PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 AUSTRIJSKI OVCAR sve o ovoj rasi

Ići dole 
AutorPoruka
srpskelegende
Moderator
Moderator
srpskelegende

Broj poruka : 1304
Datum upisa : 05.02.2011
Godina : 47
Lokacija : Banatsko Novo Selo

AUSTRIJSKI OVCAR sve o ovoj rasi Empty
PočaljiNaslov: AUSTRIJSKI OVCAR sve o ovoj rasi   AUSTRIJSKI OVCAR sve o ovoj rasi EmptyČet Jan 26, 2012 11:32 am

Australian Cattle Dog - Standard br. 287


Opšti izgled: Snažan, kompaktan, radni pas sa simetričnim telom, sposoban i spreman da ispuni postavljeni zadatak, ma kako težak bio. On je kombinacija mase, snage, izbalansiranosti i snažne mišićave kondicije. Mora davati utisak velike okretnosti, snage i izdržljivosti. Svako preterivanje, kako u krupnoći, tako i u zakržljalosti je teška mana.

Karakteristike: Kako mu ime kaže, glavna mu je namena, u kojoj je nenadmašan, a to je čuvanje i teranje stada po širokim otvorenim i graničnim prostorima. Uvek oprezan, izuzetno inteligentan, pažljiv, hrabar, dostojan poverenja. Sa urođenom privrženošću dužnosti, označava idealnog psa.

Temperament: Lojalnost, instikt za zaštitu, čine ga nezamenljivim čuvarem i pomoćnikom stočara. Prirodno nepoverljiv prema strancima, ali mora biti pokoran pri vođenju, naročito u izložbenom ringu. Svaki nedostatak u temperamentu i građi koji umanjuje upotrebnu vrednost mora biti kažnjavana kao teška mana.

Glava i lobanja: Glava je snažna, mora biti izbalansirana sa drugim delovima tela i u srazmeri sa ukupnom građom. Široka lobanja je blago zaobljena izmedu ušiju, sužava se ka blagom ali definisanom stopu. Mišićavi obrazi, nikada grubi ili izbočeni, sa jakom donjom vilicom, dubokom i dobro razvijenom. Čelo je široko i dobro ispunjeno. Ispod očiju postepeno pada u srednje dugu, duboku i snažnu njušku. Linije lobanje i njuške su paralelne. Usne su zategnute i suve. Nos crn.

Oči: Ovalne, srednje veličine, nikada izbočene, niti upale, sa izrazom opreznosti i inteligencije. Svetlucanjem očiju karakteristično upozorava nepoznate kada mu se približe. Tamno braon su boje.

Uši: Srednje veličine, bolje manje nego velike,široke u korenu, stršeće, umereno zašiljene, nikada kašikaste ili dugmetaste. Usađene su široko i daleko na lobanji, pune, prilično dobro iznutra odlakane.

Zubalo: Zubi jaki, snažni, veliki, dobro raspoređeni, sa makazastim zagrizom. Za pse od kojih se traži da pokrenu teško stado ujedom, čvrsti i jaki zubi su izuzetno važni.

Vrat: Izuzetno jak, mišićav, srednje dugačak, široko usađen u telo. Slobodna guša.

Prednji deo: Snažne plećke, padajuće, mišićave, dobro uglovane sa nadlakticama, nisu previše zatvorene u grebenu. Prednje noge imaju jake okrugle kosti, ravno se produžavaju do šapa i paralelne su gledano od napred. Došaplja su elastična i blago uglovana prema podlaktici gledano sa strane.

Telo: Dužina tela od vrha grudne kosti do sednih kvrga veća je od visine grebena u odnosu 10 prema 9. Gornja linija je ravna, leđa snažna, rebra dobro zaobljena i unazad položena, grudni koš nije bačvast. Grudi su duboke, mišićave i umereno široke, slabine široke. Dobro povezan pas.

