ispravnim parenjem,naravno ne u prvoj generaciji,ali u nekim sledećim svakako da.Naravno na neke stvari utiču geni koji su nasljedni......Evo jedan primjer ja sam do skoro imao norviče u žutoj boji,mužjak je imao loš polumjesec ,nije imao naznake ruža na krilima,ženka je bila više nego dobro obojana imala je i naznake ruža na krilima.Izlegli su mlade(oba muška)koji su imali idealan polumjesec ali bez naznaka ruža na krilima.Dakle genetski više na ženku ali ne u potpunosti.Pozdrav. | |
|
| |
berk Redovni Clan
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Sre Dec 07, 2011 6:54 pm | |
| ......genetika je čudo, zato je i zanimljiva igra | |
|
| |
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Sre Dec 07, 2011 7:22 pm | |
| | |
|
| |
cvrki Neznanac
Broj poruka : 2 Datum upisa : 01.12.2011
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Sre Dec 07, 2011 9:15 pm | |
| pozdravljam vas na forumu ,jasam zainteresovan za norvic gusane ranije sam gajio lepezane ,dzinovske pismonose i brnske gusane koji nisu bili bog zna kakvog kvaliteta pa sam ih se resio.na izlozbi u Zrenjaninu ih je bilo na berzi u braon boji solidnog kvaliteta cena im je bila oko 1000 dinara.prodavao ih je Brko iz Sremske Mitrovice koji gaji perikere,tu su bili i neki ljudi iz Kovacice koji ih gaje u crnoj boji,dakle siri se polako .Molio bi da vi koji ih imate ostavite brojeve telefona pa da se i cujemo | |
|
| |
berk Redovni Clan
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Sre Dec 07, 2011 9:37 pm | |
| dobro došao Cvrki bio sam u Zr-u i video to o čemu pričaš, zanimljivi su to braon nisma to nikad video ovde Šone ima norviče, samo je on BiH pa ti je to verovatno daleko...predpopstavljam da će Stevan dati Saletov broj koji ima lepe bele norviče POZZZ | |
|
| |
šone Redovni Clan
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN Čet Dec 08, 2011 6:30 pm | |
| Pozdrav svima,naravno Cvrki dobrodošao na forum,nadam se da ćeš se češće družiti sa nama.Meni je drago što si se odlučio da odgajaš Norvič gušane jer je riječ o vrlo interesantnoj rasi,ja ih odgajam u bijeloj boji već nekoliko godina..Reče hiljadu dinara e sad bez uvrede volio bi da znam koliko je to u evrima,isto tako jedan dobronamjeran savjet,nemoj bez prijeke potrebe kupovati golubove na berzama,bez obzira koji ih odgajivač prodaje,ja sam uvijek za varijantu nabavke lično kod odgajivača,ima dosta razloga...Sale ti nije daleko a ima vrlo kvalitetne norviče to možeš vidjeti i sam,kolega Stevan bi ti mogao isposlovati broj telefona.E sad ja sam iz R.Srpske ,tako da sam ti kao što moj drug Berk kaže poprilično daleko,u koliko te nešto oko norviča interesuje tu sam naravno..... | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: NORVIC GUSAN | |
| |
|
| |
| NORVIC GUSAN | |
|