Zadnji deo: širok, snažan i mišićav. Sapi bolje duge i padajuće, butine duge i široke, dobro razvijene, kolena dobro okrenuta, skočni zglobovi snažni i dobro spušteni. Gledano od pozadi, zadnje noge od skočnih zglobova do šapa ravne i paralelno postavljene, nikada preširoke ili preuske.

Šape: Okrugle, prsti kratki, jaki, dobro zaobljeni, priljubljeni jedan uz drugog. Jastučići puni i duboki, nokti snažni i jaki.

Rep: Umereno nisko usađen, prateći konturu padajućih sapi, dug otprilike do skočnog zgloba. Stoji obešeno sa vrlo blagom krivinom. U kretanju može biti podignut ali ni jedan njegov deo ne treba da prelazi vertikalu podignutu iz njegovog korena, četkasto odlakan.

Kretanje: Pravilno, slobodno, gipko i neumorno kretanje plećki i prednjih nogu u skladu sa snažnim potiskom zadnjih nogu. Sposobnost brzog i čilog kretanja je vrlo važna. Čvrstina je od največeg značaja. Štulasto kretanje, opterećene ili labave plećke, strme plećke, slabost u laktovima, došapljima ili šapama, ravno koleno, kravlje ili bačvaste zadnje noge, moraju biti kažnjeni kao teška mana. Pri povećanju brzine, šape se približavaju središnjoj težišnoj ravni ali su u stavu noge paralelne.

Dlaka: Ravna, dupla dlaka sa kratkom, gustom podlakom. Pokrovna dlaka je zatvorena, oštra, tvrda i ravno polegla, vodootporna. Ispod tela do zadnjeg dela nogu dlaka je duža, pravi gaće. Na glavi (uključujući unutrašnjost ušiju), na prednjoj strani nogu i šapama dlaka je kratka. Oko vrata je duža i gušća. Preduga ili prekratka dlaka je mana. Dlaka na telu je duga 2,5-4 cm.

Boja: Plava - treba biti plava, plavo pegava ili plavo prskana sa ili bez drugih oznaka. Dozvoljene oznake su crne, plave ili plamene na glavi, a simetrično raspoređene imaju prednost.
Plamena se pruža sredinom prednjih nogu, na gore preko predgrudi, kao i guše sa plamenom na vilicama. Plamena na unutrašnjosti zadnjih nogu i unutrašnjosti butine, na dole prednjom stranom kolena, skočnog zgloba i prstiju. Plamena boja je dozvoljena kod podlake na telu pod uslovom da ne probija plavu pokrovnu dlaku. Crne oznake na telu nisu dozvoljene.
Crveno isprskana - boja treba svuda biti ravnomerno crveno isprskana, ukljujući i podlaku (nikada bela ili krem), sa ili bez tamno crvenih oznaka na glavi. Ravnomerne oznake na glavi su poželjne. Crvene oznake na telu su dozvoljene ali nepoželjne.

Veličina: Visina grebena mužjaka 46-51 cm, a zenki 43-48 cm.

Greške: Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se greškom.
AUSTRIJSKI OVCAR sve o ovoj rasi Ehcx
Nazad na vrh Ići dole
Ghandi_bl
Neznanac
Neznanac
Ghandi_bl

Broj poruka : 33
Datum upisa : 22.02.2011
Lokacija : Banja Luka

AUSTRIJSKI OVCAR sve o ovoj rasi Empty
PočaljiNaslov: Re: AUSTRIJSKI OVCAR sve o ovoj rasi   AUSTRIJSKI OVCAR sve o ovoj rasi EmptyPon Feb 06, 2012 11:49 am

Nije austrijski i nije ovcar nego australijski govedar Rolling Eyes
Nazad na vrh Ići dole
 
AUSTRIJSKI OVCAR sve o ovoj rasi
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Kinologija :: FCI grupe :: FCI I-
Skoči na: